Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τάρτα των Άλπεων με μαρμελάδα


Αγαπημένοι μου φίλοι, εδώ υπάρχει (ένας έρωτας μεγάλος) ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, μια απολαυστική τάρτα, που θα καλύψει δυναμικά και γευστικά το πρωινό μας ξεκίνημα, το απογευματινό μας καφεδάκι, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή χρειαζόμαστε την γλυκιά του δύναμη για να συνεχίσουμε.
Στην πραγματικότητα αυτή η τάρτα προέρχεται από τις Νότιες Άλπεις και την κοιλάδα valgaudemar.
Αρχικά γινόταν τον χειμώνα με τις μαρμελάδες που φτιαχνόντουσαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως δαμάσκηνο, αλλά και μαρμελάδα βατόμουρο.
Σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας των Νοτίων Άλπεων.
Με τον καιρό πολλές μαρμελάδες και κρέμες έχουν εμπλουτίσει και διαφοροποιήσει την γέμιση αυτής της νόστιμης τάρτας και έτσι σήμερα μπορούμε να την συναντήσουμε σε πολλές γεύσεις φρούτων.
Μύρτιλλα, βατόμουρα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, φράουλα, σύκα, κρέμα λεμόνι, κεράσια και φρούτα του δάσους αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές για να απολαύσουμε αυτή την τραγανή μπισκοτένια ζύμη.
Ζεστή η κρύα, τρώγεται μετά από ένα γεύμα, στο πρωινό, με καφέ ή τσάι.
Μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό χωρίς να χάσει την αρχική της γεύση.
Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;


Τάρτα των Άλπεων με μαρμελάδα


Υλικά
250 γρ.αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
110 γρ.ζάχαρη
125 γρ.βούτυρο
1 αυγό
ξύσμα από ένα λεμόνι
270 γρ.μαρμελάδα (κεράσι, φράουλα, ροδάκινο κτλ)
Βούτυρο για την φόρμα

Δημιουργία
Ζυμώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού.
Πλάθουμε την ζύμη σε καρβέλι, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή μια κουμπωτή φόρμα 28 εκατοστών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολας.
Με ένα μικρό πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χιλ. στο μέγεθος της φόρμας και λίγο μεγαλύτερο για να καλύψουμε και τα τοιχώματα.


Στρώνουμε το φύλλο στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας.

Σκεπάζουμε με την μαρμελάδα όλη την επιφάνεια.
Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο, κόβουμε λωρίδες πλάτους 1 εκ. και τις στρώνουμε καφασωτά πάνω στην μαρμελάδα.


Ψήνουμε την τάρτα για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε την τάρτα σε τρίγωνα και σερβίρουμε.


3 σχόλια:

  1. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μου αρεσε πολυ κ η διακοσμηση που έκανες. νομίζω θα προτιμούσα μια μαρμελάδα βερύκοκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη, με ότι μαρμελάδα ή άλλη γέμιση κι' αν περιέχει, Mari μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι τάρτες είναι τα πιο ωραία γλυκα που συνοδεύουν καφε ή τσαι!!
    Και τώρα με τα φρουτα τα καλοκαιρινα μπορουμε να κανουμε υπεροχες μαρμελαδες.

    Πολύ ωραία Μαρία μου :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή