Το φυτικό γάλα είναι τελικά πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε σπίτι μας.
Ένα άλλο πλεονέκτημα, εκτός του ότι είναι σπιτικό, είναι ότι δεν επιβαρύνει σχεδόν καθόλου την τσέπη μας, γιατί μας στοιχίζει πολύ λιγότερο από ότι στο εμπόριο.
Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους νηστείας.
Χωρίς χοληστερόλη και λακτόζη το φυτικό γάλα, αποτελεί μια εναλλακτική λύση, αφού είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος.
Αυτό το συγκεκριμένο φυτικό γάλα, το γάλα βρώμης, παρέχει ίνες και περιέχει βιταμίνες Β, αλλά επίσης και Ε, Κ, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο), ιχνοστοιχεία (ιώδιο, μαγγάνιο).
Το γάλα βρώμης επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Είναι φτωχό σε πρωτεΐνες και λίπος και πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Ας το δούμε κι ας το βάλουμε στην διατροφή μας!!
Σπιτικό Σοκολατένιο (ή όχι) Γάλα Βρώμης
Υλικά
1 λίτρο νερό
100 γρ. νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1 μπαστουνάκι βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για την σοκολάτα
40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα για κάθε κούπα γάλα
ή εναλλακτικά
2,5 κουταλάκια του γλυκού κακάο για κάθε κούπα γάλα
Ζάχαρη κατά βούληση
Δημιουργία
Στο μπολ ενός δυνατού μπλέντερ προσθέτουμε, το νερό, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, το μέλι και την βανίλια.
Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, διακόπτουμε και ανακατεύουμε άλλες 2 φορές, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές γαλακτερό μείγμα.
Καλύπτουμε με ένα τουλπάνι ένα καθαρό μπολ και φιλτράρουμε το γάλα.
Μαζεύουμε το τουλπάνι και πιέζουμε να βγει όλο το γάλα.
Κρατάμε τον πολτό της βρώμης, που θα μείνει στο τουλπάνι, για να τον χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρασκευές, όπως ζύμες, κέικ, ψωμί.
Ρίχνουμε το γάλα βρώμης σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι και το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες.
Ανακινούμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Επειδή ίσως το γάλα βρώμης δεν έχει την γεύση που έχουμε συνηθίσει, θέλησα να το δοκιμάσω σοκολατένιο και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα!!
Θα μπορούσα να πίνω σοκολατένιο γάλα βρώμης σε όλη μου την ζωή.
Αφού λοιπόν φτιάξουμε το γάλα βρώμης, βάζουμε μια κούπα από το γάλα σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολήσει, είναι ίσως περισσότερο εύκολο να κολήσει και να καεί απ'ότι το αγελαδινό γάλα.
Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά χωρίς να βράσει το ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα, την οποία έχουμε βάλει σε μια κούπα.
Αφήνουμε λίγο να λιώσει η σοκολάτα και κατόπιν ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει εντελώς.
Αν χρησιμοποιήσουμε κακάο θα το βάλουμε μαζί με το γάλα και την ζάχαρη μέσα στο μπρίκι και θα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί και να ενσωματωθεί μέσα στο γάλα.
Εάν το αφήσουμε να ζεσταθεί καλά και να φτάσει λίγο πριν τον βρασμό, θα διαπιστώσουμε ότι το γάλα με το κακάο θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται ένα παχύρρευστο σοκολατένιο μείγμα.
Όπως σας είπα χρειάζεται λίγο προσοχή στην θερμοκρασία, για να μην μας κολλήσει και καεί.
Καλή επιτυχία!!
ΦΟΒΕΡΟ! Με έπιασες αδι'αβαστη. Εννοειται ότι θα το δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και φυσικά να το δοκιμάσεις, πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!!
ΔιαγραφήΚαλά..πολύ πρωτότυπο Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ήξερα πως γίνεται γάλα απο τη βρώμη. Φανταστικό.
Εγώ το προτιμώ σοκολατένιο βεβαίως βεβαίως..
Μπράβο για την συνταγή !!!
Φιλιά
Το σοκολατένιο μου αρέσει κι εμένα εννοείται!! Σ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!