Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Σοκολατένιος Θόλος με Κρέμα Μασκαρπόνε και Πραλίνα Σοκολάτα/Chocolate Dome, Mascarpone Cream and Chocolate praline


Ερωτευτείτε τον εαυτό σας και φτιάξτε του αυτά τα απόλυτα απολαυστικά γλυκάκια! Δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο!

Μου αρέσουν τα γλυκά, το ξέρετε ήδη αυτό, αλλά μου αρέσουν περισσότερο τα πιο ιδιαίτερα γλυκά που έχουν ένα βαθμό τεχνικής δυσκολίας και αισθητικής. Γιατί βέβαια πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι, το πιστεύω απόλυτα αυτό!

Φαίνονται σούπερ φανταχτερά και εντυπωσιακά, αλλά μετά την πρώτη σας κουταλιά από αυτό το γλυκό με κρέμα mascarpone -  νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό είναι ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά που έχετε φάει ποτέ! 

Εδώ λοιπόν σας έχω την συνταγή για αυτά τα νόστιμα θολωτά γλυκάκια, που γίνονται με μια συγκεκριμένη τεχνική και θυμίζουν τις πάστες ζαχαροπλαστείου. Χρειάζεται να έχετε αυτές τις ειδικές φόρμες σιλικόνης σε σχήμα θόλου και θα τις βρείτε εύκολα στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. 

Έχω χρησιμοποιήσει κι άλλη φορά αυτή την τεχνική με διάφορες κρέμες και διαφορετική επικάλυψη και ομολογώ ότι πάντα με ενθουσίαζαν γιατί ένοιωθα σαν τον μικρό ζαχαροπλάστη που έκανε κάποιο μικρό κατόρθωμα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα θα χρειαστεί να κάνετε πάνω από 4-5 παρασκευές αλλά η χαρά της δημιουργίας φυσικά όλα τα εξισορροπεί. Όπως θα δείτε όμως πιο κάτω οι παρασκευές αυτές είναι πανεύκολες και συν τοις άλλοις είναι τόσο εμφανίσιμα που χαίρεσαι να τα βλέπεις και λυπάσαι να τα χαλάσεις! Πέρα από όλα τα υπόλοιπα η απόλαυση που αισθάνεσαι τρώγοντας τα είναι απίστευτα συναρπαστική!  

Ένα νόστιμο εκλεπτυσμένο επιδόρπιο που φτιάχνεται εύκολα, παρόλο που έχει κάποια διαδικασία και είναι ιδανικό να τελειώσει ένα ιδιαίτερο γιορτινό γεύμα. 

Σοκολατένιος θόλος με Κρέμα  Μασκαρπόνε και Πραλίνα Σοκολάτα/

chocolate dome, mascarpone cream, chocolate praline 



Υλικά

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 

60 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για το παντεσπάνι

2 αυγά

90 γρ. Ζάχαρη

90 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα μασκαρπόνε

250 γρ. Κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά 

120 γρ. μασκαρπόνε 

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

Για την πραλίνα σοκολάτας

140 γρ. Πραλίνα σοκολάτας 

50 γρ. Χοντρό κομμένα μπισκότα digestive 


Προετοιμασία 

Βάζουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα ψιλοκομμένη και την κρέμα γάλακτος και την λιώνουμε ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε την λιωμένη σοκολάτα σε 8 θήκες σιλικόνης σε σχήμα θόλου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ούτως ώστε να μπορεί να απλωθεί. Με ένα πινέλο απλώνουμε την σοκολάτα μέχρι τις άκρες της θήκης. Τοποθετούμε τα φορμάκια στην κατάψυξη.


Για να φτιάξουμε το παντεσπάνι : κτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και την βανίλια ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 25X25 καλυμμένο με λαδόκολλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 7-10 λεπτά. Μόλις ψηθεί ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη. Κόβουμε δίσκους το παντεσπάνι με ένα κουπάτ ίδιας διαμέτρου με τα φορμάκια. 


Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα μασκαρπόνε. Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος πολύ κρύα από το ψυγείο, μέχρι να γίνει σαντιγί. Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε το μασκαρπόνε, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε στο μπολ σιγά σιγά την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. 

Για την πραλίνα : σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε με την πραλίνα σοκολάτας. 

Για την συναρμολόγηση

Βγάζουμε τα φορμάκια από την κατάψυξη και τα γεμίζουμε μέχρι την μέση με κρέμα μασκαρπόνε. Στην συνέχεια απλώνουμε μια στρώση πραλίνα με μπισκότο και καλύπτουμε ξανά με κρέμα μασκαρπόνε.



Τοποθετούμε πάνω πάνω ένα δίσκο παντεσπάνι και πιέζουμε να συναρμολογηθεί μέσα στην κρέμα. 


Στην συνέχεια βάζουμε τα φορμάκια στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μετά ξεφορμάρουμε τα γλυκά και τα αφήνουμε στην συντήρηση του ψυγείου για 2 ώρες πριν τα σερβίρουμε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου