Γενικά είναι ένα πολύ δημοφιλές επιδόρπιο και ένα από τα εθνικά γλυκά για την Νέα Ζηλανδία, αλλά και για την Αυστραλία αφού και οι δυο χώρες ισχυρίζονται ότι το γλυκό είναι δική τους δημιουργία. Όποια κι αν είναι η προέλευση, όλοι νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, η pavlova είναι ένα γλυκό που μόνο λάτρεις μπορεί να έχει, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Μερικοί μπερδεύουν την μαρέγκα με την pavlova, αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Τόσο η μαρέγκα, όσο και η πάβλοβα φτιάχνονται με ασπράδι αυγού και δημιουργούνται με παρόμοιο τρόπο. Παρόλα αυτά η μαρέγκα είναι τραγανή και στεγνή πάντα, ενώ η πάβλοβα είναι τραγανή στο εξωτερικό, αλλά υγρή, μαλακή και αφράτη στο εσωτερικό. Έτσι τελικά η πάβλοβα είναι ένα γλυκό με βάση την μαρέγκα, αλλά όχι μια κλασική μαρέγκα.
Υλικά Για Την Κρέμα Λεμονιού
4 κρόκους από μεγάλα αυγά(κρατάμε τα ασπράδια για την πάβλοβα)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 της κούπας ξύσμα λεμονιού(από περίπου 5 λεμόνια)
1/3 της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού(από περίπου 3 έως 4 λεμόνια)
1 πρέζα αλάτι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την Pavlova
4 μεγάλα ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου (140 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
220 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κόρν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 βανίλια
Για την συναρμολόγηση
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1 κούπα από την κρέμα λεμονιού
1 κούπα φρέσκα φρούτα του δάσους, όπως βατόμουρα, σμέουρα, αρώνια ή φέτες φράουλας
Δημιουργία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε περίπου 2 δάχτυλα νερό και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την κρέμα λεμονιού, εκτός από το βούτυρο, σε ένα πυρίμαχο μπολ και κτυπάμε ελαφρά να ενωθούν. Τοποθετούμε το μπολ πάνω από το νερό που σιγοβράζει και χτυπάμε συνεχώς με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ζεσταθούν οι κρόκοι και το μείγμα πήξει σχηματίζοντας κορδέλες. Αυτό θα πάρει περίπου 7 έως 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί. Προσθέτουμε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο, περιμένοντας να λιώσει εντελώς κάθε κομμάτι και να ενσωματωθεί πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Τοποθετούμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και περνάμε από αυτήν την κρέμα λεμονιού για να κρατηθούν τυχόν στερεά υπολείμματα. Καλύπτουμε την κρέμα που απέμεινε στο μπολ με ένα φύλλο διαφανής μεμβράνης πιέζοντας απευθείας πάνω στην κρέμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Για την pavlova
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120οC και τοποθετούμε την σχάρα στην μέση.
Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό ταψί 20 cm σχεδιάζουμε με ένα μολύβι ένα κύκλο πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Αναποδογυρίζουμε το χαρτί και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι σε πολύ καθαρό και στεγνό κάδο ενός μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα στην μεσαία ταχύτητα έως ότου τα ασπράδια αρχίσουν να αφρίζουν, περίπου 2 λεπτά. Αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή και προσθέτουμε πολύ αργά τη ζάχαρη λίγη λίγη. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σταθερές λαμπερές κορυφές και στο τέλος προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το χυμό και τη βανίλια, περίπου 3-4 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης αδειάζουμε την μαρέγκα στο κέντρο του κύκλου που σχεδιάσαμε πριν και στρώνουμε κυκλικά την μαρέγκα για να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος δίσκος με ύψος 2-3 δαχτύλων περίπου. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 100οC και ψήνουμε μέχρι η μαρέγκα να είναι σταθερή στην αφή, αλλά ελαφρώς μαλακή στο εσωτερικό, περίπου 90-120 λεπτά.
Αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα. Μετά από 3-4 ώρες αφαιρούμε από τον φούρνο και με μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε την μαρέγκα από το χαρτί. Τοποθετούμε προσεκτικά σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Για την συναρμολόγηση
Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και την βανίλια στο μπολ του μίξερ με το σύρμα. Χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα έως ότου σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Όταν γίνει σαντιγί αφαιρούμε το μπολ και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης, ανακατεύουμε την παγωμένη κρέμα λεμονιού να ενσωματωθεί με την σαντιγί. Ρίχνουμε το μείγμα στο κέντρο της ψημένης μαρέγκας και απλώνουμε μέχρι τις άκρες. Γεμίζουμε με τα φρέσκα berries και σερβίρουμε αμέσως την Pavlova.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου