Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ψωμάκια Brioche με την μέθοδο Tangzhong




Αυτά τα ψωμάκια μπριός, φτιαγμένα με την μέθοδο tangzhong είναι ελαφριά, βουτυρώδη και πολύ μαλακά. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρεσκοψημένα ή ελαφρώς φρυγανισμένα και είναι σίγουρο ότι φτιάχνουν τα καλύτερα μπέργκερ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!! 

Πάρτε μια ιδέα εδώ


Αλλά και με λίγο βούτυρο, μαρμελάδα είναι πολύ γευστικά, έστω κι αν κάνουμε την δίαιτα της αρκούδας 😆



Η μέθοδος tangzhong είναι μια κινέζικη τεχνική για το πιο μαλακό, το πιο αφράτο ψωμάκι με μαγιά. Φτιάχνοντας αυτόν τον παχύρρευστο πολτό, τον οποίο προσθέτουμε στην ζύμη, αυξάνουμε την ποσότητα του υγρού που μπορεί να απορροφήσει η ζύμη κατά την διαδικασία της ζύμωσης και του ψησίματος, δίνοντας στα ψωμάκια μας μια πιο απαλή και υγρή υφή. 

Η μέθοδος tangzhong βοηθάει επίσης τα Brioche να φουσκώσουν περισσότερο, αφού η ζύμη μπορεί να συγκρατήσει περισσότερα υγρά και αυτά τα υγρά θα δημιουργήσουν εσωτερικό ατμό ενώ ψήνονται. 

Η ζύμη μπριός λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά, τείνει να είναι πολύ υγρή και κολλώδης. Επομένως είναι καλύτερα να ζυμώνεται με την βοήθεια ενός μίξερ. 

Αν θέλετε να ξεκινήσετε την μία μέρα και να ολοκληρώσετε την επόμενη, αφού η ζύμη έχει φουσκώσει την πρώτη φορά και διπλασιαστεί σε όγκο, μπορείτε να την φυλάξετε για μια νύχτα στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί σχηματίζεται τα ψωμάκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν τα ψήσετε. 




Υλικά για το TANGZHONG

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι(18 γρ.) 

1/4 της κούπας πλήρες γάλα (60ml)

2 κουταλιές της σούπας νερό (25ml)


Για την ζύμη

3/4 της κούπας γάλα χλιαρό (180 ml)

1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά (9 γρ)

2 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (30 γρ)

3.1/4 της κούπας αλεύρι για ψωμί (420 γρ)

1.1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (10γρ)

1 μεγάλο αυγό

1 κρόκο αυγού

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο (45 γρ.)

Για επικάλυψη

1 κρόκο αυγού +λίγο νερό

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο


Προετοιμασία

Φτιάχνουμε το tangzhong. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να διαλυθούν. Βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε το γάλα την ξηρή μαγιά και την ζάχαρη μέσα σε ένα μικρό μπολ.

Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ του μίξερ με το εξάρτημα Κ. Ξεκινάμε το ανακάτεμα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.

Μόλις ενσωματωθεί προσθέτουμε το κρατημένο TANGZHONG και τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

Ανακατεύοντας με τον γάντζο ζύμης προσθέτουμε το βούτυρο μια κουταλιά της σούπας τη φορά. Μόλις ενσωματωθούν όλα ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 με 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί την πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια, περίπου 95 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.




Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν χώρο για να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα

Αλείφουμε τα ψωμάκια με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι η άλλους σπόρους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 με 18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν να τα χρησιμοποιήσουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου