Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τάρτα μελιτζάνας



Δεν θα μπορούσα να μην φτιάξω αυτή την τάρτα, γιατί η μελιτζάνα είναι η αγαπημένη μου και φυσικά θέλω να δοκιμάσω όλους τους τρόπους που θα μπορούσα να τη σερβίρω στο τραπέζι μας.
Συν τοις άλλοις μπήκαμε πλέον στην ρουτίνα της καθημερινότητας, μαγείρεμα, δουλειά, σε λίγο και σχολείο κι ο θεός βοηθός!!
"Το ξέρω ότι υπάρχει ασχήμια. Υπάρχει όμως και ομορφιά. Κι όποιος σας πει το αντίθετο, λέει ψέματα.
Θα κοιτάζω τα λουλούδια. Θα κοιτάζω τα πουλιά. Θα κοιτάζω τα παιδιά. Θα νιώθω το δροσερό αεράκι. Θα τρώω ωραίο φαγητό και θα το απολαμβάνω.
Θα μοιράζομαι όλα αυτά τα πράγματα μαζί σας."
Κι έτσι θα την βγάλω όλο το χειμώνα μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Νομίζω αυτό το απόσπασμα από το βιβλίο του "Λεό Μπουσκάλια" μας ταιριάζει γάντι, για να αναθαρρήσουμε λίγο και να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται.


Τάρτα μελιτζάνας


Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια
1 φύλλο σφολιάτας
15 φέτες μοτσαρέλα
390 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα με ρίγανη και βασιλικό.
100 γρ παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
Αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε φέτες 1 εκατοστού. Λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στο γκρίλ. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σοτάρουμε στο τηγάνι με λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά φρυγανιά, κάνουμε μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση σάλτσα, μια στρώση μοτσαρέλα, μια στρώση παρμεζάνα.


Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση από τα ίδια υλικά και στο τέλος σκεπάζουμε την τάρτα με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε την τάρτα μας σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

13 σχόλια:

  1. Με ολα αυτα τα υπεροχα υλικα...ειναι σιγουρο οτι το αποτελεσμα ειναι ΤΕΛΕΙΟ!!! Λατρευω μελιτζανα...γεια στα χερακια σου Μαρι μου,καλη σου μερα φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μαρί τέλεια η μελιτζανόπιτα σου, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να κάνουμε, σιγά σιγά θα προσαρμοστούμε! Πολύ ωραία η τάρτα σου, λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με όσα λες, υπάρχουν και τα όμορφα στην ζωή, ας τα απολαύσουμε!!
    Η τάρτα σου και μόνο που έχει μελιτζάνα, είναι υπέροχη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία την "διαβάζω" τούτη την ταρτούλα σου Μαρία. Και οι "στρώσεις" των υλικών θα την κάνουν σαφώς και πιο "πλούσια" στο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Μαρία και καλό φθινόπωρο.
    Σίγουρα υπάρχουν όμορφα πράγματα να κοιτάμε και να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

    Η τάρτα μελιτζάνας πολύ νόστιμη και πολύ καλή για συνοδευτικό ή κυρίως.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα.
    Τρελαίνομαι για μελιτζάνες, λουκούμι φαίνονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τάρτα μελιτζάνα, φοβερή η συνταγή σου.Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μελιτζάνα !!!!!!Τέλεια πρέπει να εγινε!!!!Στείλε καμια μεριδούλα και προς τα εδώ!!!
    Καλό Μήνα ευχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα gwgoyla ευχαριστώ πολύ.

    Eri να είσαι καλά ευχαριστώ πολύ

    Μαρία μου θα προσαρμοστούμε θέλουμε δεν θέλουμε!!ευχαριστώ!!

    Έλενα η μελιτζάνα έχει πολλούς λάτρεις!!ευχαριστώ

    penelope, είναι πλούσια τάρτα, σ'ευχαριστώ πολύ.

    Μάριον καλώς ήλθες!!ευχαριστώ καλό μήνα.

    manousina καλό μήνα.

    nadia καλό μήνα, ευχαριστώ.

    Ριρή, αχ να μπορούσα να έλθω να σου φέρω αυτοπροσώπως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλεια τη βρίσκω! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ Κική, καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/9/11 13:21

    Αυτό μπαίνει στο πρόγραμμα οπωσδήποτε!

    Καλό μήνα Μαρί μου!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή