Τι άλλο θα μπορούσε να δει κανείς εδώ, αφού οι πρόσφατες βόλτες και άρα επιρροές έλαβαν χώρα σε Γαλλικό έδαφος; Τι άλλο εκτός από μια "tarte au fromage blanc";
"Tarte au fromage blanc" ή αλλιώς "Kasekuchen" στα Γερμανικά, η οποία πρέπει να ομολογήσω, είναι μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις των γλυκών σαν εμένα.
Αυτή η παραδοσιακή λιχουδιά της Αλσατίας αποτελείται από μια απολαυστική και ελαφρώς γλυκιά ζύμη με ήπια γεύση και ελαφριά υφή.
Η κρέμα τυριού, κλασικά παραδοσιακή συμπληρώνει και προσυπογράφει ένα απαραβίαστο επιδόρπιο, ιδανικό να καλύψει όλους τους λάτρεις κάθε στιγμή.
Υπάρχουν πολλές συνταγές με αρκετές παραλλαγές, αλλά εγώ χρησιμοποίησα την συνταγή από το βιβλίο "Specialites sucrees d'Alsace", λάφυρο από την πρόσφατη επίσκεψή μου στα μέρη εκείνα.
Τα αγαπημένα μου Γαλλικά πιάτα, τελικά έχουν αγροτικές ρίζες και ρουστίκ εμφάνιση, παρά Παρισινή αύρα.
Στην Γαλλική περιφέρεια βασιλεύει η φρεσκάδα και η υπέρτατη κουζίνα.
Η Αλσατία βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνιά της Γαλλίας, δίπλα στον ποταμό Ρήνο, απέναντι από την Γερμανία και την Ελβετία.
Σε κάποιες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της, η Αλσατία ανήκε στην Γερμανία κι αυτό αντικατοπτρίζεται στην γαστρονομία της.
Υπάρχουν στοιχεία της Γερμανικής κουζίνας όπως τα λουκάνικα, τα ζυμαρικά spaetzle, το sauerkraut (ξινολάχανο) και η μπύρα.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της περιοχής τελικά εντοπίζεται στον τομέα της οινοποίησης.
Η πλούσια αγροτική γη, παράγει σταφύλια όπως το Riesling, Gewurtztraminer και Sylvaner, που δίνουν μεγαλειώδη λευκά κρασιά, μέσα σε μια χώρα που φημίζεται για τα δυνατά κόκκινα.
Στην συνέχεια υπάρχει η μπύρα, η Αλσατία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην χώρα στην παραγωγή και κατανάλωση μπύρας.
Όλα αυτά τα γεγονότα, οδηγούν την περιοχή της Αλσατίας να παίζει εξέχοντα ρόλο στο πεδίο της γαστρονομίας.
Από την ενδιαφέρουσα κουζίνα της, διάλεξα να κάνω γλυκιά αρχή, με σκοπό να συνεχίσω αργότερα και με άλλα διάσημα πιάτα, αλμυρά και γλυκά.
Επί το έργον!!
Υλικά
Για την ζύμη sablee
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
Δημιουργία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το αλάτι στο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρι μέχρι να αποκτήσουμε ένα αμμώδες μείγμα.
Με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε το αυγό με την ζάχαρη μέσα σε ένα άλλο μπολ.
Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού και της ζάχαρης μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Υλικά για την κρέμα τυριού
600 γρ. τυρί κρέμα ή κουάρκ
4 κρόκους αυγών
ξύσμα μισού λεμονιού
40 γρ. κορν φλάουρ
4 ασπράδια αυγών
180 γρ. ζάχαρη άχνη
Άλλα υλικά
30 γρ.σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Δημιουργία
Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα 25-28 cm και απλώνουμε την ζύμη χωρίς να καλύψουμε τα τοιχώματα, αλλά μπορούμε και να τα καλύψουμε αν θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι και στρώνουμε στην επιφάνεια μερικές σταφίδες αν θέλουμε.
Φτιάχνουμε την κρέμα τυριού:
Με την βοήθεια ενός μίξερ κτυπάμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού, την μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και σιγά σιγά ενσωματώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να την ρίχνουμε στο μπολ σαν βροχή.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την μαρέγκα στο μείγμα του τυριού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω στην ζύμη της τάρτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Όταν η τάρτα έχει ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Αναποδογυρίζουμε την τάρτα σε μια σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε την τάρτα σε κατάλληλο δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ιδανικά σερβίρουμε με αυτό το γλυκό κουταλιού αρώνια:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 300 γρ. αρώνια, 180 σιρόπι αγαύης και το χυμό μισού λεμονιού.
Βάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο μισό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανάλογα πόσο μελωμένο το θέλουμε.
Υπέροχο χρώμα!! Υπέροχη γεύση!!
"Tarte au fromage blanc" ή αλλιώς "Kasekuchen" στα Γερμανικά, η οποία πρέπει να ομολογήσω, είναι μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις των γλυκών σαν εμένα.
Αυτή η παραδοσιακή λιχουδιά της Αλσατίας αποτελείται από μια απολαυστική και ελαφρώς γλυκιά ζύμη με ήπια γεύση και ελαφριά υφή.
Η κρέμα τυριού, κλασικά παραδοσιακή συμπληρώνει και προσυπογράφει ένα απαραβίαστο επιδόρπιο, ιδανικό να καλύψει όλους τους λάτρεις κάθε στιγμή.
Υπάρχουν πολλές συνταγές με αρκετές παραλλαγές, αλλά εγώ χρησιμοποίησα την συνταγή από το βιβλίο "Specialites sucrees d'Alsace", λάφυρο από την πρόσφατη επίσκεψή μου στα μέρη εκείνα.
Τα αγαπημένα μου Γαλλικά πιάτα, τελικά έχουν αγροτικές ρίζες και ρουστίκ εμφάνιση, παρά Παρισινή αύρα.
Στην Γαλλική περιφέρεια βασιλεύει η φρεσκάδα και η υπέρτατη κουζίνα.
Η Αλσατία βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνιά της Γαλλίας, δίπλα στον ποταμό Ρήνο, απέναντι από την Γερμανία και την Ελβετία.
Σε κάποιες περιόδους της μακραίωνης ιστορίας της, η Αλσατία ανήκε στην Γερμανία κι αυτό αντικατοπτρίζεται στην γαστρονομία της.
Υπάρχουν στοιχεία της Γερμανικής κουζίνας όπως τα λουκάνικα, τα ζυμαρικά spaetzle, το sauerkraut (ξινολάχανο) και η μπύρα.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της περιοχής τελικά εντοπίζεται στον τομέα της οινοποίησης.
Η πλούσια αγροτική γη, παράγει σταφύλια όπως το Riesling, Gewurtztraminer και Sylvaner, που δίνουν μεγαλειώδη λευκά κρασιά, μέσα σε μια χώρα που φημίζεται για τα δυνατά κόκκινα.
Στην συνέχεια υπάρχει η μπύρα, η Αλσατία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην χώρα στην παραγωγή και κατανάλωση μπύρας.
Όλα αυτά τα γεγονότα, οδηγούν την περιοχή της Αλσατίας να παίζει εξέχοντα ρόλο στο πεδίο της γαστρονομίας.
Από την ενδιαφέρουσα κουζίνα της, διάλεξα να κάνω γλυκιά αρχή, με σκοπό να συνεχίσω αργότερα και με άλλα διάσημα πιάτα, αλμυρά και γλυκά.
Επί το έργον!!
Tarte au fromage blanc Alsacienne
Υλικά
Για την ζύμη sablee
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
Δημιουργία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπόλ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το αλάτι στο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρι μέχρι να αποκτήσουμε ένα αμμώδες μείγμα.
Με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε το αυγό με την ζάχαρη μέσα σε ένα άλλο μπολ.
Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού και της ζάχαρης μέσα στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Υλικά για την κρέμα τυριού
600 γρ. τυρί κρέμα ή κουάρκ
4 κρόκους αυγών
ξύσμα μισού λεμονιού
40 γρ. κορν φλάουρ
4 ασπράδια αυγών
180 γρ. ζάχαρη άχνη
Άλλα υλικά
30 γρ.σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Δημιουργία
Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα 25-28 cm και απλώνουμε την ζύμη χωρίς να καλύψουμε τα τοιχώματα, αλλά μπορούμε και να τα καλύψουμε αν θέλουμε.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι και στρώνουμε στην επιφάνεια μερικές σταφίδες αν θέλουμε.
Φτιάχνουμε την κρέμα τυριού:
Με την βοήθεια ενός μίξερ κτυπάμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού, την μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και σιγά σιγά ενσωματώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να την ρίχνουμε στο μπολ σαν βροχή.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την μαρέγκα στο μείγμα του τυριού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω στην ζύμη της τάρτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Όταν η τάρτα έχει ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Αναποδογυρίζουμε την τάρτα σε μια σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε την τάρτα σε κατάλληλο δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ιδανικά σερβίρουμε με αυτό το γλυκό κουταλιού αρώνια:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 300 γρ. αρώνια, 180 σιρόπι αγαύης και το χυμό μισού λεμονιού.
Βάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο μισό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανάλογα πόσο μελωμένο το θέλουμε.
Υπέροχο χρώμα!! Υπέροχη γεύση!!
Υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο Ξανθή!!
ΔιαγραφήΑπολαυστικό γλυκό. Έχω δοκιμάσει διάφορες εκδοχές της κι' εγώ σε κάποια ταξίδια μας στο εξωτερικό και σαφώς ο γλυκατζής μέσα μου, έχει πάθει μεγάλη "πλάκα" αυτή την στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ-πολύ ωραία η κρέμα σου.
Και σ' άλλα ωραία ταξίδια σύντομα εύχομαι.
Ταξίδια Πηνελόπη!! ποιος δεν τα έχει αδυναμία; Η παραδοσιακή αυτή τάρτα είναι τελικά πολύ γευστική!!
ΔιαγραφήΥπέροχη δείχνει η τάρτα σου Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη ζύμη είναι από τις αγαπημένες μου και η γέμιση με το τυρί κρέμα και το λεμόνι πρέπει να είναι φανταστική και αρωματική!
Και το γλυκό του κουταλιού με το οποίο το συνοδεύεις, του πάει πολύ τόσο σε εμφάνιση όσο και γεύση!
Σε φιλώ
Αγαπημένη δεν θα πει τίποτα Ερμιόνη!! Η ζύμη, η κρέμα, όλα μου αρέσουν πάρα πολύ!! Κι αν δεν ευλογήσω τα γένια μου, την αρώνια δηλαδή, πως θα μπορούσα;
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!