Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωμάκια για burger


Σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία και κάθε μέρα θα αναρωτιόμαστε τι θα φάνε στο σχολείο τα παιδάκια μας; κάτι υγιεινό, δελεαστικό για τα παιδάκια και κάτι κυρίως που να ξέρουμε τι περιέχει.
Αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια και μόνο που τα βλέπεις σε δελεάζουν και σε προδιαθέτουν να τα γεμίσεις κάθε φορά με διαφορετική γέμιση, με γαλοπούλα με τυράκι με διάφορα λαχανικά με μπιφτεκάκι, με ομελέτα, να τα κάνεις καβουροπάτη (που λέει κι ο γιος μου) και διάφορα άλλα.
Αρχίζουμε λοιπόν να ετοιμάζουμε προμήθειες για τη βδομάδα και αν τα βάλουμε και στην κατάψυξη διατηρούνται φρεσκότατα όλη τη βδομάδα αφού θα βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά.

Υλικά
1 κούπα νερό χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο
1/4 κούπας λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/8 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι σταρένιο
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μαγιά ξηρή(1 φακελάκι)

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά.
Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και εύκαμπτη την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε ένα μακρύ ραβδί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ψωμάκια επιθυμητού μεγέθους (περίπου 8-10 κομμάτια) και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Καλύπτουμε με ένα λινό πανάκι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 40 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ή με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαρία,καλώς σε βρήκα!
    Θα τα δοσκιμάσω !
    Πάντα είναι απαραίτητα αυτά τα ψωμάκια!
    Καλή χρονιά και για το παιδάκι σου με το σχολείο του!
    Φιλικά Εύα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήλθες, σε ευχαριστώ πολύ, επίσης καλή χρονιά για όλους μας. Έχεις δίκιο για τα ψωμάκια εμένα προσωπικά με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή