Τι ιστορίες μπορεί να κρύβει μια ομελέτα; κι εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ!!
Κι όμως η ομελέτα διαδόθηκε στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα από κάποια μοναστικά ιδρύματα.
Μία ιστορία λέει ότι για τον Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά ντε Καριτά, Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ (Marie-jean-Antoine-Nicolas Caritat, Marquis de Condorcet), ο οποίος ήταν Γάλλος Μαθηματικός και φιλόσοφος, η ομελέτα έγραψε μια δραματική σελίδα στην ζωή του.
Στις 6 Απριλίου 1794, κατά την διάρκεια της αιματηρής Γαλλικής Επανάστασης, ο Μαρκήσιος Condorcet, κυνηγημένος από τον νόμο και μεταμφιεσμένος με ένα χοντρό μπουφάν και καπέλο, αφού περιπλανήθηκε γύρω από το Παρίσι, ζητώντας άσυλο, έφτασε σε ένα καμπαρέ στο Clamart κοντά στο Παρίσι.
Εκεί πεινασμένος παρήγγειλε μια ομελέτα για δείπνο.
Ερωτηθείς από τον ξενοδόχο "πόσα αυγά;" εκείνος απάντησε: "δώδεκα".
Τότε μια υποψία πέρασε από το μυαλό του ξενοδόχου κι αφού ήξερε ότι θα τιμωρηθεί με θάνατο αν δώσει καταφύγιο σε κάποιον παράνομο, ρώτησε τον φιλοξενούμενο ποιο είναι το επάγγελμά του.
"Ξυλουργός" απάντησε εκείνος. Ξυλουργός με αυτά τα χέρια; αναρωτήθηκε ο ξενοδόχος υποψιασμένος ότι κάτι του κρύβει ο πελάτης του.
Ο επιφανής ακαδημαϊκός φάνηκε να γνωρίζει τον αριθμό των άστρων του ουρανού, αλλά δεν ήξερε την ποσότητα των αυγών που απαιτούνται για μια ομελέτα.
Από αυτή την γκάφα κίνησε υποψίες, καταγγέλθηκε στις αρχές κι εκείνο το βράδυ τον έσυραν στο Bourg-La-Reine σε ένα μπουντρούμι.
Το επόμενο πρωί όταν ο δεσμοφύλακας πήγε να τον παραδώσει στους χωροφύλακες βρήκε ένα πτώμα.
Ο Μαρκήσιος Condorcet δηλητηριάστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας για να αποφύγει την γκιλοτίνα.
Ο επιφανής φιλόσοφος ήταν νεκρός επειδή δεν γνώριζε ότι αρκούν μόνο δύο αυγά για να φτιάξεις μια ατομική ομελέτα.
Ο Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ, κατηγορήθηκε ως φίλος της πολιτικής ομάδας των "Γιρονδίνων" με "αριστεριστικές" τάσεις (δημιουργήθηκε πριν από την Γαλλική επανάσταση και έδρασε κατά την διάρκειά της).
Πέρα από τις ιστορίες, η ομελέτα είναι ένα πιάτο απλό, γρήγορο και στο επίπεδο της προετοιμασίας και στα πρόσθετα υλικά, αλλά και στο μαγείρεμα.
Σε κάθε περίπτωση η γεύση της μεταβάλλεται, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται ή ανάλογα πόσο ψημένη και σφιχτή είναι ή πόσο λιγότερο ψημένη και υγρή.
Στην απλούστερη εκδοχή της, είναι ένα μείγμα από χτυπημένα αυγά, αλάτι, πιπέρι και στην συνέχεια ψημένη στο τηγάνι ή στον φούρνο.
Από την άλλη πλευρά, η προετοιμασία της ομελέτας δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται και απαιτεί πάνω απ'όλα ένα προγραμματισμό για τα πρόσθετα υλικά.
Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ομοιογένεια των χτυπημένων αυγών κι αυτό εξαρτάται από το μέσο και τον τρόπο με τον οποίο θα χτυπηθούν.
Υπάρχει η γνώμη ότι τα αυγά δεν πρέπει να χτυπηθούν με σύρμα, αλλά μάλλον με ένα πιρούνι, ώστε να μην σπάσουν οι ίνες από τα ασπράδια, γιατί αυτές είναι απαραίτητες για την συνοχή της ομελέτας.
Επίσης το ψήσιμο είναι ένα σημαντικό στάδιο και απαιτεί ένα πολύ ζεστό και ομοιόμορφα λαδωμένο τηγάνι.
Τα χτυπημένα αυγά πρέπει να πέσουν στο τηγάνι με την μία και το ψήσιμο να ολοκληρωθεί γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά.
Φυσικά παρακολουθούμε συνεχώς την ομελέτα ούτως ώστε να μην μας καεί.
Μόλις τα αυγά είναι σχεδόν ψημένα και υπάρχει ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια που δεν έχει πήξει, μπορούμε να σταματήσουμε την φωτιά και να αφήσουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα με την αποθηκευμένη θερμότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα σαν πρόσθετα υλικά νιόκι, αντί για πατάτες, απάκι, αντί για μπέικον, γιαούρτι, αντί για κρέμα γάλακτος, τυρί που λειώνει και σπανάκι από τα λαχανικά.
Έψησα την ομελέτα μου στον φούρνο, ώστε να έχει την μορφή σουφλέ.
Καλή μας όρεξη :)
Ομελέτα φούρνου με Νιόκι πατάτας και Σπανάκι
Υλικά
500 γρ. φρέσκα νιόκι
6-8 αυγά
100 γρ. απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια ή μπέικον
100 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
80 γρ. γιαούρτι
100 γρ. τυρί provolone τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Δημιουργία
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα νιόκι και τα αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Τότε τα νιόκι είναι έτοιμα και τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Αχνίζουμε σε λίγο νερό το κατεψυγμένο σπανάκι, το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά από τα νερά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200-220 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι που μπορεί να μπει και στον φούρνο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το απάκι.
Προσθέτουμε τα νιόκι και ανακατεύουμε για λίγο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Με αυτό το μείγμα των αυγών περιχύνουμε τα νιόκι στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με το τυρί και αμέσως βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο.
Ψήνουμε την ομελέτα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Eνδιαφερουσα ιστορία της ομελέτας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρέσει με όσα αυγά και να έχει. Γρήγορο και χορταστικό φαί αλλά όπως λες έχει και τα μυστικά του. ΠΟλύ ωραία υλικα έβαλες. Το απάκι καλύτερο από το μπέικον πάντως, όπως και το γιαούρτι.
Πάρα πολύ ωραία Μαρία.
Μπράβο!!
Φιλιά
Πολλά αυγά για πολλά άτομα, αλλά για τον Condorcet που ήταν μόνος του έφταναν δύο..χαχαχα!!
ΔιαγραφήΠάντως κι εγώ θα μπορούσα να φάω μόνη μου μια με τέσσερα αυγά :)
Ευχαριστώ πολύ Μάριον
Φιλιά πολλά!!