Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Τηγανίτες Λεμονιού Παπαρουνόσπορου Με σιρόπι ξινόγαλα / Lemon Poppy Seed Pancakes with Buttermilk Syrup


Σιρόπι ξινόγαλα, το έχετε ξανακούσει; όχι; ούτε εγώ! Το ανακάλυψα φυσικά (που αλλού;) στο διαδίκτυο. Στην αρχή ήμουν λίγο δύσπιστη να το δοκιμάσω, αλλά πήρα την γενναία απόφαση (σιγά την γενναία 😊) μιας και η παρασκευή του είναι τόσο εύκολη, γρήγορη και με λίγα υλικά.

Σας πληροφορώ ότι ανακάλυψα το πιο εκπληκτικό σιρόπι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Και το καλύτερο είναι ότι γίνεται σε 5 λεπτά αρκεί να έχετε το βασικό υλικό που είναι το ξινόγαλα, επίσης και το κεφίρ είναι το ίδιο ιδανικό. 

Το βούτυρο είναι η βάση αυτού του σιροπιού που δημιουργεί μια γεύση σαν καραμέλα. Η ζάχαρη ενώνεται με το βούτυρο για να δώσει την εκπληκτική γλυκιά γεύση. Το ξινόγαλα δημιουργεί την κρεμώδη γεύση του σιροπιού. Η βανίλια φυσικά ενισχύει την γεύση και το μεγάλο μυστικό συστατικό για να το κάνει θεϊκό είναι η μαγειρική σόδα. Εμπιστευτείτε το και μην το παραλείψετε! 

Πλούσιο, κρεμώδες και νόστιμο το σιρόπι με ξινόγαλα είναι τόσο καλό που ψάχνεις να βρεις τρόπους να το χρησιμοποιήσεις. Εγώ πάντως βρήκα τον ιδανικό τρόπο σε αυτές τις μοναδικές τηγανίτες με λεμόνι και παπαρουνόσπορο. Φυσικά οι Βέλγικες βάφλες, τα French toast, οι κρέπες και όλων των ειδών οι τηγανίτες είναι απόλυτα ταιριαστά με αυτό το υπέρ νόστιμο σιρόπι.

Τι έχω να πω τώρα για τις τηγανίτες; πραγματικά δεν έχω λόγια! Είναι τόσο υπέροχες με άφθονο φρέσκο χυμό λεμονιού και κυρίως άφθονο παπαρουνόσπορο... ιδανικός συνδυασμός.  Το μείγμα που προκύπτει είναι τόσο αφράτο, καθώς εδώ λειτουργεί η χημεία, μπλέκοντας τα όξινα χυμό λεμονιού και ξινόγαλα με την μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Όπως καταλαβαίνετε η αντίδραση είναι έντονη και ο χυλός γίνεται έξτρα αφρώδης. 

Η νοστιμιά και η υφή αυτών των pancakes είναι ιδιαίτερη και πολύ εθιστική. Είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσεις να φας μόνο μια κι αφού την συνοδεύσεις με το υπέροχο σιρόπι ξινόγαλα θα απολαύσεις την πιο μοναδική γευστική εμπειρία, που έχει να κάνει με pancakes.

Γι' αυτό πάμε γρήγορα στην κουζίνα για να πράξουμε τα δέοντα!

Τηγανίτες Λεμονιού Παπαρουνόσπορου Με σιρόπι ξινόγαλα / Lemon Poppy Seed Pancakes with Buttermilk Syrup 


Υλικά

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 της κούπας ζάχαρη (70 γρ)

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

1/3 της κούπας ξινόγαλα 

3/4 της κούπας γιαούρτι (200 γρ)

1/4 της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 2 λεμόνια 

Ξύσμα 2 λεμονιων 

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο

1 αυγό 

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

1/3 της κούπας Παπαρουνόσπορο

Σιρόπι ξινόγαλα 

3/4 της κούπας ξινόγαλα 

1 κούπα ζάχαρη 

1/2 κούπα βούτυρο 

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

1 πρέζα αλάτι 

Για το σιρόπι 

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το ξινόγαλα, το βούτυρο, την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 1 λεπτό να βράσει. 

Βγάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα. Το μείγμα θα αφρίσει αλλά είναι φυσιολογικό, για αυτό η κατσαρόλα πρέπει να έχει περιθώριο. Αφήνουμε το σιρόπι εκτός φωτιάς να κρυώσει. Όταν κρυώσει ανακατεύουμε πάλι και ρίχνουμε το σιρόπι σε μια κανάτα ή ένα γυάλινο μπουκάλι. Διατηρούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες.

Σερβίρουμε με τις αγαπημένες μας τηγανίτες ή βάφλες ή με ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Πάντα ανακινούμε πριν την χρήση. 

Δημιουργία

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν την σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. 

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι το ξινόγαλα, την ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, το αυγό, μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε και τον Παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε. 

Στο μείγμα των υγρών υλικών προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα ακόμη κι αν μείνουν κάποιοι σβώλοι. Θέλουμε οι τηγανίτες μας να είναι αφράτες. 

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα τηγάνι και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για μέτρο, ρίχνουμε ποσότητα από το μείγμα αναλόγως πόσο μικρές ή μεγάλες θέλουμε τις τηγανίτες.

Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν φυσαλίδες από την πάνω πλευρά. Ελέγχουμε με μια σπάτουλα αν έχουν ροδίσει από την μία πλευρά και μετά τις γυρίζουμε να ψηθούν κι από την άλλη. 

Τις σερβίρουμε ζεστές με το σιρόπι ξινόγαλα. 




1 σχόλιο:

  1. πωπω.... φαίνονται εξαιρετικές και το σιρόπι ξινόγαλα απλά υπέροχο, το έχω στα επόμενα σχέδια μου! Μπράβο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή