Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Pandoro κέικ Χριστουγέννων

                    
                                            

Οι γιορτές πλησιάζουν επικίνδυνα!! πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε!!
Και όσα πιο πολλά κάνουμε(από αυτά που γίνονται νωρίς), τόσο πιο άνετοι θα είμαστε και δεν θα τρέχουμε τελευταία στιγμή.
Το συγκεκριμμένο χριστουγεννιάτικο ιταλικό κέικ, μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη, διατηρείτε φρέσκο, όπως θα το βάλουμε.
Όταν το στολίσουμε με την άχνη, όπως βλέπετε, έχει τη μορφή ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Απολαύστε τη γεμάτη γεύση του και το έντονο άρωμα του βουτύρου (γι΄αυτό χρησιμοποιήστε ένα καλό αγνό βούτυρο αρωματικό).

 Υλικά   
700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5,5 κούπες περίπου)
50 γραμμάρια μαγιά νωπή
200 γραμμάρια ζάχαρη ( 1 κούπα όχι γεμάτη)
3 αυγά ολόκληρα
5 κρόκους αυγών
350 γραμμάρια βούτυρο
μια τσιμπιά αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Προετοιμασία
Ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι με τη μαγιά της μπύρας σε λίγο χλιαρό νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
Όταν έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, προσθέτουμε 500 γρ. αλεύρι, τους κρόκους και τα αυγά, 100 γρ. βούτυρο, το οποίο το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου αρκετές ώρες, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
    
Ζυμώνουμε με δύναμη για να γίνει μια μαλακή και λεία ζύμη, προσθέτοντας για να το πετύχουμε, σιγά σιγά και τα υπόλοιπα 100 γρ.αλευριού( ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή μεν αλλά να μην κολλάει).
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά από αυτό, απλώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας τη ζύμη, την ανοίγουμε σε παραληλόγραμμο και αλείφουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο μαλακωμένο βούτυρο, κλείνουμε τις άκρες προ το κέντρο, σκεπάζοντας το βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
  
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μέχρι τα χείλη καλά, 2 φόρμες για pandoro (ειδικές φόρμες που θα τις βρείτε σε καταστήματα με είδη κουζίνας), τοποθετούμε τη ζύμη χωρισμένη στη μέση και την απλώνουμε στα τοιχώματα της φόρμας.
   
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και βάζουμε μέσα τις φόρμες να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει σχεδόν πάνω από τη φόρμα.

             
Κατόπιν προθερμαίνουμε το φούρνο (αφου βγάλουμε έξω τις φόρμες) στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
    
Καλές γιορτές.

18 σχόλια:

  1. Έχω στο πρόγραμμα μια τέτοια κατασκευή, χωρίς όμως ειδική φόρμα. Αλλιώς το σκέφτομαι. Θα δούμε!
    Ωραίο μοιάζει και αφράτο.
    Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να φας πολύ, έτσι αφράτο και γαργαλιστικό που το βλέπω.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ αφράτο και λαχταριστό!!
    Και έχω κατάλληλη φόρμα, θα το φτιάξω, θα το φτιάξω!!!
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωωωωω θα μπει το πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω το pandoro μάλιστα μου αρέσει περισσότερο από το panettone. Το δικό σου δείχνει εξαιρετικά αφράτο και νόστιμο. Πολλά Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχωριστό και άκρως Εορταστικό!!
    Μας έχεις βάλει στο κλίμα για τα καλά :)
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ!! ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ.
    ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύσπιστε έχεις δίκιο, επειδή είναι σαν αφρός δεν το χορταίνεις, κι επειδή έχει και το βούτυρο παχαίνεις!! (είδες ομοιοκαταληξία;)

    Έλενα φτιάχτο, είναι πεντανόστιμο! μόνο επειδή ξέχασα να το αναφέρω στο πόστ, πρόσεξε να μην σου αρπάξει από πάνω, βάλε αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί.

    Αστέρι, αυτές τις μέρες θέλει όντως πρόγραμμα η δουλειά.

    Κατερίνα και μένα μου αρέσει πιο πολύ το pandoro,
    γίνεται αφράτο και μυρωδάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μμμμ ωραίο φαίνεται...προσωπικά το πανετονε δεν μου αρέσει κ πολύ αλλα αυτό μπαίνει στη λίστα για τις γιορτές ...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω, πολύ αφράτο φαίνεται! Καταπληκτικό! Δεν έχω φόρμα αλλά κάτι θα βρω, πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνεται πολύ αφράτο το κεικ.
    Πολύ ωραίο είναι Μαρία μου.
    Και του χρόνου να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ gvarvakis, ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι με πιάνει κάτι όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και κάτι θέλω να φτιάχνω!

    @ georgiaxara, ευχαριστώ, αν το φτιάξεις καλή επιτυχία.

    @ Ελενα, κι εγώ προτιμώ το pandoro

    @ big mama, όπου και να το βάλεις νόστιμο θα είναι

    @ Μάριον, ευχαριστώ, όλοι μας να είμαστε καλά πάνω απ΄όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα...έψαχνα για τη συνταγή αυτή.
    Και γω δεν έχω φόρμα σ'αυτό το σχήμα αλλά θα το κάνω στην απλή φόρμα του κέικ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. dhmhtra, η γεύση δεν θα αλλάξει, μόνο η εμφάνιση.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. poli efrato fenete!kai mou fenotan ligo belalidiko!tha ftiaxo tin diki sou sintagi!na ise kala kai kalo sou vradi!filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Vasiliki μου σ'ευχαριστώ, προσπαθώ τα δύσκολα να τα κάνω εύκολα, δεν υπάρχει βλέπεις πολύς χρόνος.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Wow!!
    Υπέροχο και πεντανόστιμο!!
    Έχω δοκιμάσει και ειναι τέλειο!
    Θα κάνω την απόπειρα!!
    Φιλάκια Μαράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εva κάνε την απόπειρα, το σίγουρο είναι ότι θα έχεις πλήρη επιτυχία.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τρελαινομαι για pandoro με καφεδακι και παρεουλα
    μμμμμμμμ.... μπορουμε να το φτιαξουμε στο θερμομιξ, οπως τα τσουρεκια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή