Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Τιραμισού Αυθεντική Συνταγή / Tiramisu Authentic Recipe

 



Η ευκολότερη και πιο νόστιμη συνταγή Τιραμισού!Αυτό το αυθεντικό Ιταλικό γλυκό είναι πλούσιο και κρεμώδες, αλλά τόσο ελαφρύ, όσο ο αέρας που εγκλωβίζεται ανάμεσα στην βελούδινη κρέμα του, στην λεία και κρεμώδη γέμιση μασκαρπόνε και στο πασπαλισμένο του κακάο. Ιδανικό για κάθε περίσταση!

Όσον αφορά τα υπόλοιπα Ιταλικά γλυκά, απλά πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να νικήσει ένα καλό Τιραμισού. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και ποτέ δεν θα βαρεθώ να το φτιάχνω και να το απολαμβάνω. Σαβαγιάρ εμποτισμένα στον αρωματικό espresso, απαλή, ελαφριά και κρεμώδης κρέμα μασκαρπόνε και όλα αυτά συμπληρώνονται με το πασπαλισμένο πικρό κακάο. Πλούσιο και επιβλητικό γλυκό, αλλά συγχρόνως τόσο ελαφρύ και αεράτο που υπάρχει πάντα χώρος για μια φέτα ή και δύο!!

Πως μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα αυθεντικό τιραμισού; Τα υλικά και η μέθοδος είναι βασικά!

Όπως όλοι ξέρετε μια παραδοσιακή συνταγή tiramisu παρασκευάζεται με ωμά αυγά και σίγουρα όχι με σαντιγί. Παραδοσιακά δεν υπάρχει αλκοόλ, αν και αυτή είναι μια προσθήκη που μου αρέσει και συνήθως προσθέτω λίγο λικέρ μέσα στον εσπρέσο.

Έχω φάει πολλές φορές τιραμισού με ωμά αυγά, καθώς επίσης και χιλιάδες Ιταλοί και μη και ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αλλά αν έχετε κάποια ανησυχία για αυτό, προτείνω να παστεριώσετε τα αυγά κτυπώντας τα πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρι), πράγμα το οποίο ακολουθώ κι εγώ τελευταία. 

Υλικά 

500 γρ τυρί μασκαρπόνε

24-26 μπισκότα σαβαγιάρ(lady fingers) 

1 μεγάλη κούπα δυνατό καφέ εσπρέσο με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 

2 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ ή κονιάκ (προαιρετικά) 

3 αυγά 

1 κρόκος αυγού 

6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 

2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο 

Δημιουργία 

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τα αυγά, τον κρόκο και 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. 

Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρι). 

Με ένα μίξερ χειρός κτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αφρίσουν και να πήξουν ελαφρώς. Μέσα σε αυτό τον χρόνο τα αυγά θα φτάσουν στην θερμοκρασία παστερίωσης που είναι 70οC.


Κατεβάζουμε το μπολ από το μπεν μαρι, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το μασκαρπόνε και κτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. 

Σε ένα ρηχό μπολ ανακατεύουμε τον καφέ εσπρέσο με το λικέρ, τα οποία θα πρέπει να είναι κρύα. 

Βουτάμε τα σαβαγιάρ μέσα στον καφέ στιγμιαία, από την πάνω τους πλευρά, για 2-3 δευτερόλεπτα. Κάνουμε μια στρώση σαβαγιάρ σε ένα μακρόστενο ταψί 18 Χ 30 εκατοστά.


Απλώνουμε την μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ. Κάνουνε άλλη μια στρώση, με βουτηγμένα στον καφέ σαβαγιά
ρ, πάνω από την κρέμα και στην συνέχεια απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα. 

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για όλη την νύχτα. Την επόμενη πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε. 




5 σχόλια:

  1. Eπιτέλους από κάποιον μια εξαιρετική συνταγή για τιραμισού! ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!! Η αλήθεια είναι ότι το τιραμισού γίνεται μόνο με αυγά και μασκαρπόνε, οπότε ότι άλλο με κρέμα γάλακτος κτλ δεν μπορεί να λέγεται τιραμισού!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/3/21 18:33

    πολυ ωραιες οι συνταγες σας,ομως ειναι τεραστιες οι φωτο και δυσκολεύουν την ανάγνωση, αποσυντονίζουν απο το περιεχόμενο της συνταγής,το λεω πραγματικα καλοπροαίρετα. παντως οτι και να δημοσιεύετε ειναι εξαιρετικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την καλοπροαίρετη παρατήρηση, θα φροντίσω να το διορθώσω!! Να είστε καλά!!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικο γνησιο ιταλικο τυραμισου γεμάτο βελουδινη γεύση! Όσο για τις φωτογραφίες εγώ τις βρίσκω στο σωστό μέγεθος κατατοπιστικες με όλη την λεπτομέρεια του στησιματος.Δεν βρίσκω καθόλου υπερβολικά το μέγεθος.Συγχαρητηρια και ευχαριστώ που το μοιραζεστε μαζί μας!😍🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή