Αυτή η νηστίσιμη και vegan πουτίγκα είναι πλούσια, καραμελένια και λαχταριστή!! Σερβιρισμένη ζεστή με την σάλτσα της είναι εντελώς θεϊκή!! Αλλά και με λίγη φυτική σαντιγί από πάνω θα είναι εξίσου θεσπέσια!!
Η πουτίγκα Malva είναι αγαπημένο γλυκό στη Νότια Αφρική. Αν πάτε εκεί σε ένα γάμο (λέω τώρα.. 🙂), υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σας σερβίρουν πουτίγκα μάλβα. Αλλά αν δεν πάτε(δύσκολο το βλέπω...) μπορείτε εύκολα να την φτιάξετε μόνοι σας και να είναι και νηστίσιμη. Είναι ένα γλυκό και απαλό κέικ που αρωματίζεται κλασικά από μαρμελάδα βερίκοκο και έχει υπέροχες νότες καραμέλας. Στην Νότια Αφρική σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια, οπότε καταλαβαίνετε ότι κατέχει πολύ σημαντική θέση στην κουλτούρα της Νότιας Αφρικής.
Ελπίζω πραγματικά να την δοκιμάσετε γιατί είναι το απόλυτο comfort food!
Υλικά για την πουτίγκα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 γρ.)
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα (120 ml)
1/2 κούπα σάλτσα μήλου (140 γρ) ή εναλλακτικά 140 γρ καλά πολτοποιημένη μπανάνα
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας λιωμένο ή φυτικό βούτυρο λιωμένο
Για την σάλτσα
1/2 κούπα φυτικό βούτυρο (110γρ)
3/4 κούπα ζάχαρη (170 γρ)
1 και 1/2 κούπα κρέμα καρύδας (κονσέρβα) (350 γρ)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και αλείφουμε με λάδι ένα τετράγωνο ταψί 23Χ23.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν παουντερ, το αλάτι και την σόδα.
Προσθέτουμε το ξύδι στο φυτικό γάλα, ανακατεύουμε και το αφήνουνε να πήξει.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την σάλτσα μήλου,την ζάχαρη, την μαρμελάδα, το λάδι καρύδας και στο τέλος το γάλα αμυγδάλου που έχει πήξει. Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε για λίγο να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 35-45 λεπτά μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Όταν η μάλβα κοντεύει να ψηθεί ξεκινάμε την σάλτσα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε στην φωτιά το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την κρέμα καρύδας και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια.
Όταν η μάλβα βγει από τον φούρνο την τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με την σάλτσα όλη την επιφάνεια της πουτίγκας προσέχοντας να πάει παντού. Μπορούμε αν θέλουμε να κρατήσουμε λίγη από την σάλτσα για το σερβίρισμα. Αφήνουμε να απορροφήσει την σάλτσα και μετά κόβουμε σε τετράγωνα.
Σερβίρουμε την πουτίγκα ζεστή με λίγη σάλτσα ή με φυτική σαντιγί αν θέλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου