Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Ψωμί με γιαούρτι

        
Είχα γιαούρτια στο ψυγείο μου που όδευαν στη λήξη τους, γι' αυτό μετά από σκέψη ....θυμήθηκα μία περίοδο που δεν ήθελα να τρώω γλουτένη!! 
Γλουτένη είναι αυτό το συστατικό που έχει το αλεύρι και το κάνει να φουσκώνει, με την προσθήκη διάφορων διογκωτικών.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, έκανα διάφορα πειράματα για να φουσκώσω το αλεύρι ντίνκελ (χωρίς γλουτένη), κάνοντας διάφορες κατασκευές, ψωμιά, τηγανίτες κλπ., δύσκολο!! γιατί τα διογκωτικά δεν πιάνουν σε αλεύρι που δεν έχει γλουτένη.
Ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο, έβρισκα διάφορα και στη συνέχεια πειραματιζόμουν με διάφορες αλχημείες.
Ώσπου τελικά είχα καταφέρει να φτιάξω τηγανίτες, χωρίς γλουτένη παρακαλώ, φουσκωμένες κι αφράτες!!
Έτσι λοιπόν, ανακάλυψα αυτή την συνταγή η οποία είναι τέλεια, έχει φυσικά αλεύρι κανονικό με γλουτένη και πρέπει να πω ότι είναι εύκολη και γρήγορη, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει το ζυμάρι. 
Το ψωμί γίνεται μαλακό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά, είναι πολύ βολικό, όταν δεν έχουμε ψωμί τελευταία στιγμή, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην φτιάξουμε (ειδικά για μένα που δεν πατάω σε φούρνο).
Όπως καταλαβαίνετε, το όξινο (γιαούρτι) μαζί με τη σόδα και σε συνδυασμό με τη μαγιά, κάνουν το θαύμα τους!!

Υλικά:
420 γρ. απλό γιαούρτι

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι σταρένιο
2 φακελάκια αποξηραμένη βιολογική μαγιά ή κανονική
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό


Ας το φτιάξουμε
Πριν  ξεκινήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 °
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την σόδα,την μαγιά, μέχρι όλα τα υλικά είναι καλά ενσωματωμένα. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το γιαούρτι και το αυγό κτυπημένα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια
 ωραία μαλακή μπάλα.
    
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή ελαφρά λαδωμένο, κάνουμε γραμμές με ένα μαχαίρι πάνω από το ψωμί και το ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Εκεί αριστερά δεν άντεξα και το τσίμπησα!!

25 σχόλια:

  1. Θα τσιμπήσω κι εγώ λίγο την ακρούλα...
    Οντως είναι πολύ εύκολο το ψωμάκι σου. Και το γιαούρτι όπου και να μπει κάνει θαύματα.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσουν οι εύκολες συνταγές για ψωμάκι, και η δικιά σου είναι και εύκολη και όπως δείχνει πολύ νόστιμη.
    Εντύπωση ομολογώ μου έκανε το αυγό στη ζύμη!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία, θα το κάνω το ψωμάκι σου για να το δοκιμάσω, φαίνεται πολύ καλό και εγώ..λατρεύω τα ψωμια..δυστυχώς!!!κΑΛΌ ΒΡΆΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάριον, είναι εύκολο, νόστμο και γρήγορο, ειδικά αν έχεις ξεμείνει από ψωμί.

    Έλενα, φτιάχτο στο thermomix, ξέρεις σε 3 λεπτά θα είναι έτοιμο. Σε αρκετά ψωμιά μπαίνει αυγό στη ζύμη γιατί σου έκανε εντύπωση;

    Καλή βδομάδα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο ψωμάκι! Σαν κέικ μοιάζει! Αφράτο και τραγανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κι ένα ψωμι που δεν έχω κάνει! Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ριρή, δοκιμασέ το να μου πεις πως σου φάνηκε.

    Αγγελική Ν., η γεύση του είναι κανονικού ψωμιού, παρ'όλο που έχει γιαούρτι και αυγό.

    Κική, εσύ που έχεις ασχοληθεί, θα το φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα το φτιάξω!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει που δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει. Δείχνει αφράτο και κυρίως είναι σβέλτο. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξανθή θα μου πείς αν σου άρεσε;

    Κατερίνα, αυτό είναι που με ενθουσιάζει και μένα, γιατί μερικές φορές μένω χωρίς ψωμί και μου λύνει τα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μυρωδάτο ψωμάκι!!!! τέλειο έγινε, θέλω μεγάλη φέτα έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eντυπωσιακά εύκολο και γρήγορο!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσει πάρα πολύ η υφή που διακρίνω μέσα απο τις φωτογραφίες σου Μαρία. Την καταγράφω και σύντομα θα την φτιάξω μιας και όλα τα υλικά είναι πάντα διαθέσιμα στην κουζίνα μου,
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τον τελευταίο καιρό φτιάχνω συχνά διάφορα ψωμάκια, θα το δοκιμάσω και αυτό. Σε καμμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα αγοραστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαράκι μου,πολύ μου αρέσει αυτή η ανάρτηση!
    Δίνει πολύ ωραιές πληροφορίες!
    Αλλά ξέρεις πολύ ζήλεψα εκεί που είχες τσιμπήσει ...το φαντάζομαι ζεστοοο και μυρωδάτο !!
    Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γαστερόπληξ, μυρωδάτο και το ίδιο νόστιμο και σήμερα δεύτερη μέρα που το τρώμε.

    Λίλα, απίθανο πόσο εύκολο είναι!

    Penelope, έχει ωραία υφή και παραμένει και τη δεύτερη μέρα φρεσκότατο.

    manousina, αν το φτιάξεις θα ενθουσιαστείς.

    eva, μη ζηλεύεις δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις και να το απολαύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μου φερανε αλευρι!!!και ειμαι ετοιμη να κανω την συνταγη σου.Αυριο θα το δοκιμασω...ελεγα αντι για σταρενιο...να βαλω καλαμποκαλευρο?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. misirlou, το καλαμποκάλευρο δεν έχει γλουτένη μέσα, οπότε θα πρέπει να το αναμείξεις με αλεύρι κανονικό.
    Βέβαια να ξέρεις ότι το όξινο (γιαούρτι) με τη σόδα, φουσκώνουν και μείγματα που δεν έχουν γλουτένη.
    Δοκιμασέ το, θα έχει πολύ ενδιαφέρον!! και πές μου τι εγινε σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ζεστό σπιτικό ψωμάκι με τρελαίνει..Λογικά θα είναι μια πολύ μαλακή συνταγή.Υπόσχομαι να τη φτιάξω σήμερα κιόλας γιατί μια τέτοια κρύα μέρα θέλει ζεστό σπιτικό φρατζολάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τα ωραιότερα και πολύ εύγεστα. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχτίδα μου, όντως η περίσταση το καλεί, σπίτι χουχούλιασμα και καλούδια από τα χεράκια μας.

    Phivo, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. θα μπορουσες να μου πεις για τις συνταγες με το αλευρι ντικνκελ που εχεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νένα θα μπορούσα να βάλω κάποιες τέτοιες συνταγές, ορμώμενη από την εμπειρία μου, ελπίζω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος18/1/15 10:36

    Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σου!! Έχω κι εγώ Thermomix και το λατρεύω!! Αυτή τη συνταγή την έχω κάνει αρκετές φορές, είναι πάντα φοβερή και έχω αρχίσει τις παραλλαγές: επειδή το ψωμάκι αυτό είναι τόσο όμορφο και λαχταριστό και θυμίζει τσουρέκι, είναι κρίμα να το σπαταλήσω στο φαγητό! Γι' αυτό βάζω στη ζύμη κομματάκια σοκολάτας και ξύσμα πορτοκαλιού, φτιάχνω και τη μοναδική μερέντα του Thermomix και έχω μια έτοιμη πρόταση για υγιεινό και δυναμωτικό πρωινό, εναλλακτικό του κέικ!! Καλές δημιουργίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! Εδώ αυτό το ψωμάκι έχει καθαρά την αλμυρή του εκδοχή, τώρα βέβαια αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια πιο γλυκιά έκδοση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη και την σοκολάτα όπως λες. Σίγουρα θα είναι ένα πολύ γευστικό και υγιεινό πρωινό με τα κατάλληλα συνοδευτικά!

      Διαγραφή