Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κρεατόπιτα έκπληξη!!



Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτή την κρεατόπιτα με λόγια, νομίζω ότι κάτι θα χάσει από τον εκπληκτικό γευστικό της χαρακτήρα. Γι αυτό προτιμώ να σας προτείνω να την δοκιμάσετε, χωρίς άλλη σκέψη, για να διαπιστώσετε αυτό που διαπίστωσα κι εγώ.
Όσοι νηστεύετε δυστυχώς θα πρέπει να περιμένετε λίγο, αλλά θα ήταν επίσης βολικό να την φτιάξετε το Πάσχα για το γιορτινό τραπέζι.
Δεν έχει φύλλο για να σας παιδέψει, το μόνο που θα κάνετε είναι να φτιάξετε ένα ζυμάρι, στην ουσία ένα πηχτό χυλό, τον οποίο θα απλώσετε με πολύ ευκολία στο ταψί. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ζύμης είναι ότι περιέχει μαγιονέζα κι αυτό την κάνει απίστευτα γευστική και με διαφορετική υφή.
Η γέμιση είναι εξίσου εύκολη, αφού απλά θα ανακατέψετε τα υλικά, χωρίς να τα ψήσετε ή να τα σοτάρετε.
Όλα της Δευτέρας εύκολα!! γιατί  ξεκινάμε μια καινούρια βδομάδα και πρέπει να πάρουμε δύναμη, χωρίς πολλά πολλά ζόρια.
Πάμε για τα εύκολα λοιπόν, αλλά όχι αδιάφορα!!
Κρεατόπιτα έκπληξη!!


Υλικά 
250 γρ μαγιονέζα
250 γρ κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3 αυγά
300-340 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
Αλάτι(με προσοχή γιατί έχει και η μαγιονέζα)


Γέμιση:
400 γρ κρέας ψιλοκομμένο (μοσχαρίσο, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.τ.λ), εγώ αυτή την φορά έβαλα κοτόπουλο.
300 γρ πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 πράσα ψιλοκομμένα 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι


Δημιουργία
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την μαγιονέζα με ένα σύρμα, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα. Η ζύμη είναι σαν πηχτός χυλός.


Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, το κρέας, τις πατάτες, το πράσο και το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.


Λαδώνουμε ένα ταψί 26 εκ. με κούμπωμα.


Στρώνουμε εκεί την μισή ζύμη, απλώνοντάς την με ένα κουτάλι.


Από πάνω ρίχνουμε την γέμιση και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. 


Και στο τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη, βοηθώντας πάλι με ένα κουτάλι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 


Αν η επιφάνεια της πίτας ροδίσει πολύ καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (εμένα δεν χρειάστηκε).
Σημείωση:αν διαλέξετε να βάλετε άλλο κρέας (εκτός από κοτόπουλο), φροντίστε να είναι από μαλακό μέρος του ζώου και αρκετά ψιλοκομμένο, ώστε να προλάβει να ψηθεί κατά την διάρκεια της μιας ώρας ψησίματος της πίτας. Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε το σωστό ψήσιμο σε πιο σκληρά κρέατα, θα ήταν να είναι ήδη μισοψημένο όταν θα το βάλετε στην πίτα. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να είναι χωρίς πολλά υγρά.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!

32 σχόλια:

  1. καλημερααααααα...μμμ εφερες το Πάσχα!!!γευστικότατη και νοστιμότατη!!!φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Περίεργη" ζύμη με υλικά που μου θυμίζουν ένα κέϊκ με μαγιονέζα αμερικάνικης προέλευσης αν θυμάμαι καλά Μαρί μου.
    Κάθε "παχυντικό" υλικό έχει βέβαια την νοστιμιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω συνδυάσει διάφορες ιδέες σε αυτή την συνταγή, δεν ξέρω αν είναι αμερικάνικη η ιδέα της προσθήκης μαγιονέζας, αλλά όπως λες κι εσύ δίνει πολύ νοστιμιά.

      Διαγραφή
  3. Όπως έγραψε και η Πηνελόπη, η ζύμη θυμίζει ένα κλασικό κέικ μαγιονέζας, αλλά εσύ Μαρί μου το έκανες πίτα υπερπαραγωγή!
    Εύκολο, άνετο και απλό!
    Εύγε σου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία, αυτό το κέικ με την μαγιονέζα δεν το έχω φτιάξει ποτέ.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρία και καλή εβδομάδα!!
    Μ' αρέσουν οι εκπλήξεις και ιδιαίτερα όταν είναι τόσο νόστιμες, εύκολες και εμφανίσιμες!
    Πάρα πολύ ωραία πρόταση, πραγματικά λύνει τα χέρια!! Και η προσθήκη μαγιονέζας στη ζύμη πολύ ενδιαφέρουσα, δεν είχε τύχει να δω κάτι παρόμοιο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη κι για μένα ήταν η πρώτη δοκιμή αυτή και ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα.
      Φιλιά, καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  5. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ...Με μια λέξη... Μπράβο Μαρία μου, θα την δοκιμάσω ΣΙΓΟΥΡΑ...Περιέχει και το αγαπημένο μου πράσο...
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη να την δοκιμάσεις πολύ σύντομα!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Έκπληξη, εκπληκτική, υπέροχη! Τα λόγια είναι λίγα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι μου τι να πω είναι ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!Μου αρέσει πολύ, μπράβο, εξαιρετική συνταγή!!!Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρώτη φορά ακούω αυτή τη ζύμη και είμαι πολύ περίεργη να τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Ξανθή, είναι πολύ νόστιμη.

      Διαγραφή
  9. Βαφτίζω το κρέας...ψάρι και παίρνω κομματάκι, μικρό λόγω δίαιτας.
    Και....περιμένω να περάσει το Πάσχα!!
    Εκπληκτική ιδέα!
    Μπράβο Marί!!

    Καλή Εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσπιστε να πάρεις μεγάλο κομμάτι γιατί δεν θα σου φτάσει!!
      Ευχαριστώ, καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  10. Μαράκι μου άρεσε πολύ η ιδέα αυτής της πίτας.
    Ενα σοκολατένιο κέικ με μαγιονέζα ξέρω να φτιάχνω που όντως γίνεται πολύ αφράτο, φαντάζομαι το ίδιο αφράτη θα γίνεται και αυτή η πιτούλα!
    Και επειδή θέλω να την φτιάξω και να την δοκιμάσω, έχω και ερώτηση.
    Το κοτοπουλάκι προλαβαίνει να ψηθεί καλά??
    Το έχεις δοκιμάσει με άλλο πιο "σκληρό" κρέας?? (χοιρινό, μοσχάρι)
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα το κοτοπουλάκι ψήθηκε πολύ καλά, 1 ώρα ψηνόταν και ήταν ψιλοκομμένο. Με άλλο κρέας δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω, αλλά όταν θα το κάνω θα διαλέξω να είναι μαλακό και ψιλοκομμένο. Έχεις όμως δίκιο θα βάλω μια σημείωση στην ανάρτηση για όλα αυτά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Όταν την φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαρία :)
    Την "κόβω" για πολλά ΖΗΤΩ!!!!!!!!!!
    Δε θα περιμένω βέβαια το Πάσχα... το γοργόν και χάριν έχει :)))
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο αν δεν νηστεύεις φυσικά δεν θα περιμένεις!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Γειά σου Μαρί μου!
    Από που να αρχίσω σήμερα με αυτό που μας ανέβασες???

    Η ζύμη σου μου άνοιξε την όρεξη. Πραγματικά φαίνεται τριφτή και διαβάζοντας τα υλικά πολύ νόστιμη... Μήπως πρέπει να κάνουμε διπλή ποσότητα??
    Η γέμιση πάλι, πεντανόστιμη με τα υλικά που χρησιμοποίησες. Εγώ θα έβαζα αντί για πατάτα λίγο ζαμπόν και τυριά. Φοβάμαι ότι η πατάτα όταν κρυώσει δεν θα είναι τόσο καλή όσο ζεστή. ...Αν προλάβει δηλαδή να κρυώσει και δεν την έχουμε φάει όλη την πίτα!

    Πολύ εύκολη και γευστική !
    Μπράβο βρε Μαρί! Τέτοιες συνταγές τις χαίρομαι που τις διαβάζω κι ας μην είναι διαιτητικές!! Χαλάλι τους!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή είναι πολύ νόστιμη η ζύμη και η γέμιση. Η πατάτα δεν έχει πρόβλημα είναι το ίδιο νόστιμη και κρύα, πάντως κι εγώ θα την δοκιμάσω κάποια στιγμή και με άλλη γέμιση. Όσο για την δίαιτα..δεν θα την τρώμε και κάθε μέρα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  13. Αυτή τη ζύμη με τη μαγιονεζα δεν την ήξερα. Πολύ ωραία Μαρία.
    Ωραία πιτούλα κι εύκολη. Μπορουμε να σωτάρουμε το κοτόπουλο λίγο πριν το βάλουμε στην πιτα?
    Μου αρέσει που είναι χορταστική.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον δεν το έχω κάνει,αλλά φυσικά μπορείς αρκεί να μην αφήσεις υγρά και βασικά με το κοτόπουλο δεν χρειάζεται. Αν το κρέας που θα χρησιμοποιήσεις είναι πιο σκληρό μπορείς να το κάνεις για να μαλακώσει λίγο και να ψηθεί.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Μαρία μου, απίθανη η πίτα σου!Πολύ πρωτότυπη ζύμη,δείχνει πολύ ωραία ψημένη!Θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδιαίτερη ζύμη και πολύ νόστιμη επίσης, παίρνει πολύ ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Για τη ζύμη δεν έχω λόγια! Εύκολη και φαίνεται τραγανή!
    Θα την δοκιμάσω με λαχανικά γιατί κρέας δεν τρώω από τα μικράτα μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέμαι πως θα βγεί με λαχανικά, αν την δοκιμάσεις πες μου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  16. Πολύ νόστιμη και ανάλαφρη η ιδέα της ζύμης από μαγιονέζα Μαρί μου! Φαίνεται πολύ αφράτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή