Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019

Τούρτα Με βουτυρόκρεμα Λευκής Σοκολάτας Και Berries/Cake With White Chocolate Buttercream and Berries





Βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι του 2020, περνάμε σε μία άλλη δεκαετία και ελπίζουμε να μας χαρίσει αρχικά υγεία, χαρά, τύχη και όμορφες στιγμές.
Γι'αυτό θα φροντίσουμε να υποδεχθούμε και να γιορτάσουμε όπως αρμόζει, την έλευσή της. 
Η πρωτοχρονιά είναι μία από τις παλιότερες γιορτές, με προέλευση πριν χιλιάδες χρόνια, από την Αρχαία Βαβυλώνα.
Όμως η ακριβής ημερομηνία και ο τρόπος που γιορτάζεται, έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποίησαν τον κύκλο του ήλιου και του φεγγαριού για να καθορίσουν την πρώτη ημέρα του έτους.
Μόλις ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, η 1η Ιανουαρίου έγινε η κοινή μέρα για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς.
Ενώ οι πρώτοι εορτασμοί ήταν πιο παγανιστικοί, γιορτάζοντας τους κύκλους της Γης, η χριστιανική παράδοση την πρωτοχρονιά γιορτάζει την περιτομή του Χριστού και τον Μέγα Βασίλειο.
Τυπικά τα έθιμα και οι παραδόσεις μιας ευτυχισμένης πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν τον εορτασμό με σαμπάνια, κρασί και μια ποικιλία από διαφορετικά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν κι εμείς φτιάχνοντας αυτή την νόστιμη τετραώροφη τούρτα κι ας ατενίσουμε την αρχή της δεκαετίας με δύναμη και αισιοδοξία!
Χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά!!

Τούρτα Με βουτυρόκρεμα Λευκής Σοκολάτας Και Berries/Cake With White Chocolate Buttercream and Berries



Υλικά 
1 κούπα φυτικό λάδι (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο)
1/2 κούπα πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
3 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
1.1/2 κούπες ξινόγαλα
3.3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι

Κομπόστα Berries
3 κούπες φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα (blackberries) 
Χρησιμοποίησα αρώνια (chokeberries)
1/2 κούπα μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Κρέμα βουτύρου με λευκή σοκολάτα
340 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
1.1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
250 γρ. λευκή σοκολάτα

Δημιουργία
Σε ένα μίξερ κτυπάμε μαζί το φυτικό λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το ξινόγαλα, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά δυο ταψάκια 20 εκ. και τα ντύνουμε με λαδόκολλα.
Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα του κέικ στα δύο ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Όταν ψηθούν βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια αφαιρούμε τα κέικ από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Μετά το κέικ, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε την κομπόστα φρούτων.
Βάζουμε τα φρούτα, το μέλι, το χυμό λεμονιού και την βανίλια σε μια μικρή κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε για λίγο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και σπάμε λίγο τα φρούτα με την πρέσα πατάτας ή με ένα πηρούνι.
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ, ανακατεύοντας συγχρόνως για να μην κολλήσουν τα φρούτα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Τελευταία φτιάχνουμε την βουτυρόκρεμα.
Σπάμε την λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ και την τοποθετούμε πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρι) (δεν πρέπει το νερό να αγγίζει τον πυθμένα του μπολ) κι έτσι λιώνουμε απαλά την σοκολάτα.
Μόλις λιώσει αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Στο μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την άχνη και τα κτυπάμε μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί και να γίνει μία αφράτη απαλή κρέμα.

Είμαστε έτοιμοι τώρα να συναρμολογήσουμε το κέικ.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι με μακριά λάμα, κόβουμε οριζόντια και χωρίζουμε κάθε κέικ σε 2 κομμάτια.
Τοποθετούμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος το ένα από τα 4 κομμάτια κέικ.
Απλώνουμε στην επιφάνεια το 1/5 από την βουτυρόκρεμα και συνεχίζουμε με ένα λεπτό στρώμα από την κομπόστα φρούτων.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ και επαναλαμβάνουμε με τις ίδιες στρώσεις κρέμας-φρούτων, μέχρι να καλύψουμε με το τελευταίο κομμάτι κέικ.

Χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα για να καλύψουμε την κορυφή του κέικ και καλύπτουμε ελαφρά και τις πλευρές.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά και στην συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου