Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανικό Κέικ Στόλεν


Πέρυσι την πρωτοχρονιά βρισκόμασταν στο Βερολίνο, είχε πολύ χιόνι και φυσικά πολύ κρύο.
Περάσαμε υπέροχα, το ευχαριστηθήκαμε αν και είχαμε ξεπαγιάσει.
Μία μέρα την αφιερώσαμε και πήγαμε ταξιδάκι με το τραίνο στη Δρέσδη.
Περιττό να σας πω ότι ήταν τέλεια, όταν φθάσαμε βρήκαμε ένα τουριστικό λεωφορείο, το οποίο έκανε μιας ώρας ξενάγηση στην πόλη και στα περίχωρα.
Πήραμε αυτό το λεωφορείο και απολαύσαμε τα όμορφα, γραφικά και επιβλητικά κτίρια της Δρέσδης.
Στο γυρισμό κατεβήκαμε στην όμορφη πλατεία δίπλα στο ποτάμι, όπου δοκιμάσαμε τα περίφημα γερμανικά wurst, από τα περίπτερα στην υπαίθρια αγορά.
Επόμενη κίνηση γλυκό(από το παραδίπλα περίπτερο), κρέπα σοκολάτα κλεισμένη σε γκοφρέτα για να μπορούμε να την κρατάμε στο χέρι και γύρω χιόνι πολύ χιόνι.
Στη συνέχεια καφές σε μια από τις πολλές καφετέριες(που ήταν όλες γεμάτες), όπου έφτιαχνε στόλεν σε πολλές εκδόσεις, με βούτυρο, με μαργαρίνη, διαίτης, με παραλλαγές στη γέμιση, μια τεράστια βιτρίνα γεμάτη στόλεν.
Άρεσαν πολύ στο σύζυγο(αλλά και σε μένα) και έτσι πήραμε μερικά για να έχουμε να τρώμε.
Ήθελα από τότε να επιχειρήσω να φτιάξω κι εγώ όταν γυρίσαμε,  αλλά μέχρι τώρα δεν το είχα καταφέρει.
Έφτασε όμως η ώρα γιατί το καλούν και οι περιστάσεις κι έτσι σας παρουσιάζω τώρα την προσπάθειά μου.
Επέλεξα να φτιάξω μια μικρή δόση για να το δοκιμάσω και επίσης να το κάνω δώρο στη βαφτιστήρα.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι βγήκε πάρα πολύ γευστικό, από το λίγο που δοκίμασα, γιατί το υπόλοιπο ήθελα να το πάω δωράκι στη βαφτιστήρα.
Θα επανακάμψω όμως σύντομα και με μια άλλη συνταγή για στόλεν που είναι για το Thermomix.
Οι λάτρεις του Thermomix, είμαι σίγουρη ότι θα χαρούν αυτή την συνταγή, όπως την χάρηκα κι εγώ.

Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
85 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
250 γρ. βούτυρο
100 ml γάλα
120 γρ. σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα κομμένα σε λεπτά φετάκια
50 γρ. αποξηραμένα φρούτα
το ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας ρούμι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα χλιαρό και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά σπρώχνοντας το αλεύρι προς το κέντρο της λακκούβας.
Κόβουμε τα 230 γρ. από το βούτυρο (κρατάμε τα υπόλοιπα 20 γρ. τα οποία λιώνουμε για αργότερα), το ρίχνουμε στη ζύμη και τη ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ελαστική και ομοιογενής.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξύσμα του λεμονιού, τα αμύγδαλα και το ρούμι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30 λεπτά.


Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα τετράγωνο, το μισό κομμάτι το αφήνουμε πιο παχύ και γυρίζουμε το πιο λεπτό κομμάτι πάνω από το παχύ, διπλώνοντας στα δύο. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και βάζουμε εκεί το στόλεν. Σκεπάζουμε με ένα πανάκι και αφήνουμε πάλι 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και κατόπιν στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που κρατήσαμε.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη σε ομοιόμορφη στρώση.


9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο! Μου αρέσει πολύ το stollen!
    Να είσαι καλά και να το ξαναφτιάξεις και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό το γλυκάκι αγαπημένο θα τη δοκιμάσω σύντομα τη συνταγή φιλάκια και ... σε άλλα ταξίδια σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο το stollen σου Μαρία μου. Να είσαι καλά να το φτιάξεις και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία εμένα είναι να μην μου τάξεις χα χα χαα!!!
    Περιμένω οπωσδήποτε την συνταγή για το Θερμομίξ, στο έχω ξαναπεί ότιχωρίς το Θερμομίξ μου δεν ... ζω που λέει ο λόγος!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω όπως ξέρεις, θα το τιμούσα ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία , εκανα την διαδρομή μαζί σου ,οπως την περιγράφης ,δοκίμασα απ' ολα, και χόρτασα κανονικά!!!Οσο για το stollen σου, Αξια-Αξια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Mykitchendiary, ευχαριστώ πολύ και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.

    @Nadia, ευχαριστώ για τις ευχές, πεθαίνω για ταξίδια.

    @Κατερίνα, ευχαριστώ πολύ να είσαι πάντα καλά.

    @Έλενα, έρχεται τις αμέσως επόμενες μέρες, πιστεύω ότι θα βγεί τέλειο.

    @Κική, το ξέρω, τελικά είναι τέλειο γλυκό, κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή.

    @Ριρή, όταν αναπολώ κάτι τέτοια ταξίδια, μου'ρχεται να πάρω το πρώτο αεροπλάνο και όπου φύγειφύγει. Σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poli oreo to eftiaxes!bravo!na ise kala na to xanaftiaxeis kai tou xronou!
    filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ Βασιλική, να είσαι κι εσύ καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή