Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Μαρμελάδα τζάνερο



Στην αυλή του σπιτιού μου υπάρχουν πολλά δέντρα, παραπάνω απ'ότι χωρούν πιστεύω.
Ένα από αυτά είναι μια τζανεριά που κάνει πολύ νόστιμα και ζουμερά τζάνερα. Προφανώς δεν θα μπορούσα να μην τα αξιοποιήσω και αυτό ακριβώς έκανα.
Τις μαρμελάδες δεν μου αρέσει να τις βράζω πολύ γιατί πιστεύω ότι αλλοιώνεται το φρούτο. Προτιμώ να είναι λίγο πιο ρευστή, αλλά να έχει κρατήσει το άρωμά της. Από τότε δε που απέκτησα το thermomix έχω βρεί τη χαρά μου γιατί φτιάχνω ότι μαρμελάδα θέλω σε χρόνο μηδέν.
Το ψωμάκι που βλέπετε είναι το Ψωμί με γιαούρτι (πατήστε πάνω του για τη συνταγή), το οποίο γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει. 
Απλά ανακατεύεις τα υλικά και τα ζυμώνεις και στη συνέχεια δίνεις στο ζυμαράκι ότι σχήμα θέλεις και το βάζεις στο φούρνο. Εγώ στην προκειμένη περίπτωση έφτιαξα ψωμάκι μαργαρίτα. Επίσης αυτή τη φορά πρόσθεσα στα υλικά και το χυμό ενός λεμονιού για να εξισορροπήσω τα αρώματά του και την δυναμική του.
Μαρμελάδα τζάνερο


Υλικά
550 γραμμάρια τζάνερα (μετά το καθάρισμα από τα κουκούτσια)
150 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη
400 γραμμάρια ζάχαρη κανονική(μπορείτε φυσικά να βάλετε μόνο λευκή ή μόνο μαύρη ζάχαρη)
1 λεμόνι


Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα τζάνερα σε τρεχούμενο νερό, κόβουμε και κρατάμε τη σάρκα τους πετώντας το κουκούτσι.


Βάζουμε τα τζάνερα μαζί με τις ζάχαρες και το λεμόνι στο μπολ του thermomix και ρυθμίζουμε 20 λεπτά, θερμοκρασία varoma και ταχύτητα 1. Δεν σκεπάζουμε με το κύπελλο, ούτε με το καλαθάκι γιατί με το δυνατό βρασμό θα ξεχειλίσει.
Όταν τελειώσει ο χρόνος σκεπάζουμε με το κύπελλο και πολτοποιούμε το φρούτο γυρίζοντας την ταχύτητα 6-8.


Χωρίς το thermomix, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους και να δέσει η μαρμελάδα.
Στη συνέχεια αφού κρυώσει λίγο, πολτοποιούμε σε ένα multi το μείγμα και το αδειάζουμε σε βαζάκια.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο.

13 σχόλια:

  1. πιστεύω να έγινε ξινούτσικη διότι μου αρέσει να "κάνω ματάκια"!!
    από χρώμα είναι μούρλια, σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία φαίνεται,λαχταριστή...είναι αλήθεια ότι τη λέξω τζάνερο δεν την έχω ξανακούσει.Μοιάζουν όπως τα βλέπω με τα λεγόμενα κορόμηλα ή αλλιώς βανίλιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γαστερόπληξ όχι δεν έγινε ξινούτσικη γιατί τα τζάνερα ήταν γλυκά, άρα δεν θα κάνεις ματάκια!!

    nadia αλήθεια δεν τα ξέρεις; δεν έχουν καμμία σχέση με τις βανίλιες ή τα κορόμηλα.Είναι πολύ μικρό φρούτο και δεν κυκλοφορεί πολύ, αλλά φέτος είδα ότι είχε και ο ΑΒ παραδόξως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία σου έγινε και το χρώμα τέλειο! Και αν την είχα πάνω στο ψωμάκι σου δε θα έλεγα όχι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαράκι αυτό το thermomix πολύ το λιγουρεύομαι!!! και εγώ νόμιζα ότι είναι κορόμηλα...
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μούρλια μούρλια!!!! κανά βαζάκι για μένα περρίσεψε; :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμείς τα λέμε ερίκια.
    Έκανα πέρσυ που τα βρήκα έτοιμα, μαζεμένα.
    Φέτς είπε ο κουμπάρος μου να πάω να μαζέψω και βαρέθηκα.
    Στείλε κανα βαζάκι κατά πάνω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία άσε πολύ την έχω λατρέψει αυτή την μαρμελάδα!!

    manousina πολύ ωραία θα γινόντουσαν και τα κορόμηλα αλλά δεν έχω. Θα κανονίσω να πάω στα χωράφια μου μήπως βρω, γιατί παλιά είχαμε πολύ ωραία κορόμηλα.

    Asteri έφτιαξα αρκετά βαζάκια και περισσεύουν.

    Δύσπιστε δεν την έχω ξανακούσει αυτή την ονομασία, αλλά κακώς βαρέθηκες κάνουν πολύ νόστιμη μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρώμε και τίποτα άλλο από χυλόπιτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοίβο αστείο είναι!! είμαι σίγουρη ότι δεν τρώς συνέχεια χυλόπιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Μαρία σε παρακολουθώ πολύ καιρό, οι συνταγές σου είναι καταπληκτικές, έχω κι εγώ το thermomix και έχω φτιάξει πολλές συνταγές σου. Πες μου σε παρακαλώ τι είναι τα τζάνερα, φαίνεται πολύ ωραία η μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EVA γειά σου, σ΄ευχαριστώ πολύ. Τα τζάνερα είναι μικρό στρογγυλό φρούτο(λίγο πιο μεγάλο από το κεράσι. Ο χρόνος που ευδοκιμούν είναι λίγος, μερικές φορές τρώγονται και πράσινα αλλά είναι λίγο ξινά.Ίσως είναι δύσκολο να τα βρείς, αλλά αφού έχεις το thermomix μπορείς να βάλεις όποιο φρούτο έχεις και να ρυθμίσεις το χρόνο στα 20-25 λεπτά και στο τέλος τα πολτοποιείς στη ταχύτητα 10. Όποια μαρμελάδα και να κάνεις θα έχεις επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολύ ωραία Μαράκι δεν την είχα δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή