Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Γιορτάζοντας Γενέθλια Δεκαετίας με Διπλή Συνταγή: Spread Σπέκουλος και Cheesecake Σπέκουλος / Spread Speculoos and Speculoos Cheesecake



Απρίλιος 2010 με Απρίλιος 2020.
Δέκα χρόνια πέρασαν από εκείνη την μέρα στα μέσα του Απριλίου 2010, που δειλά δειλά ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο των foodblog.
Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά όμορφα πράγματα διαδραματίστηκαν, πολλές ενδιαφέρουσες συναντήσεις, πολλές όψεις και απόψεις στον κόσμο του φαγητού, που πρόσθεσαν θετικά πατήματα στην εμπειρία μου.
Για αυτό τον λόγο αγαπώ αυτή την ασχολία και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να με απασχολεί, πάντα με θετικό τρόπο.
Αυτό που είναι σίγουρο για μένα, είναι ότι η ενασχόλησή μου με την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, με έχει κάνει διαφορετικό άνθρωπο, προσθέτοντας θετικά επίπεδα στην προσωπικότητά μου.
Εν κατακλείδι "Inspire your soul"
Πάμε λοιπόν παρακάτω
Άλειμμα σπέκουλος, αν δεν το ξέρετε ήρθε η ώρα να το μάθετε τώρα.
Γιατί βλέπετε ούτε εγώ το ήξερα, αλλά έφτασε μία συνάντηση φίλων συν-μπλόγκερ κι εκεί πάνω στην συζήτηση το έμαθα κι εγώ.

Τι είναι λοιπόν κατ' αρχάς τα σπέκουλος;
Είναι ειδικά μπισκότα που κατασκευάζονται από συγκεκριμένη εταιρεία Ολλανδικής προέλευσης (Lotus/Biscoff).
Αλλά ευτυχώς για μας, υπάρχει πλέον η εκδοχή τους και σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην χώρα μας κι αν ψάξετε στα μπισκότα θα τα βρείτε να αναγράφουν απέξω "ΣΠΕΚΟΥΛΟΣ".
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο spread χρειαζόμαστε μόνο 5 υλικά και 5 λεπτά από τον χρόνο μας.
Κι έχω επίσης να σας πω ότι αυτό το spread είναι καλύτερο από το Nutella, καλύτερο από την αλατισμένη καραμέλα και τολμώ να πω καλύτερο από την σάλτσα σοκολάτας.

Διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά να φτιάξουμε ένα βάζο σπιτικό speculoos spread
και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τα πάντα πιο νόστιμα.
Επικάλυψη παγωτού; τέλειο!!
Γέμιση cheesecake; υπέροχα δελεαστικό!!
Πάνω στο ψωμί; πειρασμός!!
Εθιστικές τηγανίτες ή βάφλες; δεν περιγράφω!!
Κοιτάξτε το να κάθεται εκεί σε όλη την καραμελωμένη δόξα του.
Είναι σαν όλα τα κέικ των ονείρων σας να γίνονται πραγματικότητα μέσα από αυτό το μικρό καφέ βάζο.
Θρυμματισμένα μπισκότα σπέκουλος, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, λίγο βούτυρο και κανέλα κι ας περάσουμε το απόγευμα ή το πρωινό μας, γλείφοντας τα κουτάλια μας :)

Spread Σπέκουλος  και Cheesecake Σπέκουλος  / Spread Speculoos and Speculoos Cheesecake

Υλικά
150 γρ. μπισκότα σπέκουλος
25 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. γάλα εβαπορέ ή γάλα καρύδας
10 γρ. αλατισμένο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) ή λάδι καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Δημιουργία
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα δυνατό μπλέντερ μαζί με την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε δυνατά να αλεστούν και να ενωθούν.
Προσθέτουμε το γάλα και αναμιγνύουμε για λίγο στην δυνατή ταχύτητα να γίνει ένα λείο μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και αναμιγνύουμε μέχρι το άλειμμα να έχει λεπτή υφή και ακαταμάχητη.

Σημειώσεις: 
Μπορούμε να φυλάξουμε το άλειμμα στο ψυγείο για 1 βδομάδα περίπου (αν περισσεύει)
Επίσης μπορούμε να το κάνουμε βίγκαν αντικαθιστώντας, όπως ήδη γράφω πιο πάνω, το γάλα με γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό και το βούτυρο με έλαιο καρύδας.
Κι αφού φτιάξαμε το νόστιμο μας spread, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε τα πάντα πιο νόστιμα, όπως...... ένα cheesecake.
Εδώ να επισημάνω, ότι η πιο πάνω δόση από το spread, ίσως δεν θα φτάσει, για να κάνετε και την επικάλυψη.
Θα πρότεινα λοιπόν να κάνετε διπλή δόση, εξάλλου το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν πρόκειται να πάει χαμένο.
Φυσικά δεν είναι το μόνο γλυκό, στο οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άλειμμα.
Οι χρήσεις του είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, αλλά αυτό ίσως το ανακαλύψουμε σε επόμενες συνταγές.
Το συγκεκριμένο Cheesecake Biscoff είναι εξαιρετικά απλό να το φτιάξετε, καθώς βασικά απλώς ρίχνετε τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύετε, οπότε είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται πολύ όταν κάνουν επιδόρπιο ή απλώς δεν έχουν πολύ χρόνο.
Πρόσθεσα λίγη ζελατίνη, για σταθεροποίηση ασφαλείας στην κρέμα, αλλά εσείς μπορείτε να την παραλείψετε αν θέλετε μαζί με το βραστό νερό, καθότι οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι χωρίς προσθήκη ζελατίνης και άλλων υγρών.
Οποιαδήποτε διακόσμηση για την κορυφή του cheesecake είναι εντελώς προαιρετική.
Η κρέμα σαντιγί είναι προφανώς κι αυτή προαιρετική, καθώς ξέρω ότι πολλοί από σας, ίσως να μην είστε ιδιαίτερα οπαδοί της.
Σίγουρα το γλυκό μας μπορεί να σταθεί και χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, για αυτό απολαύστε το όπως επιθυμείτε.

Spread Σπέκουλος  και Cheesecake Σπέκουλος  / Spread Speculoos and Speculoos Cheesecake





Υλικά
300 γρ. μπισκότα σπέκουλος (Lotus/Biscoff
125 γρ. Βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση
2.1/2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σκόνη + 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
60 ml βραστό νερό
500 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. άλειμμα σπέκουλος (spread Biscoff)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
Διακόσμηση
150 ml κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
125 γρ. άλειμμα σπέκουλος
Μπισκότα σπέκουλος ολόκληρα

Δημιουργία
Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα τρίβουμε να γίνουν ψίχουλα.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τα μπισκότα στην βάση μιας φόρμας 24 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και πιέζουμε με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη βάση.

Καλό θα είναι να έχουμε καλύψει την βάση με αντικολλητικό χαρτί, καθώς και τα τοιχώματα με ελαφρώς βουτυρωμένες λωρίδες λαδόκολλας.
Βάζουμε την φόρμα με τα μπισκότα στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε την γέμιση :
Βάζουμε την ζελατίνη και το κρύο νερό σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, την ζάχαρη άχνη, το άλειμμα σπέκουλος, την βανίλια και κτυπάμε για λίγο να μαλακώσουν και να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
Ενώνουμε απαλά τα δύο μείγματα ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
Διαλύουμε την ζελατίνη στο βραστό νερό και την προσθέτουμε στην γέμιση.
Ανακατεύουμε με την σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την βάση του μπισκότου και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες ή όλη την νύχτα.
Αφαιρούμε τα τοιχώματα της φόρμας, τοποθετούμε το cheesecake σε πιατέλα της αρεσκείας μας και διακοσμούμε.

Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων το άλειμμα και το απλώνουμε στην κορυφή του cheesecake.
Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη σε σαντιγί και κάνουμε σχέδια κυκλικά.
Τέλος τοποθετούμε ολόκληρα μπισκότα στα πλαϊνά του γλυκού και στην κορυφή.


2 σχόλια:

  1. Μόλις το είδα θυμήθηκα που μάθαμε για την κρέμα σπεκουλος μαζί. Αλλά δε φαντάστηκα ότι θα μπορούσες να το φτιάξεις. Μπράβο Μαρία μου! Πολύ ωραίο το γλυκό. Να τα εκατοσττήσει το μπλογκ σου κι εσυ να είσαι καλά να μας φτιάχνεις τόσο ωραία γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θυμάσαι Μαρία; από εκείνη την μέρα μου έκατσε να το φτιάξω!! Τελικά είναι πολύ ενδιαφέρον και έγινε πάρα πολύ ωραίο!!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή