Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Ρολάκια με τυρί και μπεσαμέλ


Καιρό ήθελα να φτιάξω αυτά τα ψωμάκια, ρολάκια και τελικά τα κατάφερα εχθές, αλλά δυστυχώς ξενύχτησα!! Ευτυχώς το ξενύχτι μου, αποζημιώθηκε κατά κάποιο τρόπο. Έγιναν όμορφα και λαχταριστά για το σχολείο, για την δουλειά και για όλες τις ώρες. Τα λιπαρά τους είναι μειωμένα, χρησιμοποίησα γάλα λάιτ για την μπεσαμέλ και τυρί με χαμηλά λιπαρά για την γέμιση. Ο γιός μου πάντως αποφάνθηκε "μου άρεσαν πάρα πολύ μαμά", οκ του λέω αγόρι μου, θα τα ξαναφτιάξουμε σύντομα. Εγώ πάντως σήμερα κάνω δίαιτα δεν θα φάω ψωμάκια (πολλά), αύριο όμως τέλος η δίαιτα, γιατί μας έχει το μεσημέρι τραπέζι, αγαπημένη, εορταζόμενη συνάδελφος και κουμπάρα!! Έτσι θα το κάνω από δω και πέρα, θα κάνω δίαιτα μέρα παρά μέρα !! να μην κουραζόμαστε κιόλας!! Να μην σας ζαλίζω όμως, ας περάσουμε στο παρασύνθημα που είναι τα ρολάκια με τυρί και μπεσαμέλ.....  

                          
Για την γέμιση φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ λίγο παχιά.
400 γρ. γάλα
40 γρ. βούτυρο 
50 γρ. αλεύρι 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
πιπέρι
2 κρόκκους (προαιρετικά)
Επίσης για τη γέμιση χρησιμοποιούμε:
100 γρ. τυρί τριμμένο (κασέρι, ημίσκληρο, γραβιέρα)
100 γρ. ζαμπόν ή μπέικον κομμένο σε κομματάκια(μπορείτε να το παραλείψετε αυτό)

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ κατά τα γνωστά.
Δηλαδή λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι το καβουρδίζουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Αλατοπιπερώνουμε και όταν πήξει η κρέμα μας βγάζουμε από την φωτιά και ενσωματώνουμε τους κρόκκους.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε μια ζύμη για το ρολό
500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
40 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό

Ας το φτιάξουμε
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο να μην καίει, ανακατεύοντας ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική να μην κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 45 λεπτά περίπου και την ανοίγουμε σε σχήμα ορθογώνιο 40x35 περίπου.
Απλώνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το τυρί και το ζαμπόν, ή το μπέικον και το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη

πλευρά. 
             

Κόβουμε το ρολό σε φέτες περίπου 2 cm.
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με κρόκκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό.

Πασπαλίζουμε με σπόρους παπαρούνας ή σουσάμι (προαιρετικά).Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 45 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.
Ψήνουμε στους 200 ° C για 20 έως 25 λεπτά.

15 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, μου θύμισαν κάποια που κάνω χωρίς μπεσαμέλ αλλά βάζοντας σε κάθε ρολάκι όταν τα κόβω κρέμα γάλακτος.
    Επίσης μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη όλο το ρολό και να το ψήσεις όποτε θέλεις αφού το βγάλεις λίγη ώρα πριν χωρίς να αποψυχτεί εντελώς.
    Έτσι θα έχεις ρολάκια πολλά για το γιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαχταριστά φαίννται!
    Πως να μην ενθουσιαστεί το παλληκάρι σου!
    Μη βλέπεις εμένα που έπρεπε να περάσουν πολλάάά χρόνια για να μου αρέσουν κάτι τέτοια.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο αυτό με τη δίαιτα μέρα παρά μέρα, μου άρεσ και τα ρολλάκια επίσης μου αρέσουν. Θα κοιτάξω να τα φτιάξω τη μέρα που δεν θα είμαι σε δίαιτα. Σε ευχαριστώ και πάλι για το βραβείο, το ανέβασα ήδη στο καινούριο μου post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ρολλάκια. Φαίνονται λαχταριστά στις φωτογραφίες.
    Καλό αυτό με την δίαιτα..χιχι..θα το εφαρμόσω κι εγώ.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, γέλασα πολύ με την δίαιτά σου χα χα χαα!!!
    Ακόμα καλύτερη δίαιτα είναι αυτή: 2 μέρες χωρίς δίαιτα - 1 μέρα δίαιτα.
    Τα ρολο-ψωμάκια σούπερ, πρέπει να έγιναν πεντανόστιμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι, δεν θα με παρασύρης!!!!!Θα βάλω την συνταγή στα υ΄'οψην, αλλά με την πείνα που εχω περάσει εδώ και μερικές μέρες, και μόλις αρχισα να συνηθίζω..,εχω αποφασίσει να κάνω μια βόλτα απο τα σπίτια σας , να βλέπω και να φεύγω.....
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή πολύ ωραία ιδέα και θα κόβεται και πιο εύκολα, σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Δύσπιστε ευχαριστώ πολύ, κι εγώ όταν ήμουν μικρή δεν μου άρεσαν όλα!!

    Κατερίνα, αυτό το μέρα παρά μέρα έχει βάση, γιατί είναι ψυχολογικό. Τα ψωμάκια κάνε τα λάιτ.

    Μάριον εφαρμοσέ το να δείς ότι θα σου αρέσει!!

    georgiaxara, να τα φτιάξεις, δεν θα το μετανιώσεις.

    Έλενα πεντανόστιμα τα ψωμάκια, όσο για την δίαιτα, 2 μέρες είναι πολλές χωρίς δίαιτα.
    Φιλιά

    Ριρή, δεν έχεις ανάγκη εσύ κρατάς χαρακτήρα!!
    Μήπως να έκανες την δίαιτα την δικιά μου; δεν θα την καταλάβεις καθόλου, θα είναι σαν να μην κάνεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΩ ΠΩ ΠΩ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωχ, κάτι έπαθα τώρα!
    Και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα αφράτα ζυμωτά με τυράκι, σε κάθε τους μορφή.
    Με βάζεις και μένα να ξενυχτίσω σήμερα το βράδι κατά τα φαινόμενα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαράς το κουράγιο σου Μαράκι μου ! έκατσες μες την νύχτα και έκανες τόση δουλειά !!!! γεια στα χεράκια σου! Πιστεύω να βρω λίγο χρόνο για να τα δοκιμάσω, φαίνονται νοστιμότατα !!!
    παίρνω την μεριδούλα μου και πάω να την απολαύσω !!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ααα φιλενάδα δεν είσαι εντάξει... είπαμε να κρατηθούμε λιγάκι αλλά δεν βοηθάς καθόλου! χαχα...
    τέλεια φαίνονται, ωραία ιδέα για μπουφέ!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία, σ' ευχαριστώ πολύ, είναι νόστιμα τα άτιμα!!

    penelope, ευτυχώς σήμερα είναι Παρασκευή και έτσι πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα με το ξενύχτι.

    Μαρία Β. με πιάνει οίστρος μερικές φορές ακατάλληλες ώρες κι έτσι ξενυχτάω.

    Μπέττυ κι εσύ δεν είσαι εντάξει γιατί ήδη έφτιαξα τα μπισκοτάκια και τώρα τα τσακίζω!!

    Καλό Σ/Κ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία μου, Πιουκά και συγχώριο!! :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/10/17 18:37

    Τα έχω κανει πολλές φορές με διαφορά τυριά στη γέμιση και κάθε φορά ήταν φανταστικά!! Τώρα ψήνω και μια φουρνιά με φέτα και κασέρι :) σε ευχαριστούμε πολυ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή