Υλικά για το παντεσπάνι
45 γρ βούτυρο λιωμένο (3 κουταλιές της σούπας)
100 γρ αλεύρι βρώμης (1 κούπα)
140 γρ ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
Κρέμα Τυριού
200 γρ κρέμα γάλακτος 35 %λιπαρά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
200 γρ τυρί κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Επιπλέον
Μαρμελάδα σμέουρο (raspberry) για επάλειψη ή όποια άλλη προτιμάτε
Φρέσκα κόκκινα φρούτα (σμέουρα, φράουλες κτλ) προαιρετικά.
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο Κελσίου και στρώνουμε τον πυθμένα ενός ταψιού 20 εκατοστών με ελαφρά βουτυρωμένη λαδόκολλα.
Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε ζεστό.
Ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη με τα αυγά και το αλάτι σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Στην συνέχεια βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και κοσκινίζουμε το 1/3 από το αλεύρι βρώμης πάνω από τα αυγά. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι βρώμης. Συνεχίζουμε άλλες δύο φορές με το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας απαλά.
Ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και προσθέτουμε το 1/4 από το μείγμα της βρώμης ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν με το βούτυρο. Αδειάζουμε την βουτυράτη ζύμη στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε ελάχιστα με την σπάτουλα ώστε να έχουμε μια όσο πιο δυνατό ομοιογενή ζύμη.
Αδειάζουμε την ζύμη στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο κέικ, αν βγαίνει καθαρό τότε το παντεσπάνι μας έχει ψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα προσέχοντας να χαλαρώσουμε από πριν τα τοιχώματα του κέικ. Όταν κρυώσει εντελώς το κόβουμε στην μέση κι έτσι έχουμε δύο δίσκους.
Φτιάχνουμε την κρέμα. Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα) μαζί με την ζάχαρη άχνη με ένα μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σταθερή σαντιγί. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα με το εκχύλισμα βανίλιας και το κτυπάμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε σε δόσεις την σαντιγί συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη σφιχτή κρέμα.
Σε μια επίπεδη πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι και απλώνουμε ένα παχύ στρώμα από την μαρμελάδα.
Καλύπτουμε με την κρέμα Τυριού κρατώντας στην άκρη το 1/4 από αυτή. Σκεπάζουμε την κρέμα με τον άλλο δίσκο από το παντεσπάνι και απλώνουμε στην κορυφή του το υπόλοιπο της κρέμας. Σχεδιάζουμε ακανόνιστα σχήματα με την ράχη ενός κουταλιού και διακοσμούμε με μικρές πινελιές μαρμελάδας της προτίμησης μας.
Διατηρούμε το γλυκό μας στο ψυγείο λόγω της κρέμας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου