Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τσουρεκάκια με αριάνι και λευκή σοκολάτα στο THERMOMIX

Τα τσουρέκια θέλουν πολύ υπομονή, αν δεν έχεις υπομονή καλύτερα μην τα κάνεις, αυτό είπα στην αδερφή μου, η οποία θέλει τσουρέκια αλλά να μην περιμένει και καθόλου!
Πρέπει να πας με τα δικό τους χρόνο κι όχι με τον δικό σου, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις και την επόμενη μέρα για να φουσκώσουν όπως πρέπει.
Το αριάνι ή το ξινόγαλα μου αρέσει να το χρησιμοποιώ σε ζύμες, γιατί γίνονται αφράτες.
Έτσι φέτος αποφάσισα να το τολμήσω και είχε πολύ επιτυχία.
Επίσης σκεφτόμουν πως να μειώσω την ζάχαρη και φυσικά το μυαλό μου πήγε στο μέλι ή στο σιρόπι σφενδάμου.
Τελικά βλέποντας μια μέρα το "πρωινό μου" και τον πρώτο Έλληνα masterchef πείσθηκα!!
Συνήθως φροντίζω να φτιάχνω την ζύμη αργά το βράδυ, την αφήνω όλη νύχτα να φουσκώσει και το πρωί έχω όλο τον χρόνο μπροστά μου να τα πλάσω και να φουσκώσουν ξανά. Όταν βιάζομαι ανάβω τον φούρνο στους 40 βαθμούς, τον αφήνω να ζεσταθεί, τον σβήνω και κατόπιν βάζω τα τσουρέκια μέσα να φουσκώσουν.                   
Φέτος ειδικά έπαθα ένα κόλλημα(έκφραση του γιου!!) με τα τσουρέκια, θα έφτιαξα και 5 δόσεις!! Μαμά τι έπαθες με τα τσουρέκια; μου φώναζε ο γιος μου!
Αλλά τέλος πια τώρα!! Αυτά είναι και......Καλό μας Πάσχα!!
Τσουρεκάκια με αριάνι και λευκή σοκολάτα















Υλικά
750-800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
5 κόκκους μαστίχα
1 φακελάκι μαχλέπι
150 γρ. μέλι
150-200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαγιά νωπή
4 αυγά 
100 αριάνι
250 γρ.βούτυρο φρέσκο
λίγο αλάτι
300 γρ. λευκή σοκολάτα σε μικρά κομματάκια(50 γρ. για κάθε τσουρεκάκι)

Δημιουργία
Βάζουμε στο μπολ την ζάχαρη, το μαχλέπι και την μαστίχα και ρυθμίζουμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε τα αυγά, 100 γρ. από το βούτυρο ( το υπόλοιπο το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά), το αριάνι, το μέλι, την μαγιά και το αλάτι.
Δηλαδή όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ένα μέρος από το βούτυρο. Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 6.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσθέτουμε 700 γρ. από το αλεύρι και ζυμώνουμε στην ταχύτητα στάχυ για 3 λεπτά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο, διπλώνοντας απαλά την ζύμη με τα χέρια μας.
Όταν η ζύμη ξεκολάει από τα τοιχώματα και είναι συγχρόνως μαλακή είναι έτοιμη.
Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, τυλίγουμε με μια ζεστή φλις κουβερτούλα και την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο για αρκετή ώρα(2-4 ώρες ή όλη την νύχτα).
Όταν γίνει αυτό, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω την ζύμη.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια και την πατάμε με το χέρι να απλωθεί σε παραλληλόγραμμο.
Κόβουμε την ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα τσουρέκια μας.





Παίρνουμε κάθε κομμάτι και πλάθουμε κορδόνι, το κόβουμε στα τρία, ενώνουμε τα κορδόνια και πλάθουμε πλεξούδες ή φτιάχνουμε στεφάνια.





Αν θέλουμε να φτιάξουμε γεμιστά τσουρεκάκια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο παραλληλόγραμμο.
Απλώνουμε τα κομματάκια λευκής σοκολάτας κατά μήκος,  τυλίγουμε σε ρολό και στην συνέχεια κάνουμε ένα σαλιγκαράκι.













Βάζουμε τα τσουρεκάκια σε ταψί με λαδόκολα σε απόσταση μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Μπορούμε να ζεστάνουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς και να τα βάλουμε εκεί να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.

Για να φτιάξουμε τα τσουρέκια μας χωρίς το Thermomix:
Αλέθουμε την μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη ζάχαρη σε ένα μπλέντερ.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη με τα μυρωδικά, και το αλάτι.

Ζεσταίνουμε το αριάνι και το μέλι, ελαφρά (40 βαθμούς) να είναι χλιαρά και διαλύουμε την μαγιά.
Ανοίγουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά, το αριάνι με το μέλι και την μαγιά, ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να ξεκολάει από τα τοιχώματα. 
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αλεύρι.
Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει, σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο (πρέπει να είναι χλιαρό) και το προσθέτουμε σταδιακά στη ζύμη, συνεχίζοντας παράλληλα να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.Στην συνέχεια ακολουθούμε τα βήματα όπως τα περιέγραψα πιο πάνω.




17 σχόλια:

  1. Και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα τα τσουρέκια σου Μαρία μου!
    Καλοφάγωτα σου εύχομαι και καλό Πάσχα με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalispera mari mou!!kai kalo mina!!poli orea kai afrata ta tsourekia sou!!!
    euxome kali anastasi me ygia!!!filia polla!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βασιλική και σε σένα εύχομαι υγεία και ότι επιθυμείς!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Πέντε δόσεις??? Χαρά στο κουράγιο σου Μαρί!!

    Πάντως σου έγιναν πολύ καλά και αφράτα. Για αυτά που λες για το ξινόγαλα, συμφωνώ !!

    Καλό Πάσχα σας εύχομαι λοιπόν και καλή Ανάσταση!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χρυσαυγή, να είσαι καλά και ότι ποθείς!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  5. Μαράκι μου τέλεια τα τσουρέκια σου, φαίνονται νοστιμότατα και πολύ αφράτα!!!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, να χαίρεσαι την οικογένειά σου, πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Φαίνονται υπέροχα!! Πώς να μη φας κόλλημα μαζί τους!
    Φιλιά πολλά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ερμιόνη, θα ξεκολήσω που θα πάει;
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Κι εμένα μου αρέσει το αριάνι ή το ξυνόγαλα στις ζύμες.
    Εγιναν πολύ ωραία Μαρία μου. Μπράβο. Και του χρόνου νασαι καλά.

    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα, να περάσετε καλά.

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον γίνονται πολύ αφράτες αυτές οι ζύμες!
      Να είσαι καλά, χρόνια πολλά, φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Μαρί μου Και του χρόνου να σαι καλά, να φτιάξεις αυτά τα υπέροχα τσουρεκάκια .
    Καλοφάγωτα και καλό Πάσχα σου εύχομαι.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νίκη, κι εσύ να είσαι καλά, φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος24/4/14 10:25

    στο ΤΜ21 ποιές αλλαγές γίνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή