Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ψαράκι μπριάμ!!

Αυτό το φαγητό δεν ξέρω αν το έχετε φτιάξει κάποια φορά, αλλά σας συνιστώ να το φτιάξετε, υπέροχη η γεύση του και το ψάρι μεταμορφώνεται ευχάριστα με τα ευωδιαστά μυρωδικά και το ζουμί από τα λαχανικά!
Τα ψάρια μου αρέσουν πάρα πολύ, ειδικά τα μεγάλα, όχι βέβαια ότι θα πω όχι όταν βρω μικρά ψαράκια! μου αρέσουν όλα! και τα ποταμίσια και τα λιμνίσια!!
Λιμνίσια ψάρια φάγαμε πρόσφατα στο ταξίδι μας στην Αυστρία.
Στον γυρισμό περνώντας από την Σερβία, 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουγγαρίας, υπάρχει μια πανέμορφη πόλη το Palic, δίπλα στην Λίμνη, όπου διανυκτερεύσαμε προς μεγάλη μας τύχη.
Και λέω μεγάλη μας τύχη, γιατί εκεί τα ξενοδοχεία έχουν απίστευτες παροχές με χαμηλό κόστος και συγχρόνως το φυσικό περιβάλλον είναι τόσο όμορφο!!

Στις όχθες της Λίμνης υπάρχει πολύ κινητικότητα, μάλλον κάποιος αγώνας και τα κανό είναι παρατεταγμένα, αλλά ακόμη δεν έχουν πέσει στην Λίμνη. 
Πιο κάτω θαυμάστε την όψη των ξενοδοχείων!


Εκεί στις όχθες της Λίμνης Palic, στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Βοϊβοντίνα, φάγαμε γατόψαρο!
Το pangasius αποτελεί μέρος της οικογένειας του Γατόψαρου.  Pangasius έχω μαγειρέψει, αλλά δεν είχε καμία γευστική σχέση με το γατόψαρο που δοκίμασα στην Λίμνη.Το φάγαμε ψητό αλλά και ψαρόσουπα κοκκινιστή, όπως φαίνεται στις πιο κάτω φωτογραφίες.




















Να διευκρινίσω ότι δίπλα στην ψαρόσουπα βλέπετε ένα μπολ με χυλοπίτες, οι οποίες συνόδευαν την ψαρόσουπα.
Το γατόψαρο αν το κρίνω γευστικά, θα έλεγα ότι έχει παράξενη γεύση, άγνωστη σε μένα, αλλά το έφαγα ευχάριστα, αν και κάποιοι το θεωρούν άνοστο. Εγώ άνοστο δεν θα το χαρακτήριζα, απλά θα έλεγα ότι έχει ιδιαίτερη γευστική χροιά.
Όπως και να'χει τα ψάρια είναι μια πολύτιμη τροφή, γιατί μεταξύ των άλλων περιέχουν τα ω - 3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα και βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας.
Ψαράκι μπριάμ

Υλικά
2-3 τσιπούρες ή άλλα ψαράκια μικρότερα
4 μικρά κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες μέτριες
2 ντομάτες ή αρκετά ντοματάκια κομμένα σε κύβους
2 πράσινες πιπεριές
4 πατάτες μέτριες
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη στον τρίφτη
5-6 κουταλάκια βότανα Προβηγκίας (βασικό και υποχρεωτικό!)
(δηλαδή:θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο)
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα ψάρια, τα λαδώνουμε, τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τα αρωματικά βότανα.
Πλένουμε καλά και κόβουμε σε κύβους ή σε ροδέλες τα λαχανικά(πατάτες,μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες).

Tα βάζουμε σε ένα ταψί, τα λαδώνουμε, τα πασπαλίζουμε επίσης με τα αρωματικά και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα.

Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, κάνουμε χώρο ανάμεσα στα λαχανικά και τοποθετούμε τα ψάρια.

Αλατίζουμε τα λαχανικά και ραντίζουμε με επιπλέον λάδι.
Βάζουμε ξανά το φαγητό στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει το φαγητό μας.





6 σχόλια:

  1. Το ψαράκι θα πήρε, αλλά και θα έδωσε φοβερή νοστιμιά στα λαχανικά!
    Ωραίο φαγάκι μας μαγείρεψες Μαρία μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ λάτρεψα την γεύση του Έλενα. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μου αρέσει αυτό το πάντρεμα του ψαριού με μπριάμ!
    Τα βότανα θα το κάνουν ένα σούπερ γευστικό πιάτο!
    Πήγατε Αυστρία; Τέλεια! Και το ξενοδοχείο στη Σερβία όμως είναι πάρα πολύ όμορφο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός με τα λαχανικά είναι για μένα πολύ γευστικός Ερμιόνη και όντως τα βότανα κάνουν την διαφορά!
      Κάναμε ένα τουρ σε μερικές χώρες, πράγμα που ήταν άκρως απολαυστικό!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το φαγάκι σου αλλά και η εκδρομή σας! Ζήλεψα όλα τα καλούδια που μας έδειξες αλλά κυρίως το δικό σου πιάτο! Γεμάτο χρώματα και γεύση!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! κι εγώ ζηλεύω όταν βλέπω ταξίδια, είναι η μεγάλη μου τρέλα! και πραγματικά περάσαμε πάρα πολύ ωραία! Φιλιά.

      Διαγραφή