Τα σύκα συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο.
Υλικά
1/3 της κούπας λάδι ελαφρύ (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
1.1/2 κούπα ζάχαρη (320 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
1 ασπράδι αυγού
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1.1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κούπα ξινόγαλα
1 κούπα χοντροκομμένα φρέσκα σύκα
1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Γλάσο
1/4 κούπας ζάχαρη (55 γρ)
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/4 κούπας ξινόγαλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Φτιάχνουμε το γλάσο :
Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, βάζουμε σε ένα κατσαρολακι όλα τα υλικά για το γλασο, εκτός από την βανίλια.
Βάζουμε στην φωτιά και βράζουμε για 4 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Στο τέλος προσθέτουμε την βανίλια και ρίχνουμε το γλασο πάνω από το κέικ.
Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με την ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το ασπράδι ανακατεύοντας καλά με κάθε προσθήκη, μέχρι να έχουμε μία κρέμα.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι, την σόδα και την κανέλα.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα σιγά σιγά, εναλλάξ με το ξινόγαλα, ανακατεύοντας απαλά.
Προσθέτουμε στο τέλος τα σύκα και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Γλασάρουμε το ζεστό κέικ με το γλασο και αφού κρυώσει λίγο το απολαμβάνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου