Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Παρμαντιέ με ζύμη και αμύγδαλα

Εδώ λοιπόν είμαστε... για φαγητό σήμερα, φαγητό που πήρε το ονομά του από τον Γάλλο γεωπόνο και οικονομολόγο Παρμαντιέ(λόγω της πατάτας) , ο οποίος κατά ένα τρόπο διέδωσε την καλλιέργεια της πατάτας στη Γαλλία.
Εγώ σε αυτή την συνταγή έχω κάνει μια μικρή ή μεγάλη κατά άλλους, διαφοροποίηση.
Αντί να βάλω πουρέ στη βάση έχω βάλει ζυμαράκι, η βασική συνταγή λέει πουρέ-κιμά-πουρέ ή τέλος πάντων δεν έχει ζυμάρι.

Υλικά
600 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουτί ντοματοπολτό ή ψιλοκομμένες αποφλειωμένες ντομάτες
λάδι
αλάτι - πιπέρι
500 γρ. κολοκύθια
1 κουταλάκι κανέλα
1   '''''''''   ''''''''  κύμινο
1   '''''''''   ''''''''  μοσχοκάρυδο
(από τα μπαχαρικά βάζουμε μισά στο κιμά και μισά στον πουρέ)
30 γρ. βούτυρο
150 γρ. γραβιέρα
1 μεγάλη χούφτα χοντροτριμμένα αμύγδαλα.
(εγώ δυστυχώς τα έκανα σκόνη)

 
Για τη ζύμη
60 γρ. βούτυρο φυτικό
250 γρ. γάλα εβαπορέ
1/2 κουταλάκι αλάτι
350 γρ. αλεύρι φαρινάπ
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά συνεχίζουμε το σοτάρισμα, στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι- πιπέρι, μπαχαρικά, την ντομάτα και βράζουμε για 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ:
Καθαρίζουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες και τα κόβουμε σε κύβους. Ρίχνουμε τα λαχανικά σε μια χύτρα ταχύτητας με λίγο νερό και βράζουμε για 8 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε μπαχαρικά και το αλάτι.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μεγάλο πυρέξ, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο το πυρέξ, στρώνουμε πάνω στη ζύμη τον κιμά, στην συνέχεια πασπαλίζουμε με την γραβιέρα, στρώνουμε κατόπιν τον πουρέ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.



14 σχόλια:

  1. υπέροχη πρόταση !!!!

    καλημέρα Μαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία, φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδες ο Παρμαντιέ!
    Σε έκανε να μας δώσεις ένα καταπληκτικό πιάτο, πολύ κοντά και πολύ μακρυά από τον μουσακά!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσπιστε ότι έχει πατάτα μπορούμε να το ονομάζουμε Παρμαντιέ, αν και δυστυχώς δεν είμαστε στη Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή.
    Και η ζύμη που έβαλες κάτω πολύ ωραία ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαινεται πολύ ωραιο...
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορω να φανταστω την γεύση αυτού του φαγητού, και αφού δεν μπορώ να δοκιμάσω απο το δικό σου, λέω να το φτιάξω ...για να καταλάβω..!!
    Φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλοι μου είχα φτιάξει άλλη μια φορά παρμαντιέ,πριν πολλά χρόνια, με κιμά και πουρέ μόνο, αλλά δεν μου άρεσε, ήθελα να έχει κάτι σταθερό στην υφή του, γι'αυτό έβαλα τη ζύμη.
    Μ' αυτό τον τρόπο μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα η γεύση του και το έφαγα ευχάριστα.
    Πολλά φιλιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ ωραιο πολυ ιδιαιτερο μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΕΙΑ ΣΟΥ!! ΤΕΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπερπαραγωγή το φαγάκι σου, από τα υλικά καταλαβαίνω ότι θα έχει και σούπερ γεύση!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα...πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου και δεν την έχω ξανασυναντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Nadia, georgiaxara, Betty, dhmhtra
    ευχαριστώ πολύ, πραγματικά άρεσε στην οικογένεια το φαγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δέν έχω φάει ποτέ και φαίνεται πεντανόστιμο!!!!
    Πολύ ωραία παρουσίαση!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή