Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εκλέρ με σοκολάτα


                
Για τα σού
1 κούπα νερό
1/2 κούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι
3 αυγά
                                                         

Βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη  μέσα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Οταν έλθει σε σημείο βρασμού το μείγμα, ρίχνουμε μεμιάς το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να διαμορφωθεί μια μπάλα ζύμης που να ξεκολά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε την ζύμη στο μπόλ του μίξερ και κτυπάμε ρίχνοντας ένα ένα τα
αυγά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και μέσα σε βουτυρωμένο ταψί διαμορφώνουμε μακρόστενα ραβδιά επιθυμητού μεγέθους (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια).
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 220 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά.
                                   


Κρέμα πατισερί σοκολάτα 
500 ml γάλα
2 φακελάκια βανίλια ζάχαρη
4 κρόκοι
100 γρ.ζάχαρη άχνη
40 γρ.αλεύρι
160 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα


Βράζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια μέσα σε μια κατσαρόλα. Μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα κτυπάμε τους κρόκους των αυγών ζωηρά μαζί με τη ζάχαρη. Επειτα προσθέτουμε το αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά. Αδειάζουμε το βρασμένο γάλα στο μείγμα των αυγών κτυπώντας ζωηρά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.


Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
80   γρ.βούτυρο
80   γρ. ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
Βάζουμε τη σοκολάτα  και το βούτυρο μέσα σε μπέν-μαρί  μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τη ζάχαρη  ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει, τότε προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε.
                                


Συναρμολόγηση του γλυκού
Κόβουμε τα εκλαίρ κατά μήκος και τα γεμίζουμε με κρέμα πατισερί, με την βοήθεια ενός κορνέ, σε όλο το μήκος. Καλύπτουμε τα εκλαίρ με το γλάσο σοκολάτας και τα διατηρούμε σε κατάλληλο σκεύος στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/12/12 10:58

    Καλημερα. Μια απορια στη λιστα των υλικων στην κρεμα πατισερι. Τι εννοεις με το 2 φακελακια βανιλια ζαχαρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από την βανίλια σε καψουλάκια, στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν και φακελάκια βανίλια ζάχαρη, στην ουσία είναι μια μικρή ποσότητα ζάχαρης αρωματισμένη με βανίλια.

      Διαγραφή