Μία από τις 8 γέφυρες της Βουδαπέστης |
Ο πύργος των ψαράδων |
Όλα καλά λοιπόν... και χαίρομαι πολύ που μπορώ επιτέλους να επικοινωνήσω με αυτό τον τρόπο μαζί σας και να μοιραστώ κάποιες εικόνες, σκέψεις κι εμπειρίες.
Όταν κάναμε την ημερήσια εκδρομούλα στα παραδουνάβια χωριά της Βουδαπέστης, περάσαμε από τον Άγιο Ανδρέα, ένα πολύ γραφικό χωριό δίπλα στο Δούναβη.
Εκεί φάγαμε αυτό το υπέροχο μιλφέιγ
Εκεί είχε πολλά καταστήματα με όλων των ειδών τα αγαθά κι ο αγαπημένος μου αντρούλης μου αγόρασε ένα βιβλιαράκι με ουγγαρέζικες συνταγές στην αγγλική γλώσσα.
Σε αυτό το βιβλιαράκι βρήκα αυτή την ενδιαφέρουσα συνταγή. H εκτέλεση είχε περίεργες οδηγίες κι εγώ η έξυπνη αποφάσισα να τις εκτελέσω ενώ έβλεπα ότι θα καταλήξουν σε αποτυχία.
Αποτέλεσμα; να μου χαλάσει η μαρέγκα και να γίνει χυλός!! αντί να σταθεί στην επιφάνεια του γλυκού σαν σφιχτή σαντιγύ.Έτσι την πρώτη φορά η κατασκευή έβγαλε αυτό που βλέπετε πιο κάτω.
Επίσης άλλαξα και ποσότητες υλικών γιατί ήταν εμφανώς λανθασμένες.
Την δεύτερη φορά έκανα την δική μου εκτέλεση και χρησιμοποίησα αντί για σαβαγιάρ μπριός ρολάκια κομμένα στα δύο, τα οποία όμως τα έβαλα για 10 λεπτά στο φούρνο και τα φρυγάνισα ελαφρώς.
Το αποτέλεσμα τη δεύτερη φορά ήταν αυτό:
Υλικά
2 μήλα (έγραφε 6)
1 κουταλάκι κανέλλα
140 γρ μαργαρίνη
3 πακέτα σαβουαγιάρ σκληρά( περίπου 38-40 κομμάτια) ή
10 κομμάτια μπριός ρολά κομμένα στα δύο
250 γρ γάλα
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη άχνη (έγραφε 280)
1 βανίλια
220 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
μαργαρίνη και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί
Δημιουργία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζουμε τις φέτες με την κανέλα και περιχύνουμε με 55 γρ.από το βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει.
Αραδιάζουμε τα σαβουαγιάρ ή τα κομμένα μπριός σε ένα πλατύ σκεύος.
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά σε ένα κατσαρολάκι να έλθει σε σημείο βρασμού. Κτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη μαργαρίνη, τη μισή άχνη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πάνω από τα μπισκότα, γυρίζουμε τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά να ποτιστούν με το μείγμα του γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 24χ 24 εκ.και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Τοποθετούμε εκεί τα μισά μπισκότα, μέχρι να καλυφθεί η βάση του ταψιού, απλώνουμε πάνω τους όλα τα μήλα και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό(1-2 κουταλιές της σούπας) να αραιώσει λίγο και αλείφουμε την επιφάνεια των μπισκότων.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 c, για 30 λεπτά.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα ελαφρώς καφέ χρώμα.
Σβήνουμε εντελώς το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να στεγνώσει με την πόρτα του φούρνου ανοικτή για 10 λεπτά.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια όταν κρυώσει ελαφρά.
Ωραιότατα γλυκά, όπως η όμορφη πόλη που τόσο ωραία παρουσιάζεται από το Μπλογκ. Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες φωτογραφίες, όμορφο μέρος!!!!! Πόσο εκνευριστικό είναι να μην είναι καλογραμμένη συνταγή σε βιβλίο. Και στο επόμενο ταξιδάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεηω τηρα ζήλεψα και θελω σοκολατα τυλιγμενη σε κουβερτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει χρόνια που διαπίστωσα ότι αυτοί οι επαγγελματίες "συνταγογράφοι σεφ" γράφουν κάτι λάθος. Είτε σε ποσότητες, είτε σε υλικά που δεν χρησιμοποιούν στην εκτέλεση, ή και το αντίστροφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμιά φορά κάνουν και επιτηδες κάποιο ορθογραφικό λάθος ή αναγραμματισμό. Αυτό είναι για την κατοχύρωση της αντιγραφής.
Εγώ στέκομαι στην ζεστή σοκολάτα, μια και η ιδέα της κουβέρτας με παγώνει....
Μαρία πολύ ωραία αυτή η μηλόπιτα επειδή όμως δεν μου αρέσουν οι μαρέγκες τι θα μπορούσα να βάλω μιας κι εσύ την άλλαξες επί το καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά δεν κατάλαβα ακόμη γιατί έπρεπε να αγοράσεις χώρο γιατί σε φίλες που ρώτησα δεν χρειάστηκε ούτε και σ εμάς.
Καλό απόγευμα.
Μαράκι πολύ χαίρομαι που λύθηκε το πρόβλημα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφες οι εμπειρίες σου που μοιράστηκες μαζί μας, γευστικές και μή!
Φιλιά!
Καλώς την!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια απορία με την Ξανθή έχω κι εγώ... γιατί χρειάστηκε να αγοράσεις χώρο?
Πολύ θα ήθελα να ξαναβρεθώ στη Βουδαπέστη ~ αυτή την εποχή θα είναι πολύ όμορφη!
Ένα κομματάκι θα το έτρωγα ευχαρίστως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι, να είστε καλά να ξαναπάτε! Ομορφη πόλη για πολλές, πολλές βόλτες! Το γλυκάκι φαίνεται απολαυστικό με τις όποιες τροποποιήσεις του έκανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραιο το ταξιδι και οι φωτο σου!οσο για την μηλοπιτα την παιρνω και φευγω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το γλυκό σου. Λαχταριστό
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει το ότι αγόρασες χώρο. Δηλαδή από πιο σημειο και μετά θα πρέπει να αγοράσουμε χώρο;
Φοίβο σ'ευχαριστώ πολύ, πραγματικά η Βουδαπέστη είναι μαγική πόλη και ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανουσίνα έχεις απόλυτο δίκιο είναι όντως εκνευριστικό και μου έχει τύχει αρκετές φορές.
Σ' ευχαριστώ πολύ.
Cook σε νιώθω γιατί κι εγώ ζηλεύω με τα ταξίδια.
Σταύρο η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπεις κάποια χοντρά λάθη αναρωτιέσαι αν γίνονται επίτηδες.
Ξανθή είμαι άσχετη αλλά ψάχνοντας κατάλαβα ότι όταν κοινοποιούμε τις φωτογραφίες στην ανάρτηση αυτές αποθηκεύονται κάπου (στην περίπτωσή μας ιστός picasa) για να μπορούν να εμφανίζονται στην ανάρτηση και να τις βλέπουν όλοι. Αυτός ο χώρος για μένα γέμισε και αν έσβηνα κάποιες φωτογραφίες από τον ιστό δεν θα εμφανίζονταν στις αναρτήσεις μου. Επομένως δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την αγορά. Αν κάποιος ξέρει κάτι άλλο ας το πεί.
Όσο για την μαρέγκα που δεν σου αρέσει τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσες να βάλεις σαντιγί όταν κρυώσει ή ένα λεπτό στρώμα κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Έλενα σ'ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ ελπίζω να σε κάλυψα με αυτά που απάντησα στην Ξανθή. Η Βουδαπέστη θα είναι πιο όμορφη τον Μάιο που θα πρασινίσουν τα δένδρα.
Λίλα πολύ ευχαρίστως κερνάω.
Έφη ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.
Ειρήνη ευχαριστώ, χαλάλι σου όλο το ταψί.
Vita ευχαριστώ πολύ. Από ότι κατάλαβα αγοράζεις όταν τελειώσει ο δωρεάν χώρος, δηλαδή το 1 GB.
όπως και να έχει σε ενημερώνουν με μήνυμα.
τέλειο έγινε το γλυκάκι σου, κι εγώ την έχω πατήσει με συνταγή που ενώ από την αρχή καταλάβαινα πως δεν πάει καλά-είπα να την εμπιστευτώ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντα καλά να είσαι και να ταξιδεύεις, μη νομίζεις πως δε ζηλεύω, αλλά το κρύβω επιμελώς!!!!! "έχω φάει τα λυσσακά μου" χαχα!!!
Τελικά όχι μόνο το διόρθωσες το γλυκό αλλά έγινε και super! Τη λάτρεψα τη Βουδαπέστη, πολύ θα ήθελα να ξαναπήγαινα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία δεν είδα κάπου το mail σου γιαυτό σου γράφω εδώ.Κι εμένα οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο picasa και παρόλο που έχω ανεβάσει πάνω από 1500 έχω καλύψει μόνο 5% του χώρου μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν είμαι ειδική ρώτησα και εκείνο που μπορεί να συμβαίνει είναι ή να ανεβάζεις πολύ μεγάλες φωτογραφίες χωρίς πρώτα να τις έχεις επεξεργαστεί ώστε να είναι μικρότερες ή ο τρόπος που ανεβαίνουν ( υπάρχει διαφορά σε νέες βέρσιον του bloger) να σου καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ή το picasa να άλλαξε τους όρους του μετά σε νέους χρήστες ;;;Δεν ξέρω αν είναι πολλά τα χρήματα που πληρώνεις αλλά αν είναι θέμα δικό σου ως προς το μέγεθος π. χ. άλλαξε το.Ελπίζω να σου έλυσα κάποια απορία.
Αν θέλεις σβήσε το μήνυμα αφού το διαβάσεις μιας και δεν έχει σχέση με την ανάρτηση σου.
Καλό βράδυ.
Eτώρα συγκρίνονται οι φωτογραφίες της Μαρίας με τις υπόλοιπες;; Αν είναι δυνατόν!! Κι όλες λέτε κι εγ΄ανεβάζω κι εγώ ανεβάζω! Αλλά τί ανεβάζετε! Τύπου φωτογραφίες, χάλια σε ποιότητα που ούτε φακός μικροσκοπίου δε τις μεγενθύνει! Όσο για τα χρώματα, φωτο του 70 ξεθοριασμένη καλύτερη είναι μπροστά τους!! Συγγνώμη αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια ως Χριστιανοί, και να σεβόμαστε την ανωτερότητα δια κόπων των άλλων, και να μη θέλουμε να επιδειχθούμε λέγοντας κι εγώ κι εγώ..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το γλυκάκι! Και οι δύο εκδοχές φαίνονται πεντανόστιμες! Εσένα ποιά σου άρεσε περισσότερο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες σου οι φωτογραφίες είναι τέλειες!
Καλό μήνα Μαρία:)
Αν είχα δει το προηγούμενο ποστ νωρίτερα, ίσως να μην είχε χρειαστεί να αγοράσεις χώρο στον μπλόγκερ. Συμφωνώ περί Ξανθής. Συνήθως συμβαίνει αυτό αν ανεβάζεις φωτό σε πλήρη ανάλυση, αλλά και πάλι εσένα σου συνέβη πολύ γρήγορα. Εμένα αντιθέτως, εκεί που είχα καταναλώσει 72% του χώρου, μου λέει ότι έχω καταναλώσει 27%. Τόσο περίεργο, που απορώ μην έχει γίνει λάθος. Τέσπα... Ωραίο το γλυκάκι μετά τις αλλαγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ ακριβώς αυτό έκανα, είπα ας την εμπιστευτώ και είμαι σίγουρη ότι όλοι την έχουμε πατήσει κάποια στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα τέλεια δεν είναι η Βουδαπέστη; άντε και γρήγορα να ξαναπάμε!!
Ξανθή τελικά αυτό μου έλεγε κι ο άνδρας μου και έχετε δίκιο, αλλά εγώ μέχρι να το καταλάβω ήταν αργά πλέον. Δεν πειράζει το πάθημα γίνεται μάθημα τελικά. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα.
Ανώνυμε, σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά πραγματικά αισθάνομαι άσχημα για το σχολιασμό φιλικών κι αγαπημένων μπλόγκ.
Μαρία και με τα σαβαγιάρ και με τα μπριός είναι καλό, απλά με τα σαβαγιάρ είναι πιο εύκολο.
Κική δεν με προσέχεις!! δεν με προσέχεις!! δεν πειράζει το ξέρω ότι δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο.Τώρα εγώ αυτά δεν τα ήξερα, το μπλόγκ αυτό το μήνα κλείνει χρόνο και όσο παθαίνω θα μαθαίνω, μόνο έτσι μπορώ να το δώ.
Φιλιά πολλά σε όλους κι ευχαριστώ πολύ.
Εγώ ζήλεψα το ταξίδι!! Μαρία με καταλαβαίνεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ δεν σε καταλαβαίνω Νίκη μου; σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ αυτό παθαίνω όταν ακούω για ταξίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφή