Έτσι τα Ιρλανδικά στιφάδο του σήμερα μπορεί συχνά να παρασκευαστούν με διαφορετικούς τύπους κρέατος και με μπύρα Guinness σαν πρόσθετο συστατικό, αλλά τα κεντρικά στοιχεία της συνταγής παραμένουν ίδια και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα και αγαπημένα πιάτα της χώρας. Έχει πλούσια γεύση χάρη στην προσθήκη μπύρας Guinness. Η μπύρα Guinness δίνει στην σάλτσα μια απίστευτη, πλούσια βαθειά γεύση. Ξέρετε ότι οτιδήποτε σιγοβράζετε για ώρες σίγουρα θα γίνει πολύ νόστιμο. Γι' αυτό αναμφισβήτητα δημιουργείται η πιο βαθιά αρωματική σάλτσα όλων των στιφάδων, με πλούσιο σκούρο χρώμα που έχει αποκτήσει από την μαύρη μπύρα Guinness, το εμβληματικό ποτό της Ιρλανδίας.
Πολλές παμπ του Δουβλίνου σερβίρουν μερικά από τα καλύτερα Ιρλανδικά στιφάδο στην πόλη. Τόσο το Brazen Head όσο και το O'Neills bar and restaurant σερβίρουν δύο εκδόσεις - μια παραδοσιακή συνταγή με αρνί και μια άλλη φτιαγμένη με βοδινό κρέας και Guinness. Εγώ έχω μαγειρέψει την δεύτερη με μαύρη μπύρα και βοδινό κρέας, αλλά μπορείτε κάλλιστα να την παραλείψετε και να την αντικαταστήσετε με νεράκι.
Ιρλανδικό Στιφάδο / Irish Stew
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-1/2 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο σε κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ μπέικον σε κύβους (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
330 ml μπύρα Guinness ή άλλη μαύρη μπύρα
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
3 κούπες ζωμό κοτόπουλο (750 ml)μπορείτε να βάλετε κύβο.
3 καρότα χοντροκομμένα
3 μεγάλες πατάτες σε μεγάλα κομμάτια
2 φύλλα δάφνης
3 κλαδάκια θυμάρι ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Δημιουργία
Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ιδανικά σε μαντέμι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας σε παρτίδες και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο κρέας.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για 3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το μπέικον. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει το μπέικον και μετά προσθέτουμε το καρότο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε την μπύρα, το ζωμό κοτόπουλο και την πάστα ντομάτας. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διασφαλίσουμε ότι έχει διαλυθεί το αλεύρι.
Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τους χυμούς του, καθώς και τις πατάτες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την δάφνη και το θυμάρι. Το επίπεδο υγρών πρέπει να καλύπτει τα υλικά.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία ώστε να βράζει απαλά. Μαγειρεύουμε για 2 ώρες μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό. Αφαιρούμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι το κρέας να κόβετε με ένα άγγιγμα, ο ζωμός να έχει μειωθεί και πήξει ελαφρώς. Ρυθμίζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφαιρούμε την δάφνη.
Σερβίρουμε με κρεμώδη πουρέ πατάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου