Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο

Κατασκευάσαμε και φέτος την Βασιλόπιτα, Βασιλόπιτα τσουρέκι κι αυτή την φορά, όπως σχεδόν κάθε χρόνο.
Αυτή τη φορά την κάλυψα με άσπρη λιωμένη σοκολάτα και έγραψα το 2011 με μαύρη σοκολάτα.
Τη συνταγή την έχω προσαρμόσει γευστικά για να βγάζει ένα γλυκό, ζουμερό και αρωματικό αποτέλεσμα.

Υλικά
(για 1 βαλιλόπιτα διαμέτρου 30 εκ.)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
3 αυγά
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
3-4 κόκκους μαστίχα χίου
1/2 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
60 γρ. μαγιά νωπή

               
  
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι απο το συνολικό, να γίνει σαν κουρκούτι.
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Σε ένα μπλέντερ βαζουμε λίγη από τη ζάχαρη μαζί με την μαστίχα και το μαχλέπι και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι της μαγιάς, το μείγμα μαστίχας-μαχλέπι, το κονιάκ και τέλος λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας μέσα και το αλεύρι λίγο-λίγο, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη.
Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ζεστό μέρος, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα, δεν ξεχνάμε εδώ να βάλουμε και το φλουρί.
Την τοποθετούμε σε ταψί 30 εκ. στρωμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα(και τα τοιχώματα) και την αφήνουμε πάλι σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

  
Όταν φουσκώσει προθερμαίνουμε το φούρνο στούς 180 βαθμούς, την αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν κρυώσει λίγο την ξεφορμάρουμε και άν θέλουμε την γλασάρουμε.

Εγώ αυτή την φορά έβαλα σε ένα κατσαρολάκι μισή κούπα κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και έλιωσα εκεί 300 γρ. σοκολάτα λευκή σε κομμάτια.
Αυτό το μείγμα το άπλωσα στην επιφάνεια της πίτας και αφού σταθεροποιήθηκε, έγραψα το 2011 με λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα, χρσιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα.
Αν δεν θέλετε να την γλασάρετε, μπορείτε να λιώσετε λίγη άσπρη σοκολάτα αντί για μαύρη και πάνω στην σκούρα επιφάνεια της πίτας να γράψετε το 2011.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

9 σχόλια:

  1. Καλή καλή χρονιά 2011 ευχές για ένα έτος όπως εσύ το επιθυμείς.Φιλάκια και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άσπρο γλάσο με τα σκούρα γράμματα δίνει το κάτι άλλο!

    Να'σαι καλά να φτιάξεις και του χρόνου!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kali xronia maria mou!!o kainourios xronos na ine gematos ygia xara kai eutixeia se sena kai stin oikogenia sou!!!
    filia pola!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nadia, εύχομαι ο καινούριος χρόνος να σου φέρει ότι ποθείς. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, καλή χρονιά.

    Δύσπιστε σ΄ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία και πολλά θαλασσινά ταξίδια.

    vasiliki, σ'ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου, εύχομαι ο καινούριος χρόνος να φέρει ότι ποθείτε.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία και του χρόνου νασαι καλά.
    Πολύ ωραία η Βασιλόπιτα.

    Εύχομαι ότι καλύτερο την νέα χρονιά για σένα και την οικογένειά σου. Υγεία, ευτυχία και αγάπη.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ΄ευχαριστώ Μάριον, με το καλό να έλθει ο καινούριος χρόνος για όλους.
    Καλή χρονιά, καλά να περάσετε.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφη η πίτα σου Μαρία μου. Σου εύχομαι μια Καλή Χρόνια με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλη Χρονιά με υγεία κ χαρά για σένα κ την οικογένειά σου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα, Έλενα, καλή χρονιά κορίτσια, χρόνια πολλά για σας και τους αγαπημένους σας.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή