Μια παραδοσιακή Γερμανική Χριστουγεννιάτικη συνταγή. Βρίσκεται μέσα στο τελευταίο ισπανικό επίσημο περιοδικό τουThermomix, αλλά έχουν γίνει κάποιες μικροαλλαγές… με Θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να αλέσετε τα αμύγδαλα (ασπρισμένα ) που χρειάζεται η συνταγή και να φτιάξετε την ζάχαρη άχνη, πριν αρχίσετε να εκτελείται την συνταγή.
Με αυτή τη δόση έκανα δύο stollen κανονικού μεγέθους. Η ζύμη ήταν τέλεια σε υφή και δεν με παίδεψε καθόλου.
Ένα πολύ καλό stollen με Χριστουγεννιάτικο άρωμα.
Υλικά:
Για την πάστα αμυγδάλου:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
20 γρ. ασπράδια(περίπου ένα ασπράδι από μικρό αυγό)
Για το stollen:
100 γρ. αμύγδαλα σκόνη
400 γρ. αλεύρι
40 γρ. φρέσκια μαγιά
120 γρ.γάλα χλιαρό
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αυγό
1 τσίμπημα αλάτι
100 γρ. πάστα αμυγδάλου (που φτιάξαμε)
150 γρ. σταφίδες
150 γρ.ζαχαρωμένο πορτοκάλι ή αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε κομμάτια(βερίκοκα,παπάγια κτλ)
40 γρ. ρούμι
80 γρ. λειωμένο βούτυρο για το τέλος
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Ετοιμάζουμε την πάστα αμυγδάλου:
Βάζουμε μέσα στο bol του Thermomix την ζάχαρη άχνη και τα αλεσμένα αμύγδαλα.
Ρυθμίζουμε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
Προσθέτουμε το ασπράδι και προγραμματίζουμε για 14 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
Αποσύρουμε το μπόλ και διατηρούμε ερμητικά μέσα σε μπόλ (μετά το τέλος της συνταγής, θα σας μείνει 100 γρ. που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε για άλλη συνταγή).
Προετοιμασία του stollen:
Βάζουμε μέσα στο μπολ του Thermomix, το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο, το αυγό, το αλάτι και τα 100 γρ. της πάστας αμυγδάλου που φτιάξαμε προηγουμένως.
Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μέσα στο μπόλ του Thermomix για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, τη σταφίδα, τα ζαχαρωμένα πορτοκάλια ή τα αποξηραμένα φρούτα και το ρούμι.
Ρυθμίζουμε 2 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
Αναμιγνύουμε καλά τα συστατικά με σπάτουλα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και με το χέρι ανοίγουμε για να πάρουμε ένα τετράγωνο 30 χ 30 εκατοστά, αφήνοντας μια πλευρά λίγο πιο χοντρή έτσι ώστε όταν διπλωθεί να δίνει τη χαρακτηριστική μορφή του Stollen.
Διπλώνουμε τη ζύμη σε 3 μέρη, το πιό παχύ μέρος να είναι προς τα πάνω.
Βάζουμε το stollen σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα,σκεπάζουμε με πανάκι και αφήνουμε για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε το stollen 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό το αλείφουμε με το μισό λειωμένο βούτυρο.
Όταν κρυώσει, το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ένα παχύ στρώμα από ζάχαρη άχνη.
Γειά σου Μαρία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι καλές γιορτές με υγεία, ευτυχία και ό,τι άλλο επιθυμείς!
Η συνταγή σου είναι υπέροχη!!
Φιλάκια!!!
Ανακάλυψα ακριβώς Thermomix συνταγές σας. Μπράβο! Αυτό το κέικ Χριστουγέννων είναι τόσο όμορφα φωτογραφημένη και έχετε εξηγήσει τη διαδικασία, ώστε καλά. Είμαι συνιστώντας το site σας προς τους αναγνώστες μου για τη σελίδα στο http://www.superkitchenmachine.com/2010/6781/thermomix-bimby-blog.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φρουτένιο το stollen σου Μαράκι και του χρόνου. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήThermomixBlogger Helene,
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you for your kind words, you're good for support.
Georgiaxara, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να έχεις κι εσύ ότι επιθυμείς και καλές γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κατερίνα μου, κι εσύ να είσαι καλά να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Καλές γιορτές, χρόνια καλά γεμάτα υγεία και ευτυχία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmaraki geia sou telika to taksidaki sth boudapesth poly xrhsimo afou apokomhses kai ksekourasei kai syntages
ΑπάντησηΔιαγραφή