Οι γιορτές πλησιάζουν επικίνδυνα!! πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε!!
Και όσα πιο πολλά κάνουμε(από αυτά που γίνονται νωρίς), τόσο πιο άνετοι θα είμαστε και δεν θα τρέχουμε τελευταία στιγμή.
Το συγκεκριμμένο χριστουγεννιάτικο ιταλικό κέικ, μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη, διατηρείτε φρέσκο, όπως θα το βάλουμε.
Όταν το στολίσουμε με την άχνη, όπως βλέπετε, έχει τη μορφή ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Απολαύστε τη γεμάτη γεύση του και το έντονο άρωμα του βουτύρου (γι΄αυτό χρησιμοποιήστε ένα καλό αγνό βούτυρο αρωματικό).
700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5,5 κούπες περίπου)
50 γραμμάρια μαγιά νωπή
200 γραμμάρια ζάχαρη ( 1 κούπα όχι γεμάτη)
3 αυγά ολόκληρα
5 κρόκους αυγών
350 γραμμάρια βούτυρο
μια τσιμπιά αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Προετοιμασία
Ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι με τη μαγιά της μπύρας σε λίγο χλιαρό νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.
Όταν έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, προσθέτουμε 500 γρ. αλεύρι, τους κρόκους και τα αυγά, 100 γρ. βούτυρο, το οποίο το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου αρκετές ώρες, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ζυμώνουμε με δύναμη για να γίνει μια μαλακή και λεία ζύμη, προσθέτοντας για να το πετύχουμε, σιγά σιγά και τα υπόλοιπα 100 γρ.αλευριού( ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή μεν αλλά να μην κολλάει).
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά από αυτό, απλώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας τη ζύμη, την ανοίγουμε σε παραληλόγραμμο και αλείφουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο μαλακωμένο βούτυρο, κλείνουμε τις άκρες προ το κέντρο, σκεπάζοντας το βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μέχρι τα χείλη καλά, 2 φόρμες για pandoro (ειδικές φόρμες που θα τις βρείτε σε καταστήματα με είδη κουζίνας), τοποθετούμε τη ζύμη χωρισμένη στη μέση και την απλώνουμε στα τοιχώματα της φόρμας.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και βάζουμε μέσα τις φόρμες να φουσκώσει η ζύμη και να φτάσει σχεδόν πάνω από τη φόρμα.
Κατόπιν προθερμαίνουμε το φούρνο (αφου βγάλουμε έξω τις φόρμες) στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλές γιορτές.
Έχω στο πρόγραμμα μια τέτοια κατασκευή, χωρίς όμως ειδική φόρμα. Αλλιώς το σκέφτομαι. Θα δούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο μοιάζει και αφράτο.
Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να φας πολύ, έτσι αφράτο και γαργαλιστικό που το βλέπω.
Καλή σου μέρα
Φαίνεται πολύ αφράτο και λαχταριστό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχω κατάλληλη φόρμα, θα το φτιάξω, θα το φτιάξω!!!
Καλή σου μέρα!!
Ωωωωωωωω θα μπει το πρόγραμμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το pandoro μάλιστα μου αρέσει περισσότερο από το panettone. Το δικό σου δείχνει εξαιρετικά αφράτο και νόστιμο. Πολλά Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχωριστό και άκρως Εορταστικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας έχεις βάλει στο κλίμα για τα καλά :)
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
ΓΕΙΑ!! ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΦΙΛΙΑ!!!
Δύσπιστε έχεις δίκιο, επειδή είναι σαν αφρός δεν το χορταίνεις, κι επειδή έχει και το βούτυρο παχαίνεις!! (είδες ομοιοκαταληξία;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα φτιάχτο, είναι πεντανόστιμο! μόνο επειδή ξέχασα να το αναφέρω στο πόστ, πρόσεξε να μην σου αρπάξει από πάνω, βάλε αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί.
Αστέρι, αυτές τις μέρες θέλει όντως πρόγραμμα η δουλειά.
Κατερίνα και μένα μου αρέσει πιο πολύ το pandoro,
γίνεται αφράτο και μυρωδάτο.
μμμμ ωραίο φαίνεται...προσωπικά το πανετονε δεν μου αρέσει κ πολύ αλλα αυτό μπαίνει στη λίστα για τις γιορτές ...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω, πολύ αφράτο φαίνεται! Καταπληκτικό! Δεν έχω φόρμα αλλά κάτι θα βρω, πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ αφράτο το κεικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο είναι Μαρία μου.
Και του χρόνου να είσαι καλά
@ gvarvakis, ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι με πιάνει κάτι όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και κάτι θέλω να φτιάχνω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ georgiaxara, ευχαριστώ, αν το φτιάξεις καλή επιτυχία.
@ Ελενα, κι εγώ προτιμώ το pandoro
@ big mama, όπου και να το βάλεις νόστιμο θα είναι
@ Μάριον, ευχαριστώ, όλοι μας να είμαστε καλά πάνω απ΄όλα.
Καλησπέρα...έψαχνα για τη συνταγή αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω δεν έχω φόρμα σ'αυτό το σχήμα αλλά θα το κάνω στην απλή φόρμα του κέικ.
Φιλιά
dhmhtra, η γεύση δεν θα αλλάξει, μόνο η εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
poli efrato fenete!kai mou fenotan ligo belalidiko!tha ftiaxo tin diki sou sintagi!na ise kala kai kalo sou vradi!filia pola!!
ΑπάντησηΔιαγραφήVasiliki μου σ'ευχαριστώ, προσπαθώ τα δύσκολα να τα κάνω εύκολα, δεν υπάρχει βλέπεις πολύς χρόνος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Wow!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο και πεντανόστιμο!!
Έχω δοκιμάσει και ειναι τέλειο!
Θα κάνω την απόπειρα!!
Φιλάκια Μαράκι!!
Εva κάνε την απόπειρα, το σίγουρο είναι ότι θα έχεις πλήρη επιτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
τρελαινομαι για pandoro με καφεδακι και παρεουλα
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμμμμ.... μπορουμε να το φτιαξουμε στο θερμομιξ, οπως τα τσουρεκια;;;