Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο

Πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το φαγητό και τώρα στις γιορτές ήταν η ευκαιρία.
Με ρώτησε ο φίλος κύριος Κώστας στη δουλειά, πως το φτιάχνεις το χοιρινό με σέλινο;
κι έτσι άνοιξε μια συζήτηση....."προσθέτω και πράσο" του είπα εγώ, κι εσύ πως το κάνεις; τον ρωτάω.
"Εγώ το τσιγαρίζω λίγο το κρέας να ασπρίσει και μετά το αλευρώνω και το ξαναβάζω στο λάδι να  κάνει μια ωραία κρούστα, μετά το σβήνω με κρασί" μου είπε.
Μου ακούστηκε πάρα πολύ ωραία ιδέα κι έτσι την πραγματοποίησα, κρατώντας και τα δικά μου στοιχεία.
Σκεφτόμουν επίσης να προσθέσω και σελινόριζα, αλλά τελευταία στιγμή το ανέβαλα για την επόμενη φορά.
Όπως και να' χει το φαγητό ήταν πολύ εύγευστο και η πελατεία μου το τίμησε δεόντως!!


Υλικά
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλα σε κομμάτια
1 κιλό σέλινο
4-5 πράσα
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
3/4 φλυτζάνι λάδι
αλάτι-πιπέρι
λίγο αλεύρι
2 αυγά
το χυμό 2 λεμονιών

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα πράσα και το σέλινο και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια και τα πράσα σε λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε τα λαχανικά σε νερό που βράζει, τα ζεματάμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά τα κομμάτια του χοιρινού.
Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο με αλεύρι και τα αλευρώνουμε από όλες τις πλευρές.
Ξαναβάζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια του κρέατος μέσα στο λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
        
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά πάνω από το κρέας, αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου, προσέχοντας να μην μας κολήσουν, κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν αποσύρουμε το φαγητό απο τη φωτιά, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Κτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας να κτυπάμε και στο τέλος ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα, αναμιγνύοντας να ενσωματωθεί με το φαγητό.

10 σχόλια:

  1. Το κρέας όταν συνοδεύεται από λαχανικά μου αρέσει πολύ! Το αλεύρωμα χυλώνει πιο πολύ τη σαλτσούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο Λίλα, η σαλτσούλα ήταν τέλεια χυλωμένη, ξινούτσικη και νόστιμη από τα λαχανικά.
    Χρόνια σου πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι, αυτό το φαγητό ειναι ενα απο τα αγαπημένα του συζύγου!!!Καί το'χεις φτιάξει μούρλια!!!!!

    Εψαχνα το e-mail σου, ..δεν το βλέπω , ηθελα κάτι να σου στείλω!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελειο φαγητο το λατρευω και προκειται να το κανω τις επομενες μερες!!!!!!!!
    Να σαι καλα με τις νοστιμιες σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εμείς το λατρεύουμε και θα γίνει προσεχώς!
    Φέτος εκτοπίσαμε εντελώς τη γαλοπούλα από το τραπέζι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ριρή και του δικού μου συζύγου είναι το αγαπημένο, προς χάρην του το έφτιαξα, όχι βέβαια ότι και σε μένα δεν αρέσει!!
    Το μαιλ είναι:mpiouka@gmail.com

    Misirlou misirlou,σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε είναι νόστιμο φαγητό.

    Έφη, εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ γαλοπούλα τις γιορτές, χοιρινό σε όλες τις εκδόσεις μόνο, άντε και κανένα κοτόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειο. Εγώ το φτιάχνω το Πάσχα γιατί δεν τρώω τη μαγειρίτσα. Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τα αγαπημένα της οικογένειας, ξυνούτσικο και με πηχτή σαλτσούλα, μούρλια!... για τρελές βούτες!!!

    Φιλιά, και Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα νόστιμο φαγητό τελικά.

    Μπέττυ χρόνια πολλά, η σαλτσούλα αθάνατη θα μπορούσα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/3/14 09:45

    και ενα τιπ , για να μην κόψει το αυλέμονο ρίχνουμε πρώτα και λίγο χυμ'ο λεμονιού στην κατσαρόλα, πάω τωρα να το μαγειρέψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή