Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα από το παλιό τεφτέρι



Το παλιό τεφτέρι, ξεχασμένο σε ένα συρτάρι στο χωριό, είχε μέσα στις σαρακοφαγωμένες σελίδες του αυτή τη συνταγή.


Το βιβλιαράκι αυτό το γεμίζαμε με συνταγές, προ αμνημονεύτων χρόνων, όταν πηγαίναμε στο Γυμνάσιο μαζί με την αδερφή μου.
Εγώ από τότε μάζευα αποκόμματα με συνταγές, από περιοδικά της τότε εποχής, τα οποία βρίσκονται φυλαγμένα κι αυτά μέσα στο τεφτέρι.


Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη συνταγή την φτιάχνει η μανούλα μου, αλλά φέτος αποφάσισα να την φτιάξω εγώ και γεγονός είναι ότι δεν το μετάνιωσα. Αντιθέτως μάλιστα, είναι σίγουρο ότι θα την καθιερώσω από δω και πέρα.
Φυσικά σκέφτομαι να φτιάξω κι άλλες νόστιμες συνταγές από το παλιό τεφτέρι και να τις μοιραστώ μαζί σας.
Η δόση της συγκεκριμένης συνταγής είναι μεγάλη(για 2 κιλά αλεύρι), βγάζει δηλαδή πάνω από 100 κομμάτια, οπότε αν θέλετε λιγότερα πρέπει να κάνετε την μισή δόση.
Προσωπικά έφτιαξα την μισή δόση και έγιναν 60 κομμάτια μετρίου μεγέθους.
Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι την πείραξα λίγο την συνταγή(ελπίζω για καλό!!).
Δηλαδή είχε μόνο χυμό πορτοκάλι κι εγώ πρόσθεσα το λεμόνι. Επίσης μπέικιν πάουντερ δεν είχε, είχε μόνο σόδα.
Τώρα από σας εξαρτάται!! αν θέλετε να φτιάξετε την πειραγμένη!!
Εμάς πάντως μας άρεσαν πολύ τα πειραγμένα μελομακάρονα!!


Μελομακάρονα


Υλικά
4 ποτήρια του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλυσίβα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και λεμόνι μισό-μισό
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια κανέλλα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας σόδα
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Σιρόπι
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό


(Για την αλισίβα, σε ένα μπρίκι βράζουμε για 3 λεπτά ένα ποτήρι νερό με 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και φιλτράρουμε με προσοχή σε ένα λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.)


Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα, μέσα στο μπολ του μίξερ και τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.


Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τη σόδα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη που δεν κολλάει.


Παίρνουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα με την γνωστή μέθοδο του τρίφτη.

Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, δεν τα ψήνουμε πολύ για να μην σκληρύνουν.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, βγάζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και όταν βγούν τα πρώτα μελομακάρονα, τα βουτάμε για λίγα λεπτά, λίγα λίγα στο καυτό σιρόπι.

Κάνουμε το ίδιο με τις επόμενες φουρνιές, σιροπιάζουμε λίγα λίγα, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί.


Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με ψιλοκομμένο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!!

18 σχόλια:

  1. Καλημερα Mari,τα μελομακαρονα δειχνουν τοσο ομορφα!Ειναι απο τα πιο αγαπημενα μου παραδοσιακα γλυκα και μ'αρεσει να δοκιμαζω παντα διαφορετικες συνταγες και ιδιως των μαμαδων και γιαγιαδων..Σου ευχομαι Χαρουμενα Χριστουγεννα,με υγεια!Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπάμε τις παραδοσιακές συνταγές πάντα! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα! Πολύ ομορφα φαινονται! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου!!!Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια στα χέρια σου Μαρία, και του χρόνου!!!!!
    Υπέροχα δείχνουν!!
    Φιλιά
    Καλές Γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mia xara, ευχαριστώ πολύ, επίσης καλές γιορτές να έχεις.

    Λίλα η παράδοση είναι αγαπημένη!! ευχαριστώ πολύ.
    Καλές γιορτές.

    Ελπινίκη ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές με υγεία.

    Ξανθή ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά, καλές γιορτές.

    gvarvakis σ'ευχαριστώ, να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε καλούδια. Καλά Χριστούγεννα, φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παραδοσιακό γλυκό το μελομακάρονο, παραδοσιακή και η δική σου συνταγή και...μαμαδίστικη. Καλοφάγωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ! Αυτές οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές!
    Κι εγώ, μετά από πολλούς πειραματισμούς, πάντα καταλήγω στην συνταγή της γιαγιάς.
    Φέτος πειραματισμός με αλεύρι, απέτυχε!
    Τα δεύτερα, με άλλο αλεύρι, περιμένουν σιρόπιασμα, σε λίγο και βλέπουμε. Θα αναρτηθούν όλα αργότερα.

    Τα δικά σου δείχνουν τέλεια και με αλισίβα, δύσκολα, βρε παιδί μου!!!

    Καλές Γιορτές με Υγεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχα σου έγιναν! Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαράκι μου οι παλιές συνταγές, είναι σίγουρα δοκιμασμένες!!!
    Τι μου θύμισες με τα αποκόμματα, πόσα έχω μαζέψει κι εγώ!! χα χα χααα!!
    Κάποια στιγμή πρέπει να το αποφασίσω να φτιάξω μελομακάρονα και κουραμπιέδες με αλισίβα, κάθε χρόνο λέω να το κάνω και ξανά στα ίδια επιστρέφω.
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και του χρόνου Μαράκι! Ξέρεις τι λένε, ο παλιός είναι αλλιώς. Έτσι και τα μελομακάρονα σου δείχνουν εξαιρετικά καλοφτιαγμένα και νοστιμότατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kales giortes maraki!!!me ygia kai ola ta kala!!kai tou xronou!!!
    filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία και του χρόνου με υγεία, να είσαι καλά.
    Αυτές οι παλιές συνταγές έχουν μυστικά επιτυχίας.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται λαχταριστά! Ευχαριστώ που μας την έμαθες! Η δυσκολία που έχει είναι να βρω καθαρή στάχτη για την αλισίβα...
    Καλές γιορτές Mari μου και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μμμμμ!!!

    λοιπόν, μαντεμουαζέλ πλατώ, περάσε απο εδω να δείς τι σε περιμένει

    http://istomageiremata.blogspot.com/2011/12/chef.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να είστε καλά. Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θησαυρούς κρύβουν αυτά τα παλιά τεφτέρια! Υπέροχα σου έγιναν. Κάλές γιορτές Μαρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος23/12/11 08:50

    Λαχταριστά λαχταριστά....άντε καλοφαγωτα!!

    Μάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή