Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Μηλόπιτα Κρέμα Εξαιρετική / cream apple pie excellent

 





Αυτή η συνταγή μπορεί να μην είναι η τυπική συνταγή ανάποδης μηλόπιτας, 
αλλά είναι η καλύτερη που θα δοκιμάσετε ποτέ! 

Αυτό το νόστιμο επιδόρπιο μήλου περιέχει αντί για κέικ μία υπέροχη κρέμα με ξινόγαλα και συμπληρώνεται με ένα παχύ Στρώμα από ψητά μήλα, είναι απλά φανταστική! 



Οι γεύσεις και οι ισορροπίες σε αυτή την συνταγή μηλόπιτας είναι απίστευτες. Προσπάθησα να σκεφτώ πως θα μπορούσα να σας περιγράψω αυτή την μηλόπιτα. Όταν την τρως δεν είσαι πάντα σίγουρος περί τίνος πρόκειται. Έχει γεύση λίγο σαν cheesecake, λίγο σαν κρέμα, λίγο σαν κέικ, αλλά η λέξη που την περιγράφει γενικά είναι "πεντανόστιμη". 

Μια από τις πιο νόστιμες προσθήκες σε αυτή την μηλόπιτα είναι το ξινόγαλα, γιατί συνδυάζει την υγρή, ελαφρώς ξινή γεύση, με τα υπέροχα μελωμένα γλυκά μήλα. Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την εκπληκτική μηλόπιτα για να δείτε και στην κυριολεξία να αισθανθείτε για τι πράγμα μιλάω. 


Ξεκινάμε αυτό το γλυκό αρκετά νωρίτερα από την ώρα που θα το χρειαστούμε, καθώς ο χρόνος ψησίματος είναι πάνω κάτω 2-2.5 ώρες και αρκετή αναμονή μέχρι να κρυώσει. 


Χρησιμοποιούμε βαθύ ταψί με αντικολητικό χαρτί για να μπορέσουμε να βγάλουμε με ευκολία το γλυκό και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χυθεί το σιρόπι και ο χυλός της κρέμας. Κυρίως προσέχουμε το ταψί μας να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και αν είναι μικρότερο φροντίζουμε να αυξήσουμε το ύψος με αντικολλητικό χαρτί, ούτως ώστε να μην ξεχειλίσει η κρέμα, η οποία είναι αρκετά πλούσια σε ποσότητα. 

Χρησιμοποιούμε σταθερά ένα τύπο μήλων, όπως Gala όπως έκανα κι εγώ ή Jonagold, Pink Lady, Grammy Smith κτλ, με μεσαίο μέγεθος. 

Δεν ξεφλουδίζουμε τα μήλα για να πετύχουμε καλύτερη εμφάνιση. Η φλούδα εμποδίζει το σιρόπι να απορροφηθεί από τα μήλα και έτσι συμβάλλει, καθώς το αναποδογυρίζουμε, να διατηρηθεί λαμπερό και αισθητικά όμορφο. 

Ομολογουμένως είναι η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει ποτέ, μένει να το διαπιστώσετε κι εσείς. 



Υλικά

8-9 μεσαία μήλα, καθαρισμένα, με την φλούδα 

2/3 της κούπας ζάχαρη 

1/2 κούπα καυτό νερό 

1 βανίλια 

Για την κρέμα 

4 αυγά 

1 βανίλια 

1.1/2 κούπα ζάχαρη 

220 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

1 1/2 κούπα ξινόγαλα

1/2 κούπα αλεύρι γοχ 

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ



Δημιουργία 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 οC.

Ετοιμάζουμε ένα ταψί 22-24 cm με ψηλά τοιχώματα τουλάχιστον 8 cm.

Εάν είναι με αποσπώμενο τοίχωμα καλύπτουμε ενιαία ολόκληρη την εσωτερική πλευρά με λαδόκολλα, ώστε να μην τρέξει το σιρόπι καθώς θα ψήνεται. 


Πλένουμε 8 ή 9 μήλα, τα κόβουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και αφήνουμε την φλούδα τους.

Τοποθετούμε τα κομμένα μήλα στο ταψί όρθια και φροντίζουμε να χωρέσουν όλα.


Στην συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καυτό νερό με τα 2/3 της κούπας ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τα μήλα και το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Εάν πάρουν χρώμα οι κορυφές πριν ψηθούν τα μήλα, σκεπάζουμε με ένα επίπεδο κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Περίπου στα 30-35 λεπτά χρόνου ψησίματος των μήλων ξεκινάμε να φτιάχνουμε το μείγμα της κρέμας.

Κτυπάμε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το κτύπημα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλα και στο τέλος το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός. 

Αφού ψηθούν τα μήλα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μια πρέσα πατάτας πατάμε τα μήλα να γίνουν επίπεδα και να  καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. 



Στην συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα πάνω από τα μήλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180ο Κελσίου και ψήνουμε για 55-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας και οταν καρφωνουμε ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αν χρειαστεί προς το τέλος σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. 


Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περνάμε μια σπάτουλα ή μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα για να ξεκολλήσει το γλυκό. 

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το γυρίσουμε ανάποδα σε μία πιατέλα. 








6 σχόλια:

  1. Είναι η ωραιότερη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/10/22 15:46

    Καταπληκτική συγχαρητήρια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή! Ευχαριστώ που τη μοιραστηκατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή