Από το ταξίδι μου στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε έφερα λάφυρο αυτή την συνταγή. Τα poffertjes είναι ένα είδος τηγανίτας που φτιάχνεται όμως με μαγιά και είναι ένα γλυκό παραδοσιακό έδεσμα που βρίσκουμε κατά κόρον στην Ολλανδία. Έτσι αφού δεν μπορώ να πετάξω σύντομα μέχρι εκεί, αποφάσισα να φέρω μέσα στο σπίτι λίγη αίσθηση από αυτό το ταξίδι φτιάχνοντας αυτά τα νόστιμα poffertjes.
Το ότι περιέχει φαγόπυρο κατά το ήμισυ είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό και μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε εξ'ολοκλήρου αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η υφή θα είναι διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη.
Είναι πολύ εύκολο στην ουσία να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη αναμονή για το φούσκωμα και ένα ειδικό τηγάνι με στρογγυλές θήκες για να μας κάνει ευκολότερη την ζωή και επίσης να μας δώσει την πραγματική αίσθηση της Ολλανδίας.
Υλικά για την ζύμη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. αλεύρι φαγόπυρου ολικής άλεσης
370 ml πλήρες γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
40 γρ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από ένα βιολογικό λεμόνι
1 αυγό
25 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
Προετοιμασία
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε μέσα στο χλιαρό γάλα την ξηρή μαγιά με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλεύρι φαγόπυρου, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Στο τέλος ανακατεύουμε το αυγό και το μαλακό βούτυρο με ένα μίξερ χειρός. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και αρκετά ρευστή.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.
Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αλείφουμε με ηλιέλαιο. Μετά βάζουμε λίγο βούτυρο σε κάθε θήκη. Ρίχνουμε ζύμη σε κάθε θήκη με ένα κουτάλι. Μόλις σχηματιστούν φουσκάλες στην άκρη των poffertjes τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα.
Βάζουμε τις τηγανίτες poffertjes σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή μέλι ή μαρμελάδα ή σοκολάτα. Ψήνουμε και τις υπόλοιπες poffertjes και σερβίρουμε ζεστές με τα νόστιμα συνοδευτικά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου