Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ναμελάκα Λευκής Σοκολάτας /Namelaka White Chocolate


Με πολύ χαρά, θα ήθελα να σας συστήσω στην πιο υπέροχη κρέμα πολλαπλών χρήσεων, η οποία αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε δοκιμαστικά στις κουζίνες L'ecole Du Grand Chocolate Valrhona: Namelaka!!
Στην πραγματικότητα είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια πριν, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με εξαίρεση την Ιταλία όπου φαίνεται ότι ήταν πολύ δημοφιλής.

Το όνομα, το οποίο προφέρεται namma - lakka, προέρχεται από τους Ιάπωνες και σημαίνει κρεμώδης/ομαλή και στην ουσία είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα σε μία ganache και μια creme patissiere.
 Έχει την απαλότητα μιας κρέμας ζαχαροπλαστικής, αλλά συγχρόνως την πλούσια υφή μιας ganache και μπορεί άνετα να καυχηθεί για μία πληθώρα χρήσεων.
Όπως θα διαπιστώσετε, εάν χρησιμοποιήσετε κορνέ, θα κρατήσει ομοιόμορφα το σχήμα που θα της δώσετε, γεγονός που την καθιστά ιδανική για γαρνιτούρες και διακόσμηση στην ζαχαροπλαστική.
Είναι ιδιαίτερα γευστική για γέμιση σε διάφορα γλυκά, όπως eklairs, profiteroles και αρκετά άλλα.
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε τις κορυφές των κέικ σας ή να τα γεμίσετε ενδιάμεσα.
Επίσης μπορεί να χρησιμεύσει σαν ατομικό επιδόρπιο, βάζοντάς την σε μικρά όμορφα ποτηράκια σε συνδυασμό με λίγη granola ή θρυμματισμένα μπισκότα ή λίγη μαρμελάδα.
Το σπουδαίο σε αυτή την κρέμα είναι η δυνατότητα προσθήκης πρόσθετων αρωμάτων για την τελικό γευστικό της χαρακτήρα.
Αυτό μπορεί να γίνει με την προσθήκη τους στο ζεστό γάλα και την έγχυση τους σε αυτό.
Απλά χρησιμοποιούμε την φαντασία μας:
Ξύσμα οποιουδήποτε από τα πολυάριθμα εσπεριδοειδή, στιγμιαίους κόκκους καφέ, ψιλοκομμένα φρούτα, διάφορα είδη τσαγιού, φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά, πραλίνα....... και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσα να βρω στην Namelaka είναι ότι απαιτείται να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να κρυώσει καλά πριν την χρήση.
Για να την σερβίρουμε στην πιο ελαφριά και λεπτή μορφή της, συνιστάται μόνο ένα φύλλο ζελατίνης σε αυτή την ποσότητα.
Για κρέμα σαν μους χρησιμοποιούμε 2 φύλλα ζελατίνης και κρέμα γάλακτος με αρκετά λιπαρά, δηλαδή 38% - 48%. 
Αφού κρυώσει καλά καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας, την κτυπάμε στο μίξερ για να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Συμβουλή......,αν έχετε παρέα, διπλασιάστε την δόση. 


Ναμελάκα Λευκής Σοκολάτας /Namelaka White Chocolate 

Υλικά
100 γρ. Πλήρες γάλα
5 γρ. γλυκόζη
1 φύλλο ζελατίνη (1,6 γρ. Περίπου)
200 ml. Κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
170 γρ. λευκή σοκολάτα 
ή εναλλακτικά 
ένα από τα πιο κάτω είδη σοκολάτας:
130 γρ. κουβερτούρα με 72% κακάο
125 γρ. κουβερτούρα με 70 % κακάο
135 γρ. κουβερτούρα με 66% κακάο
145 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
185 γρ. σοκολάτα γάλακτος 39% κακάο
(Εάν θέλουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, ειδικά στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα με πολύ περιεκτικότητα σε κακάο, την προσθέτουμε στο γάλα μαζί με την γλυκόζη)

Δημιουργία
Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε ένα στενό και ψηλό σκεύος.
Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το γάλα με την γλυκόζη ανακατεύοντας μέχρι το σημείο βρασμού.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την ζελατίνη αφού την στύψουμε πρώτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί και στην συνέχεια αδειάζουμε το ζεστό γάλα πάνω από την σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό και κατόπιν με ένα ράβδο μπλέντερ ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα την κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία νύχτα και μετά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.
Η κρέμα ναμελακα τρώγεται μόνη της, αλλά μπορεί να διακοσμήσει ή να γεμίσει γλυκά.
Στην περίπτωση που θέλουμε να την απολαύσουμε μόνη της, την βάζουμε σε ένα όμορφο ποτήρι με τριμμένο μπισκότο ενδιάμεσα ή διάφορα φρούτα ή κομμάτι από κέικ.

 Αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση μπορούμε να κάνουμε τα πιο κάτω:
Για την πραλίνα σοκολάτας: προσθέτουμε 75 γρ. πραλίνα όταν λιώνουμε την σοκολάτα.
Για γεύση με εσπεριδοειδή: χρησιμοποιούμε την φλούδα από το φρούτο μέσα στο γάλα όσο το ζεσταίνουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά να γίνει έγχυση. Στην συνέχεια αφαιρούμε την φλούδα και το ζεσταίνουμε ξανά πριν συνεχίσουμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Για γεύση μπαχαρικών: χρησιμοποιούμε ολόκληρα τα μπαχαρικά μέσα στο γάλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα εσπεριδοειδή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου