Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Στην Κέρκυρα έχω πάει δυο φορές, έχω δοκιμάσει παστιτσάδα με κοκκινιστό κρέας και πλούσια σάλτσα ντομάτας.
Η παστιτσάδα είναι το μόνο φαγητό, που μου μαγείρεψε ποτέ ο ανδρούλης μου όταν ήμασταν αρραβωνιασμένοι (ήθελε να με καλοπιάσει βλέπετε!!) και το μαγείρεψε κι εκείνος με πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας.
Όμως έχω διαβάσει πως η παραδοσιακή παστιτσάδα δεν έχει καθόλου ντομάτα στην σάλτσα!
Αποφάσισα λοιπόν μια μέρα, κατά παραγγελία του συζύγου, να δοκιμάσω αυτή την παραδοσιακή εκδοχή. 
Βέβαια έχω να ομολογήσω, ότι δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό και έβαλα μια ελάχιστη πινελιά πελτέ ντομάτας.
Την επόμενη φορά όμως, σκέφτομαι να την παραλείψω τελείως!
Το αποτέλεσμα κατά τον σύζυγο, ο οποίος εκθείαζε συνεχώς την γεύση και την νοστιμιά του,  ήταν συγκλονιστικά υπέροχο!!
Αλλά και η δική μου γνώμη δεν απέχει καθόλου από την δική του, αντιθέτως επαυξάνω στις λεπτομερής λαχταριστές επιφωνηματικές περιγραφές, για κάθε πιάτο που απολάμβανε.
Ας μην μείνουμε όμως στα λόγια, πως θα μπορούσαμε άλλωστε;
Περνάμε αμέσως στην κουζίνα να μαγειρέψουμε για τους αγαπημένους μας αυτό το υπέρ νόστιμο φαγάκι!!

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα


Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κότσι κατά προτίμηση, κομμένο σε μικρές μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 1/2 κούπα κρασί κόκκινο
1/2 κούπα καλό ξύδι
Λίγο κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένα
1 πρέζα κύμινο
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πάπρικα γλυκιά(μπορείτε να προσθέσετε και καυτερή πάπρικα αν θέλετε)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο (για τα μακαρόνια)
Αλάτι- πιπέρι

Δημιουργία
Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι μέχρι να ροδίσει και το βγάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε να ροδίσουν. 
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τα τριμμένα μπαχαρικά, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 1 1/2 με 2 ώρες περίπου.
Σβήνουμε το φαγητό όταν η σάλτσα του είναι πηχτή, αλλά αρκετή και το κρέας μαλακό.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και γαρνίρουμε με το κρέας και την νόστιμη σάλτσα του.
Αν μας αρέσει μπορούμε να βγάλουμε το κρέας σε μια πιατέλα και να προσθέσουμε τα ζυμαρικά μισοβρασμένα μέσα στην σάλτσα, αποτελειώνοντας εκεί τον βρασμό τους.

15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/11/13 18:58

    Μαγειρέψατε ένα ωραίο φαγητό!Αλλά η παστιτσάδα απαιτεί κόκκορα αλανιάρη,κατά προτίμηση,καθόλου πελτέ,όπως αναφέρετε,και μια καλή δόση σπετσέρικο...

    Φιλικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι γίνεται και με κόκορα αλλά προτιμούμε περισσότερο το μοσχάρι!
      Τώρα σπετσέρικο δεν υπήρχε περίπτωση να βρώ, οπότε βολεύτηκα με αυτά που είχα, αν πάω Αθήνα θα το ψάξω το σπετσέρικο, εκτός αν μου δώσετε την συνταγή!
      Να είστε καλά! ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  2. Αχχχχχ!! Στείλε πιάτο γρήγορα!!
    Τα 5 υλικά του "σπετσέρικο" τα έβαλες ήδη, αλλά σε διαφορετικές αναλογίες.
    Επειδή πήγα στην Κέρκυρα πολλές φορές και έχω κάποιες άκρες εκεί, ξέρω ότι τα βάζουν σε ίσες αναλογίες. Μάλλον και το έτοιμο έτσι θα είναι..
    Στα υλικά σου αναφέρεις: Λίγο κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένα
    1 πρέζα κύμινο

    ΥΓ: Κι εγώ με κόκορα την προτιμώ, αλλά στο σπίτι μας σπάνια μπαίνει πουλερικό, λόγω συμβίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταύρο τι καλά θα ήταν να σου έστελνα!! Κι εγώ κόκκορα θα ήθελα, αλλά και μένα ο σύζυγος δεν είναι φίλος, ειδικά αν είναι αλανιάρης!!
      Τώρα τα 5 υλικά τα έβαλα, τα υπόλοιπα τα ξέρεις; Αν είναι να πάρω τηλέφωνο την φίλη μου την Μάγδα στην Κέρκυρα να μου στείλει!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος23/11/13 21:29

    Σπετσέρικο,μόνο στην Κέρκυρα...Αν κάποιος σας αποστείλει,θα δείτε τη διαφορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε θα επικοινωνήσω με φίλους εκεί και πιστεύω να μου στείλουν!
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  4. Πλούσια η σάλτσα της παστιτσαδας, Μαρία, πραγματικά. Πολύ ωραίο, παραδοσιακό φαγητό. Παρόλο που ο πελτές είναι λίγος, η πάπρικα και το κόκκινο κρασί, του έδωσαν αρκετό χρώμα. Πολύ ωραίο το έφτιαξες, Μαρία!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!! το χρώμα πρέπει να το παίρνει από το κρασί και την πάπρικα, η οποία είναι αρκετή!
      Ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  5. Πεντανόστιμη η παστιτσάδα! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερό φαγάκι!!! Μόνο από τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις τη νοστιμιά του! Και το χοντρό μακαρόνι του δίνει παραδοσιακή, άκρως λαχταριστή εμφάνιση! Εύγε (όπως θα είπε και ο αντρούλης σου)!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικό φαγητό!!
    Ειληκρινά δεν έχω λόγια!!!
    Συγχαρητήρια!
    Φαίνεται και από τη φωτογραφία πόσο το έχεις πετύχει. Δεμένη σάλτσα και δυστυχώς δεν μπορούμε να μυρίσουμε τα αρώματα που αναδύονται από αυτά τα τέλεια μπαχαρικά. Το μακαρόνι χοντρό να ρουφάει μέσα του τη σάλτσα !!
    Μπράβο Μαρί!!!

    Φιλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία έκανες ένα φοβερό φαγάκι.
    Η σάλτσα του φαίνεται απίστευτη. . Θέλω το πιάτο όπως είναι.
    Κι αυτό το χοντρό μακαρόνι είναι ότι πρέπει

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για τα υπέροχα αρώματα αυτού του πιάτου και το χοντρό μακαρόνι που παραδοσιακά συνοδεύει το κρέας!
    Οι φωτογραφίες σου, τόσο φωτεινές και πολύ όμορφες, πραγματικά το αναδεικνύουν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίθανη παστιτσάδα και τώρα που το σκέφτομαι έχω καιρό να φτιάξω! Οι φωτογραφίες σου είναι λαχταριστές!

    Αν βρεις όρεξη ρίξε μια ματιά στο blog μου, σε περιμένει ένα βραβείο-παιχνίδι!
    Καλές δημιουργίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεύω την παστιτσάδα! Αχ πως θα ήθελα ένα τέτοιο γεμάτο πιάτο τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή