Το αιώνιο πρόβλημα, τι θα φάμε σήμερα; κάθε μέρα αναρωτιέμαι και ψάχνω να βρώ λύσεις για να υπάρχει μια ποικιλία στο τραπέζι της οικογένειας.
Συνήθως προσπαθώ μέσα στη βδομάδα να υπάρχουν τα όσπρια, τα λαχανικά οπωσδήποτε και αναγκαστικά το κρέας λόγω του παιδιού(σίδηρος κτλ). Για αυτό το λόγο παίρνω συνήθως κιμά γιατί δεν τρώει καθόλου κρέας μοσχάρι σε κομμάτια.
Τώρα θα μου πείτε έτσι όπως είναι το κρέας σήμερα μόνο καλό δεν κάνει δυστυχώς!!
Ας μην πιάσω όμως αυτό το θέμα γιατί θα σας στεναχωρήσω, εξ' άλλου ακούμε τόσα πολλά από τα μέσα ενημέρωσης που δεν χρειάζεται.
Έχω καταλήξει ότι αν δεν έχεις κάποιον δικό σου γνωστό κτηνοτρόφο να σε προμηθεύει κρέας και να ξέρεις πως έχει εκτραφεί το ζώο, καλύτερα να μην μαγειρεύεις κρέας περισσότερο από μια φορά την βδομάδα(και πολύ λέω).
Πάμε τώρα στη συνταγούλα, που είναι κατά τα άλλα πολύ νόστιμη και εν μέρει υγιεινή.
Για τα μπιφτέκια
800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 ντομάτα μέτρια τριμμένη
2 κουταλάκια μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 αυγό
1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
4 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αυγό, το παξιμάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά και πλάθουμε στρογγυλά λεπτά μπιφτέκια.
Για τη γέμιση:
Ζεματάμε για λίγο το σπανάκι και το στραγγίζουμε ώστε να μην έχει καθόλου νερά.
Το σοτάρουμε ελαφρά με το λάδι και το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπόλ και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, την ψίχα ψωμιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Μοιράζουμε στα μισά μπιφτέκια τη γέμιση, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.
Βάζουμε επάνω τα υπόλοιπα μπιφτέκια, πιέζοντας ελαφρά στις άκρες να ενωθούν.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκρίλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Συνήθως προσπαθώ μέσα στη βδομάδα να υπάρχουν τα όσπρια, τα λαχανικά οπωσδήποτε και αναγκαστικά το κρέας λόγω του παιδιού(σίδηρος κτλ). Για αυτό το λόγο παίρνω συνήθως κιμά γιατί δεν τρώει καθόλου κρέας μοσχάρι σε κομμάτια.
Τώρα θα μου πείτε έτσι όπως είναι το κρέας σήμερα μόνο καλό δεν κάνει δυστυχώς!!
Ας μην πιάσω όμως αυτό το θέμα γιατί θα σας στεναχωρήσω, εξ' άλλου ακούμε τόσα πολλά από τα μέσα ενημέρωσης που δεν χρειάζεται.
Έχω καταλήξει ότι αν δεν έχεις κάποιον δικό σου γνωστό κτηνοτρόφο να σε προμηθεύει κρέας και να ξέρεις πως έχει εκτραφεί το ζώο, καλύτερα να μην μαγειρεύεις κρέας περισσότερο από μια φορά την βδομάδα(και πολύ λέω).
Πάμε τώρα στη συνταγούλα, που είναι κατά τα άλλα πολύ νόστιμη και εν μέρει υγιεινή.
Για τα μπιφτέκια
800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 ντομάτα μέτρια τριμμένη
2 κουταλάκια μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 αυγό
1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
4 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αυγό, το παξιμάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά και πλάθουμε στρογγυλά λεπτά μπιφτέκια.
Για τη γέμιση:
Ζεματάμε για λίγο το σπανάκι και το στραγγίζουμε ώστε να μην έχει καθόλου νερά.
Το σοτάρουμε ελαφρά με το λάδι και το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπόλ και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, την ψίχα ψωμιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Μοιράζουμε στα μισά μπιφτέκια τη γέμιση, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.
Βάζουμε επάνω τα υπόλοιπα μπιφτέκια, πιέζοντας ελαφρά στις άκρες να ενωθούν.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκρίλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
τέλειο μπιφτεκάκι, που συνδυάζει χόρτα με κρέας, ξεγελάς μικρούς και μεγαλούς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η ιδέα σου Μαρία μου και πολύ πολύ υγιεινή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς το σπανάκι αρέσει σε όλους μας!
Πρωτότυπη η ιδέα σου Μαρία! Ούτε τα δικά μου παιδιά αγαπούν το κρέας πολύ και καταλήγουμε σε κιμά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ??
ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΤΣΙ...
ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΑΥΡΙΟ
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!
πρωτότυπο και άκρως θρεπτικότατο.δεν το είχα σκεφτεί αυτό και πρώτη φορά γενοκότερα το βλέπω.αυτή η συνταγή θα καταχωρηθεί όπωσκαιδηποτε στο βιβλιο μου συνταγών!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://diatrofikamystika.blogspot.com/
Πολύ ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα θα μπει στο προγραμμα!
φανταστικά και θρεπτικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήpoli nostima fenonte ta mpiftekakia sou maria mou!!orea idea me to spanaki!!na iste oloi kala!!filia pola!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉξερα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί, αλλαντικά αλλά με σπανάκι ούτε θα μου περνούσε από το μυαλό.Πρωτότυπη ιδέα. Μπράβο, σπαζοκεφάλιαζε εσύ, να φτιάχνουμε εμείς το μενού της εβδομάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία έγραψες πάλι....!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο και σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!
Εγώ θα τα έτρωγα ευχαρίστως, ο γιος μου ο μυστήριος δεν ξέρω. Πάντως είναι πολύ καλή ιδέα!Μπράβο Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ καλή λύση. Ακόμη και με αλεσμένα άλλα λαχανικά μπορείς να κάνεις παρόμοια "γεμίσματα" ή να εμπλουτίσεις μ' αυτά τον κιμά σου αγαπητή Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔουλειές διάφορες μου στέρησαν την βόλτα στα φιλικά blogs και μόλις πρόλαβα το δημιούργημα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η ιδέα του γεμιστού με σπανάκι (ή και άλλα λαχανικά).
Δεν έκανα ποτέ και καταγράφεται πάραυτα!!
Καλό Σ/Κ
manousina τα χόρτα με το κρέας είναι ο καλύτερος συνδυασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα, κι εμένα μου αρέσει πολύ το σπανάκι παντού.
Κική, κι εσείς το ίδιο; ευτυχώς έχω και παρέα και δεν αισθάνομαι μόνη.
georgiaxara, να μου πεις σου άρεσαν;
Νίκη καλώς ήλθες στην παρέα.
Ελπινίκη μου να το φτιάξεις, να το φτιάξεις.
Γαστερόπληξ, είναι και νόστιμα.
Vasiliki μου είναι νοστιμότατα με το σπανάκι, ευχαριστώ να είσαι κι εσύ καλά.
parakelsoscooks είναι πονοκέφαλος όντως το καθημερινό φαγητό.
Εφη, είναι γευστικό γιατί το σπανάκι σπάει ευχάριστα τη γεύση του μπιφτεκιού.
Κατερίνα μην νομίζεις κι ο δικός μου μυστήριος είναι.
penelope, υπάρχουν όντως πολλές επιλογές για να γεμίσεις ένα μπιφτέκι.
Σταύρο οι δουλειές πρέπει να γίνονται κι έχουν προτεραιότητα πάντα. Θα σου αρέσει έτσι το μπιφτέκι σίγουρα.
Καλό Σ/Κ σε όλους
ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ!
ΤΑ ΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ!!
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ Σ/Κ!!
Καλησπέρα Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπιφτέκια τα έκανα γεμιστά μόνο με τυριά και αυγό.Πολύ καλή η ιδέα σου για το σπανάκι.
Να είσαι καλά
Καταπληκτικά τα μπιφτέκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή