Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κέικ με πορτοκάλι χωρίς βούτυρο



Δεν τον αντέχω τον χειμώνα!! χίλιες φορές προτιμώ το καλοκαιράκι, αλλά τι να κάνουμε; αναγκαίο κακό!!
Βέβαια δεν λέω, έχει κι ο χειμώνας τις χάρες του, με αυτές ξεγελιέμαι κι έτσι περνάει ο καιρός για να έρθει το καλοκαιράκι.
Ένας τρόπος για να το πετύχω είναι οι χειμωνιάτικες εκδρομούλες, που σε κρατούν σε εγρήγορση για τις κρύες μέρες που ακολουθούν.
Εκδρομούλες, θα μου πείτε!! αλλά με τι ρευστό στις εποχές που διανύουμε; είναι κι αυτό ένα ζήτημα, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε δαπανηρά ταξιδάκια, μικρές εκδρομές προσιτές στο βαλάντιό μας, με καλή παρέα για να περνάμε καλά. Η φτώχια θέλει καλοπέραση!!
Και τώρα που είπα καλοπέραση!! να σας κεράσω το παρακάτω γλυκάκι, γιατί το κάθε γλυκό θεωρείται καλοπέραση στις μέρες μας, αφού μας γλυκαίνει μετά από τόσες πίκρες που παίρνουμε καθημερινά. 


Κέικ με πορτοκάλι χωρίς βούτυρο


Υλικά
3 αυγά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (150 γρ)
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
3 πορτοκάλια


Σιρόπι
Ο χυμός από τα 3 πορτοκάλια (περίπου 1 ποτήρι γεμάτο)
Ο χυμός από 1/2 λεμόνι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό


Δημιουργία
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
Παίρνουμε το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια και κρατάμε τα πορτοκάλια για το χυμό.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να φουσκώσουν.


Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι.
Προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάνω από τους κρόκους των αυγών εναλλάξ με την μαρέγκα.
Ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 24χ24 και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Ε ν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για 7 λεπτά και περιχύνουμε το κεικ όταν βγεί από το φούρνο.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με γλυκό πορτοκάλι, το δικό μου γλυκό πορτοκάλι είναι δια χειρός χρυσοχέρας θείας Ελένης.

35 σχόλια:

  1. Φοβερή "έκδοση"!!!! Φανταστικό, αφράτο και μυρωδάτο :)
    Φιλιά
    Καλησπέρα Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, καλησπέρα, πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Μαρία, πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου χωρίς βούτυρο, μου θυμίζει την καρυδόπιτα της μαμάς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή, πραγματικά δεν καταλαβαίνεις καθόλου ότι λείπει το βούτυρο. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Και σιροπιαστό (η αδυναμία μου) και χωρίς βούτυρο!!!
    Φάίνεται πολύ αφράτο!!
    Θα το δοκιμάσω, δεν το συζητώ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα γίνεται πολύ αφράτο και στην ουσία είναι σαν σφουγγάρι και απορροφά το σιρόπι, δεν μένει σταγόνα!!
      Φιλιά, καληνύχτα.

      Διαγραφή
  4. Μαρί τέλειο το κεϊκ σου!Μου αρέσουν τα αρωματικά κεϊκ!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ αφράτο και ζουμερό! Υπέροχο!
    Καλό βράδυ Μαρία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου είναι συγχρόνως και πολύ γευστικό με το πορτοκάλι.

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το sponge cake σου Μαρία! Πάντα τα κέικ που μας λες είναι υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς όπως το λες Αγγελική μου, πολύ spong cake!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαινεται τελειο και πρεπει να ειναι και πολυ μυρωδατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη έχει πολύ έντονο άρωμα πορτοκαλιού.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος19/1/12 11:39

    Υπέροχο!!

    Μάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε εγώ τον αντέχω τον χειμώνα αλλά παρηγοριέμαι με κάτι τέτοια πεντανόστιμα γλυκάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα υπάρχουν διέξοδοι για να αντεπεξέλθουμε με τέτοια ευχάριστα πραγματάκια.

      Διαγραφή
  11. Εγω παιδιά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τον χειμώνα αρκεί να βαίνουν καλώς τα πράγματα - που δεν συμβαίνει βέβαια ποτέ αυτό αλλά τέλος πάντων. Το γλυκάκι σου Μαράκι μου όνειρο ώς συνήθως δηλαδή, πολύ θα ήθελα να το φτιάξω αλλά που χρόνος με όλα αυτά που τραβάω. Θα πάρω λοιπόν 2-3 κομματάκια αλλά θέλω οπωσδήποτε να έχουν επάνω το πορτοκαλάκι της θείας Ελένης που φαίνεται υπέροχο !!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ Μαράκι και πιστεύω να σε δω στις 12 Φεβρουαρίου στην συνάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έχεις Μαράκι μου; ρίχτα όλα πίσω και μην στενοχωριέσαι. Συμφωνώ και επαυξάνω για το γλυκό της θείας Ελένης.Φυσικά θα έλθω στη συνάντηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κι έτσι ελπίζω να τα πούμε.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Πολύ νόστιμο και αρωματικό το κεκάκι σου Μαρί μου, θα πάρω ένα κομματάκι! Ούτε και εγώ τον αντέχω το χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτός ο χειμώνας!! ευχαρίστως σε κερνάω ένα γλυκάκι να ξεχαστούμε!!

      Διαγραφή
  13. Πωπω τι ωραίο που φαινεται Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το "χωρίς βούτυρο" μου τράβηξε το ενδιαφέρον!!
    Πολύ καλό γλυκό και αρκετά χειμωνιάτικο!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς βούτυρο αλλά εξίσου νόστιμο, είναι τελικά πολύ καλό.
      Καληνύχτα.

      Διαγραφή
  15. Κική μου να το δοκιμάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος5/2/12 17:13

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΕΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΜΙΞ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά μπορεί να γίνει στο Thermomix, όλα μπορούν να γίνουν στο Thermomix.
      Βάζουμε σε στεγνό μπολ την πεταλούδα και ρίχνουμε τα ασπράδια,ρυθμίζουμε 2 λεπτά, ταχύτητα 3,5 να γίνουν μαρέγκα. Αδειάζουμε την μαρεγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπολ (με την πεταλούδα)τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα κτυπάμε 2 λεπτά στην ταχύτητα 3.
      Αδειάζουμε αυτό το μείγμα σε άλλο μπολ και στη συνέχεια ενώνουμε τη μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν μέσα στο μειγμα των κρόκων απαλά με μια σπάτουλα.
      Ελπίζω να σε βοήθησα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  17. to siropi prepi na ine zesto i krio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιρόπι θα το φτιάξουμε πιο μπροστά ώστε όταν βγεί το κεικ το σιρόπι να είναι χλιαρό!

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος6/2/16 14:47

    Πως θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι , είναι εφικτό ; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κέικ δεν μπορούμε να την αντικαταστήσουμε γιατί φουσκώνει το μείγμα των αυγών.
      Στο σιρόπι μπορούμε ίσως να βάλουμε μισό μέλι, μισό ζάχαρη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/2/16 22:02

      Ευχαριστώ...

      Διαγραφή