Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Sachertorte




Σήμερα, θα σας δώσω ένα επιδόρπιο που γίνεται με το Thermomix, αλλά θα το φτιάξουμε και χωρίς αυτό.Πρόκειται για ένα βιεννέζικο γλυκό: το Sachertorte.
Αλλά πριν σας δώσω τη συνταγή, ας πούμε για την ιστορία του.
Το Sachertorte είναι ένα κέικ σοκολάτας, που εφευρέθη από τον Franz Sacher το 1832 για τον πρίγκηπα Klemens Wenzel von Metternich στη Βιέννη της Αυστρίας.
Σήμερα, είναι μια βιεννέζικη σπεσιαλιτέ.
Η τούρτα αποτελείται από δύο στρώματα από κέικ σοκολάτας, με ένα λεπτό στρώμα από μαρμελάδα βερίκοκο στη μέση, και ένα γλάσο από μαύρη σοκολάτα στην επιφάνεια, και τα πλαϊνά του. Παραδοσιακά τρώγεται με χτυπημένη κρέμα σαντιγύ.
Το ξενοδοχείο Sacher στη Βιέννη, ισχυρίστηκε ότι ήταν η μόνη αυθεντική πηγή του Sachertorte και ότι παρασκεύαζε το γλυκό σύμφωνα με την πραγματική αρχική συνταγή. Υπήρξαν για αυτό νομικές διαμάχες μεταξύ των διαφόρων βιεννέζικων καφέ.
Το Hotel Sacher παράγει με Sachertorten εργαζόμενους το εν λόγω γλυκό, στο υπόγειο του ξενοδοχείου, αλλά από το 1999 σε ένα εργαστήριο Simmering, στην ενδέκατη περιφέρεια της Βιέννης.
Τα 2 / 3 αυτής της παραγωγής πωλείται στο ξενοδοχείο Sacher ή δίπλα στο κατάστημά του, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Εδώ μας έπιασε ο φακός να τρώμε sachertorte, πριν μερικά χρόνια, στο ομώνυμο καφέ στη Βιέννη.

Υλικά:
Για το κέικ
- 200γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βούτυρο
- 200 γρ.ζάχαρη άχνη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-1 βανίλια
- 5 αυγά
-1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο
- 130 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος
Ετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C.
Βάζουμε τη σοκολάτα (κομμένη σε κομμάτια)σε μπέν μαρί μαζί με το βούτυρο και τα λιώνουμε να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτουμε σιγά σιγά την κουβερτούρα, τη βανίλια και το αλεύρι με το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 22- 24 εκ.(ανάλογα πόσο παχύ το θέλουμε) στρωμένο με λαδόκολλα βουτυρωμένη.
Ψήνουμε 60 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε δύο δίσκους.

Βάζουμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα, λιώνουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομμάτια, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα και γλασάρουμε όλο το γλυκό, ρίχνοντας το γλάσο στο κέντρο της επιφάνειας του γλυκού.
Για να γλασάρουμε το γλυκό το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και βάζουμε από κάτω ενα άλλο ταψί για να μαζέψει τυχόν γλάσο που θα τρέξει.
Όταν σταθεροποιηθεί το γλάσο(αν αντέξουμε), σερβίρουμε με σαντιγύ ή χωρίς.


           


Ας το φτιάξουμε τώρα με το Thermomix:



Βάζουμε τη σοκολάτα στο μπολ και ανακατεύουμε 18 δευτερόλεπτα στη ταχύτητα 8. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ρυθμίζουμε 2 λεπτά στους 37 ° , ταχύτητα 3. 
           
      
Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε 1 λεπτό ταχύτητα 5, ρίχνουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί. Ψήνουμε 60 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο το βγάζουμε από το ταψί.Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ. 
             


Στο τέλος ετοιμάζουμε το γλάσο:
Τοποθετούμε τα κομμάτια σοκολάτας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε 12 δευτερόλεπτα στη ταχύτητα 8.Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ρυθμίζουμε 3 λεπτά στους 50 °βαθμούς, ταχύτητα 2.Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε σε δύο δίσκους. Αλείφουμε το πρώτο δίσκο με μαρμελάδα βερίκοκο. Τοποθετούμε το δεύτερο δίσκο απο πάνω, περιχύνουμε με το γλάσο την τούρτα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Μπορούμε να σερβίρουμε με σαντιγύ ή να το φάμε σκέτο.
Καλή όρεξη!

11 σχόλια:

  1. Η σύζυγος ήρθε λίγο over-reach και καβαντζάρησες εσύ πρώτη την σημαδούρα!
    Και εξηγώ: Σε εκκαθάριση που έκανε τις προάλλες, βρήκε το ωραίο κουτί από το Sacher Hotel, άδειο φυσικά μετά τόσα χρόνια και ξεσηκώθηκε να κάνει αυτή την τούρτα.
    Σαν την φανταστική δική σου, με μια διαφορά στην κατασκευή του γλάσσου.

    Εννοείται ότι δεν έχουμε τέτοιο διαβολικό μηχάνημα και θα την κάνει μετά τις γιορτές "στο χέρι". Θα δούμε.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πατρικό μου δίπλα έμενε μια κυρία που πήγαινε συχνά στη Βιέννη και μου έφερνε το συγκεκριμένο γλυκό. Πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι νόστιμο που φαίνεται.... δεν θα το φτιάξω όμως , θα προτιμήσω να πάω εκεί να το φάω!!!! ( του χρόνου :)))))))))))!!!!!!!)
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά για σένα κ την οικογένειά σου !!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσπιστε τι ωραίοι οι ιστιοπλοικοί όροι!!
    Ας το φτιάξει κι η σύζυγος να πάρω και καμμιά άλλη ιδέα.
    Καλή χρονιά με το καλό το Νέο Έτος.

    Κατερίνα νόστιμο δεν λες τίποτα!!

    Έλενα, εγγκρίνω να πας όσο πιο σύντομα γίνεται, θα περάσεις υπέροχα, κι άν βρείς ουρά στο Sacher μην πτοηθείς αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστό! Το έχω φάει αλλά δεν έχω καταφέρει να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ λαχταριστό! Την έχω φάει αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο που βλέπω την σοκολάτα...ωραία και γυαλιστερή!!θέλω να ορμήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aχ φαινεται φοβερη συνταγη θα την προσπαθησω Μαράκι σ ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο γλυκάκι. Το είχα φαει κι εγώ πριν χρόνια στη Βιέννη στο γνωστό ζαχαροπλαστείο.

    Πολύ ωραίο σου έγινε Μαρία μου. Να χαίρεσαι και το αγοράκι σου..πολύχρονο να είναι (Μανώλης και ο δικός σου??)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο μ αρεσει αυτη η τουρτα...
    Να τον χαιρεστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mia maria, καιρός να το φτιάξεις για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, οι καλεσμένοι θα ενθουσιαστούν.

    Ριρή κι εγώ έχω ένα θέμα με τη σοκολάτα, όταν τη βλέπω κάτι παθαίνω.

    Nadia, εύκολη είναι και θα την απολαύσεις κι εσύ και η οικογένειά σου.

    Μάριον σ'ευχαριστώ πολύ, Μανώλης κι ο δικός μου, να τους χαιρόμαστε.

    Ελπινίκη, ευχαριστώ πολύ κι εσύ ότι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή