Όταν η κανέλα, η ζάχαρη και το βούτυρο αναμειγνύονται μαζί, το αποτέλεσμα είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν και θεωρούν ακαταμάχητο.
Τα ρολά κανέλας είναι μία γλυκιά ζύμη που καταναλώνεται συνήθως στο πρωινό, αλλά επίσης μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, συνοδεύοντας ένα καφέ ή γεμίζοντας τα κενά μιας γλυκιάς προσμονής.
Τα πρώτα ρολά κανέλας ψήθηκαν στην Σουηδία, όπου η 4η Οκτωβρίου είναι γνωστή ως Εθνική ημέρα για τα ρολά κανέλας, που ονομάζονται "kanelbulle".
Τα ρολά κανέλας στην Σουηδία δεν είναι τόσο γλυκά και πλούσια όπως είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Σουηδία η ζύμη περιέχει μια ιδέα από κάρδαμο και τζίντζερ και να σας πω, ίσως την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω!
Φυσικά τα ρολά κανέλας είναι ένα πολύ δημοφιλές έδεσμα για πρωινό στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως στην Φιλαδέλφεια, όπου περιέχουν μέλι, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες.
Ρολάκια Κανέλας / Cinnamon Rolls
Υλικά για την ζύμη
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 αυγό μεγάλο σε θερμοκρασία δωματίου
120 ml φρέσκο γάλα χλιαρό (40 β.κελσίου)
120 γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
85 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την γέμιση
60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη λευκή
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για το γλάσο
120 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
200 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας γάλα, αν χρειαστεί να διορθώσουμε την πυκνότητα του γλάσου.
Δημιουργία
Ρίχνουμε την μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε τις δυο ζάχαρες με την κανέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την κανελοζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, την βανίλια, το αυγό, το βούτυρο, το γάλα με την μαγιά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μπολ του μίξερ με το μείγμα του αλευριού.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που κολλάει.
Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με το χέρι διπλώνοντας την για 5 λεπτά περίπου και πασπαλίζοντας με επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί.
Λαδώνουμε ένα γυάλινο μπολ και βάζουμε την μπάλα της ζύμης.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος 1 ώρα τουλάχιστον.
Αδειάζουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (50 Χ 35 εκ.), χρησιμοποιώντας ένα πλάστη.
Τώρα από τα υλικά της γέμισης, αλείφουμε το μαλακωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι βουτύρου.
Ανακατεύουμε μαζί τα υπόλοιπα υλικά, ζάχαρες και κανέλα και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια πάνω από το βούτυρο.
Ξεκινάμε από την μικρότερη πλευρά να τυλίγουμε την ζύμη ομοιόμορφα σε ρολό, προσπαθώντας να είναι ούτε πολύ χαλαρά, αλλά ούτε πολύ σφιχτά.
Αν θέλουμε να τυλίξουμε από την μεγαλύτερη πλευρά, θα έχουμε περισσότερα ρολά, αλλά μικρότερα.
Κόβουμε σε 8-9 μικρότερα ρολά, χρησιμοποιώντας μια κλωστή, την οποία κυλάμε στο κάτω μέρος του ρολού και μετά την σταυρώνουμε τραβώντας, στο σημείο που θέλουμε να κόψουμε.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τοποθετούμε τα ρολά με την κομμένη πλευρά κάτω, σε ένα πυρίμαχο ταψάκι 18Χ30 εκ. ή σε ένα τετράγωνο 25Χ25 εκ., αφήνοντας ελάχιστη απόσταση, ούτως ώστε να φουσκώσουν και να γεμίσουν τα κενά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου.
Προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180 β.Κελσίου και ψήνουμε για 30 λεπτά, φροντίζοντας στα 20 λεπτά να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, εάν έχουν πάρει αρκετό χρώμα.
Για το γλάσο:
Τοποθετούμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο, το αλάτι, την βανίλια τον χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας γάλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μπλέντερ) και κτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και κτυπάμε εκ νέου μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς η άχνη.
Μπορούμε να προσθέσουμε μία επιπλέον κουταλιά της σούπας γάλα, εάν προτιμάμε το γλάσο πιο ρευστό.
Αφού βγάλουμε τα ρολά από τον φούρνο, περιχύνουμε με το μισό μείγμα του γλάσου και τα αφήνουμε να σταθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γλάσο αφού κρυώσουν ή μεμονωμένα στα κομμάτια που σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο μας στους 40 β.Κελσίου και βάζουμε εκεί την ζύμη και τα ρολά που θέλουμε να φουσκώσουν γρήγορα.
Φροντίζουμε να βάλουμε τα ρολά στο σωστό μέγεθος ταψιού για να έχουν χώρο να φουσκώσουν.
Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη κανέλα ή μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου