Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Νιόκι Ρικόττα σε 20 λεπτά / Gnocchi Ricotta 20 Minutes


Η ευκολότερη σπιτική συνταγή για νιόκι φτιαγμένη με μόλις 4 κύρια υλικά και έτοιμη σε 20 λεπτά.

Δεν χρειάζονται πατάτες και είναι εξίσου νόστιμα και ελαφριά.
Επίσης είναι εκπληκτικά γρήγορη και εύκολη συνταγή.
Ανακατεύουμε κυριολεκτικά τέσσερα απλά υλικά, αλάτι και πιπέρι, πλάθουμε κορδονάκια και κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια.
Βράζουμε για λίγα λεπτά- και voila!!-  το πιο νόστιμο gnocchi που έχετε δοκιμάσει, μόλις σε λίγα λεπτά.
Προσωπικά μου αρέσει να συνοδεύω τα gnocchi με την δική μου σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Στην προκειμένη περίπτωση τα νόστιμα νιόκι έκαναν παρέα με πεντανόστιμη σάλτσα αβοκάντο.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να σερβιριστούν με φρέσκο πέστο, με μία σάλτσα arrabbiata ή ακόμη καλύτερα θα ήταν να φτιάχναμε νιόκι "mac and cheese".
Μην διστάσετε επίσης να τα προσθέσετε σε μια σούπα, είτε απευθείας χωρίς να τα βράσετε, είτε αφού πρώτα τα βράσετε ξεχωριστά.
Αλλά φυσικά υπάρχουν ένα εκατομμύριο άλλοι νόστιμοι τρόποι που μπορούμε να σερβίρουμε αυτά τα νόστιμα ζυμαρικά, αρκεί να γίνουμε δημιουργικοί!
Εάν θέλουμε τα νιόκι μας να είναι λίγο πιο τραγανά, απλώς αφού τα στραγγίσουμε, τα τηγανίζουμε σε λίγες κουταλιές λάδι ή βούτυρο, για λίγα λεπτά έως ότου ροδίσουν τα άκρα τους.
Σημαντικό είναι επίσης ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα νιόκι στην κατάψυξη ωμά.
Αφού τα φτιάξουμε τα απλώνουμε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί.
Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στον καταψύκτη για μία ή δύο ώρες , μέχρι να παγώσει το νιόκι.
Μαζεύουμε τα παγωμένα νιόκι και τα βάζουμε σε μπολ ή σακούλα τροφίμων.
Στη συνέχεια τα φυλάμε στην κατάψυξη για έως και 2 μήνες.
Όταν θελήσουμε να μαγειρέψουμε τα κατεψυγμένα νιόκι, απλώς τα προσθέτουμε στο βραστό νερό απευθείας από την κατάψυξη και περιμένουμε μέχρι να επιπλέουν.
Θα χρειαστούν επιπλέον ένα ή δύο λεπτά για να ετοιμαστούν, αλλά η υφή και η γεύση θα είναι το ίδιο εξαιρετική στο τέλος.

Νιόκι Ρικόττα σε 20 λεπτά / Gnocchi Ricotta 20 Minutes

Υλικά
1 1/2 κούπα τυρί Ρικόττα(340 γρ. περίπου)
1 ολόκληρο αυγό + 1 κρόκο αυγού
1 κούπα αλεύρι "00" ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις (150-170 γρ)
1/2 κούπα φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία

Προετοιμάζουμε την κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό, όπου θα βράσουμε τα νιόκι.
Απλώνουμε την Ρικόττα σε ένα διπλό χαρτί κουζίνας και πιέζουμε την επιφάνεια της με ένα άλλο χαρτί, ώστε να φύγει η πολλή υγρασία.
Μεταφέρουμε την Ρικόττα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αυγό και τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να ενωποιηθούν τα υλικά.
Δεν ανακατεύουμε πάρα πολύ για να μην μας βγάλει υγρά η ζύμη κι αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 8 μερη.
Πλάθουμε κάθε μέρος α
παλά σε μακρόστενο κορδόνι σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και κόβουμε κάθε κορδόνι σε μικρά ομοιόμορφα κομματάκια.
Ρίχνουμε τα νιόκι στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, το οποίο ήδη είχαμε προετοιμάσει.
Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην αρχή για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα κολλήσουν στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
Αφήνουμε τα νιόκι να βράσουν, ο συνολικός χρόνος θα πρέπει να είναι περίπου 2 έως 3 λεπτά για φρέσκα νιόκι ή περίπου 5 λεπτά για κατεψυγμένα.
Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια του νερού είναι έτοιμα.
Στραγγίζουμε τα νιόκι σε ενα σουρωτήρι, κρατώντας λίγο νερό από αυτό που έβρασαν.
Τώρα απλώς μεταφέρουμε τα νιόκι στο τηγάνι μας, που είναι γεμάτο με σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
Προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε για να βοηθήσουμε να γίνει η γαλακτωματοποίηση, καθώς η σάλτσα βράζει, ανακατεύοντας μέχρι να φτάσει η σάλτσα στην τέλεια συνοχή.
Μπορούμε επίσης να λιώσουμε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και να ροδίσουμε λίγο τα νιόκι.
Είτε φτιάχνω μια κρεμώδη σάλτσα με ντομάτα, είτε απλώς τα πετάω στο βούτυρο, τα νιόκι θα ταιριάξουν απόλυτα με τριμμένη παρμεζάνα και ένα δυνατό ράντισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Επίσης κάνουν απίστευτη παρέα με μαϊντανό ή βασιλικό.
Όποιος σας είπε ότι το γρήγορο φαγητό δεν μπορεί να είναι φανταστικό, είναι απλά ψεύτης ή απλά δεν έχει γνώση του αντικειμένου!
Σας προτείνω να του "βάλετε τα γυαλιά" φτιάχνοντας μια παρτίδα φρέσκα νιόκι!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου