Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ψωμί με ελιές


Λατρεύω τα ζυμαράκια που γίνονται ψωμάκια λογής λογής, κρουασανάκια, φύλλα, πίτες και άλλα πολλά.
Αλλά αυτό φαντάζομαι ήδη το ξέρετε!! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω ψωμάκι με ελιές, καθότι τον πάγκο της κουζίνας μου, κοσμεί εδώ και καιρό, ένα τεράστιο βάζο με ελιές από την Καλαμάτα.
Βρήκα επιτέλους το χρόνο κι έτσι έφτιαξα αυτά τα νόστιμα ψωμάκια, που αρωματίζονται από το κύμινο, παίρνουν γεύση από τις ελιές και απογειώνουν τον ουρανίσκο.
Ψωμί με ελιές

Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
280-300 γρ. χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
25 γρ. μαγιά νωπή
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι\
Μια καλή χούφτα ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα(προαιρετικά) για άλλειμα

Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου, και την ζάχαρη.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα ζυμώνοντας καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Όλα αυτά τα βήματα μπορούμε να τα κάνουμε στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί (10-15 λεπτά).
Κατόπιν παίρνουμε την ζύμη και την ανοίγουμε ελαφρά, απλώνουμε τις ελιές και τις κλείνουμε ,ζυμώνοντας ελαφρά, μέσα στην ζύμη.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 8-12 κομμάτια(ανάλογα πόσο μεγάλα ψωμάκια θέλουμε) τα πλάθουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί με θήκες ή σε ταψί με λαδόκολα.

Σκεπάζουμε με 2 ζεστές πετσέτες τα ψωμάκια μας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου, φουσκώνουν γρήγορα αρκεί να έχουν ζέστη.
Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, αλείφουμε αν θέλουμε με τον διαλυμένο κρόκο, όλη την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

20 σχόλια:

  1. Μαρία μ΄αρέσει που έχεις βάλει σιμιγδάλι.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου φαίνεται ότι το σιμιγδάλι κάνει την διαφορά!!

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα θα δίνει ωραία γεύση το κίμινο που έχεις προσθέσει στην ζύμη.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κύμινο δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση! Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα τα ψωμάκια σου, τρώγοται άνετα ακόμα και σκέτα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα πολύ νόστιμα είναι και σκέτα, αλλά και με τυράκι!!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ ελιοψωμάκι ανέβασα σήμερα!!! Αλλά θα πάρω και από το δικό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμο και το δικό σου Λίλα, λέω να κάνουμε ανταλλαγή!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  5. Έτσι που τα βλέπω αφράτα αφράτα, πολύ τα λιμπίζομαι! Φαίνονται υπέροχα! Και το κύμινο σίγουρα τα κάνει ξεχωριστά! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αφράτα και πολύ νόστιμα όντως!! το κύμινο τους δίνει μια ιδιαίτερη νότα! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Σιμιγδάλι και κύμινο λοιπόν τα κολπάκια του! Νοστιμιά θα είναι!
    Τι ωραίες φόρμες είναι αυτές που βλέπω? Φιλιά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρελαίνομαι για ψωμάκι με ελιές !!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Κωνσταντίνα, μ'αρέσουν πολύ αυτά τα ψωμάκια!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Μαράκι μου φαίνονται καταπληκτικά τα ψωμάκια σου!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, είναι νόστιμα!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφα τα ψωμάκια σου,
    οι ελιές είναι απο τις αδυναμίες μου,
    στο ψωμί θα δίνουν ξεχωριστή γεύση...μμμ!!!!μοσχομύρισε μέχρι εδώ το κύμινο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν πολύ ξεχωριστή γεύση αυτά τα ψωμάκια, οι ελιές μαζί με το κύμινο δίνουν μια άλλη διάσταση! Φιλιά.

      Διαγραφή