Είχα γιαούρτια στο ψυγείο μου που όδευαν στη λήξη τους, γι' αυτό μετά από σκέψη ....θυμήθηκα μία περίοδο που δεν ήθελα να τρώω γλουτένη!!
Γλουτένη είναι αυτό το συστατικό που έχει το αλεύρι και το κάνει να φουσκώνει, με την προσθήκη διάφορων διογκωτικών.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, έκανα διάφορα πειράματα για να φουσκώσω το αλεύρι ντίνκελ (χωρίς γλουτένη), κάνοντας διάφορες κατασκευές, ψωμιά, τηγανίτες κλπ., δύσκολο!! γιατί τα διογκωτικά δεν πιάνουν σε αλεύρι που δεν έχει γλουτένη.
Ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο, έβρισκα διάφορα και στη συνέχεια πειραματιζόμουν με διάφορες αλχημείες.
Ώσπου τελικά είχα καταφέρει να φτιάξω τηγανίτες, χωρίς γλουτένη παρακαλώ, φουσκωμένες κι αφράτες!!
Έτσι λοιπόν, ανακάλυψα αυτή την συνταγή η οποία είναι τέλεια, έχει φυσικά αλεύρι κανονικό με γλουτένη και πρέπει να πω ότι είναι εύκολη και γρήγορη, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει το ζυμάρι.
Το ψωμί γίνεται μαλακό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά, είναι πολύ βολικό, όταν δεν έχουμε ψωμί τελευταία στιγμή, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην φτιάξουμε (ειδικά για μένα που δεν πατάω σε φούρνο).
Όπως καταλαβαίνετε, το όξινο (γιαούρτι) μαζί με τη σόδα και σε συνδυασμό με τη μαγιά, κάνουν το θαύμα τους!!
Υλικά:
420 γρ. απλό γιαούρτι
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι σταρένιο
2 φακελάκια αποξηραμένη βιολογική μαγιά ή κανονική
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
Ας το φτιάξουμε
Πριν ξεκινήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 °
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την σόδα,την μαγιά, μέχρι όλα τα υλικά είναι καλά ενσωματωμένα. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το γιαούρτι και το αυγό κτυπημένα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ωραία μαλακή μπάλα.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή ελαφρά λαδωμένο, κάνουμε γραμμές με ένα μαχαίρι πάνω από το ψωμί και το ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Εκεί αριστερά δεν άντεξα και το τσίμπησα!! |
Θα τσιμπήσω κι εγώ λίγο την ακρούλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως είναι πολύ εύκολο το ψωμάκι σου. Και το γιαούρτι όπου και να μπει κάνει θαύματα.
Καλό βράδυ
Μου αρέσουν οι εύκολες συνταγές για ψωμάκι, και η δικιά σου είναι και εύκολη και όπως δείχνει πολύ νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντύπωση ομολογώ μου έκανε το αυγό στη ζύμη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Μαρία, θα το κάνω το ψωμάκι σου για να το δοκιμάσω, φαίνεται πολύ καλό και εγώ..λατρεύω τα ψωμια..δυστυχώς!!!κΑΛΌ ΒΡΆΔΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάριον, είναι εύκολο, νόστμο και γρήγορο, ειδικά αν έχεις ξεμείνει από ψωμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα, φτιάχτο στο thermomix, ξέρεις σε 3 λεπτά θα είναι έτοιμο. Σε αρκετά ψωμιά μπαίνει αυγό στη ζύμη γιατί σου έκανε εντύπωση;
Καλή βδομάδα να έχουμε
Ωραίο ψωμάκι! Σαν κέικ μοιάζει! Αφράτο και τραγανό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κι ένα ψωμι που δεν έχω κάνει! Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡιρή, δοκιμασέ το να μου πεις πως σου φάνηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική Ν., η γεύση του είναι κανονικού ψωμιού, παρ'όλο που έχει γιαούρτι και αυγό.
Κική, εσύ που έχεις ασχοληθεί, θα το φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις;
Θα το φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Μου αρέσει που δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει. Δείχνει αφράτο και κυρίως είναι σβέλτο. Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή θα μου πείς αν σου άρεσε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα, αυτό είναι που με ενθουσιάζει και μένα, γιατί μερικές φορές μένω χωρίς ψωμί και μου λύνει τα χέρια.
μυρωδάτο ψωμάκι!!!! τέλειο έγινε, θέλω μεγάλη φέτα έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήEντυπωσιακά εύκολο και γρήγορο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!!
Μου αρέσει πάρα πολύ η υφή που διακρίνω μέσα απο τις φωτογραφίες σου Μαρία. Την καταγράφω και σύντομα θα την φτιάξω μιας και όλα τα υλικά είναι πάντα διαθέσιμα στην κουζίνα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι.
Τον τελευταίο καιρό φτιάχνω συχνά διάφορα ψωμάκια, θα το δοκιμάσω και αυτό. Σε καμμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα αγοραστά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου,πολύ μου αρέσει αυτή η ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνει πολύ ωραιές πληροφορίες!
Αλλά ξέρεις πολύ ζήλεψα εκεί που είχες τσιμπήσει ...το φαντάζομαι ζεστοοο και μυρωδάτο !!
Φιλάκιααα!
Γαστερόπληξ, μυρωδάτο και το ίδιο νόστιμο και σήμερα δεύτερη μέρα που το τρώμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, απίθανο πόσο εύκολο είναι!
Penelope, έχει ωραία υφή και παραμένει και τη δεύτερη μέρα φρεσκότατο.
manousina, αν το φτιάξεις θα ενθουσιαστείς.
eva, μη ζηλεύεις δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις και να το απολαύσεις.
Μου φερανε αλευρι!!!και ειμαι ετοιμη να κανω την συνταγη σου.Αυριο θα το δοκιμασω...ελεγα αντι για σταρενιο...να βαλω καλαμποκαλευρο?...
ΑπάντησηΔιαγραφήmisirlou, το καλαμποκάλευρο δεν έχει γλουτένη μέσα, οπότε θα πρέπει να το αναμείξεις με αλεύρι κανονικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια να ξέρεις ότι το όξινο (γιαούρτι) με τη σόδα, φουσκώνουν και μείγματα που δεν έχουν γλουτένη.
Δοκιμασέ το, θα έχει πολύ ενδιαφέρον!! και πές μου τι εγινε σε παρακαλώ.
Το ζεστό σπιτικό ψωμάκι με τρελαίνει..Λογικά θα είναι μια πολύ μαλακή συνταγή.Υπόσχομαι να τη φτιάξω σήμερα κιόλας γιατί μια τέτοια κρύα μέρα θέλει ζεστό σπιτικό φρατζολάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα ωραιότερα και πολύ εύγεστα. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου, όντως η περίσταση το καλεί, σπίτι χουχούλιασμα και καλούδια από τα χεράκια μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήPhivo, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Να είσαι καλά.
θα μπορουσες να μου πεις για τις συνταγες με το αλευρι ντικνκελ που εχεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα θα μπορούσα να βάλω κάποιες τέτοιες συνταγές, ορμώμενη από την εμπειρία μου, ελπίζω σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σου!! Έχω κι εγώ Thermomix και το λατρεύω!! Αυτή τη συνταγή την έχω κάνει αρκετές φορές, είναι πάντα φοβερή και έχω αρχίσει τις παραλλαγές: επειδή το ψωμάκι αυτό είναι τόσο όμορφο και λαχταριστό και θυμίζει τσουρέκι, είναι κρίμα να το σπαταλήσω στο φαγητό! Γι' αυτό βάζω στη ζύμη κομματάκια σοκολάτας και ξύσμα πορτοκαλιού, φτιάχνω και τη μοναδική μερέντα του Thermomix και έχω μια έτοιμη πρόταση για υγιεινό και δυναμωτικό πρωινό, εναλλακτικό του κέικ!! Καλές δημιουργίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ! Εδώ αυτό το ψωμάκι έχει καθαρά την αλμυρή του εκδοχή, τώρα βέβαια αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια πιο γλυκιά έκδοση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη και την σοκολάτα όπως λες. Σίγουρα θα είναι ένα πολύ γευστικό και υγιεινό πρωινό με τα κατάλληλα συνοδευτικά!
Διαγραφή