Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Κέικ Βικτώρια/ Victoria Sponge Cake

 




Αυτό είναι το παραδοσιακό βρετανικό κέικ Βικτώρια (Victoria Sponge Cake) 
Η παράδοση του βρετανικού απογευματινού τσαγιού ξεκίνησε στα μέσα του 1800, κατά την διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας. 
Η ιστορία λέει ότι το κλασικό Victoria Sponge Cake εφευρέθηκε για να παρασύρει την βασίλισσα από την χειμερία νάρκη και να επιστρέψει στην κοινωνική ζωή μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκηπα Αλβέρτου. 
Από τότε αυτό το κέικ είναι βασικό στοιχείο στο απογευματινό τσάι στην Αγγλία. 
Είναι πραγματικά πολύ απλό κέικ και πολύ νόστιμο και φυσικά εμείς που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αν όχι με το τσάι, θα το απολαύσουμε άνετα με τον καφέ μας! 😊


Κέικ Βικτώρια/ Victoria Sponge Cake 




Υλικά Κέικ 

300 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

300 γρ ζάχαρη 

6 μέτρια αυγά 

300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

1 βανίλια 


Υλικά για την γέμιση 

250 γρ μαρμελάδα φράουλα 

300 ml κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη 

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

Ζάχαρη άχνη για το πασπαλισμα



Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 20cm με λαδόκολλα.

Χτυπάμε μαζί το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη. 

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το κτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και το μαχαίρι που θα καρφώσουμε να βγει καθαρό. 

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. 

Γέμιση 

Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και κτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί. 

Όταν κρυώσουν τα κέικ, απλώνουμε την μαρμελάδα πάνω από το πρώτο παντεσπάνι. Πάνω από την μαρμελάδα στρώνουμε την σαντιγί και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. 



Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και το απολαμβάνουμε. 

Υ. Γ. Εάν τα παντεσπάνια έχουν φουσκωτή επιφάνεια, ισιώνουμε την επιφάνεια τους κόβοντας με ένα μαχαίρι ότι εξέχει. 



1 σχόλιο:

  1. Ευκολη συνταγή κι επειδή ειμαι και γλυκατζής θα στειλω
    τη δημοσίευση στη Σύντροφο μου
    ώστε οταν μπορέσει και βρει λίγο χρόνο να την φτιάξη
    Να πω ότι έχει κι Αυτη blog ki ασχολείται με συνταγες
    Δεν έχει όμως πείρα απο blogs και σαν bloggers προς blogger
    θα'θελα μια χάρη.. θα εκτιμούσα αν της έδινες σχολιάζοντας κάποια συμβουλή..
    κάποια ενθάρρυνση.. σε αυτο που κάνει..
    Το blog της ειναι αυτο: https://doritassyntages.blogspot.com/
    Σ'ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή