Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Τούρτα γενεθλίων



Αυτές οι μέρες είναι μέρες γενεθλίων, γενέθλια για κοντινά και αγαπημένα πρόσωπα.
Αυτή η συγκεκριμμένη τούρτα έχει ταίσει γενιές και γενιές γενεθλίων.
Ξεκινώντας από τον ανιψιό μου που χθές έκλεισε τα 23 χρόνια(να τα εκατοστήσει το παιδί), συνεχίζοντας με την ανιψιά και πρόσφατα με το γιό και τον μικρό ανιψιό, αυτή η τούρτα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις άπειρες φορές.
Η προέλευσή της, χέρι με χέρι από την παλιά φίλη Ρούλα, η οποία την πρώτη φορά με κάλεσε στο σπίτι της να την φτιάξουμε μαζί.
Διάσημη και περιζήτητη λοιπόν έχει γίνει η τούρτα επί σειρά ετών και ήρθε η ώρα να γίνει ακόμη πιο διάσημη αφού θα την γνωρίσετε κι εσείς.

Για το παντεσπάνι (ταψί Νο 28)
5 αυγά
4 1/2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη (360 γρ.)
4 1/2 φλυτζάνια του καφέ φαρινάπ (240 γρ.)
1 βανίλια
1 φλυτζανάκι (μικρό) του καφέ κονιάκ



Προετοιμασία
Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε την βανίλια, το κονιάκ και την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το οποίο προηγουμένως το έχουμε καλύψει με βουτυρωμένη λαδόκολλα, προσέχοντας να καλυφθούν και τα πλάγια του ταψιού.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μισή ώρα περίπου.
Αφού κρυώσει κόβουμε το παντεσπάνι σε τρείς δίσκους και όταν στρώνουμε την τούρτα το βρέχουμε με σιρόπι (το σιρόπι να είναι κρύο).

Σιρόπι:
Βράζουμε για 7 λεπτά, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 1/2 ποτήρι νερό, 1 βανίλια, λίγες σταγόνες λεμόνι



Κρέμα βανίλια σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος φυτική 500ml
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ κρύο
1 βανίλια

Ετοιμασία
Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και σιγά-σιγά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Κρέμα σοκολάτα
6 αυγά
400 γρ. κουβερτούρα
3 κουταλάκια του γλυκού βιτάμ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
μισή ποσότητα από την κρέμα βανίλια που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.
3-4 σταγόνες λεμόνι για τη μαρέγκα


Προετοιμασία
Λιώνουμε την σοκολάτα με το βιτάμ σε μπέν μαρί.
Κτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα μαζί με τις σταγόνες λεμονιού.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, την βανίλια, το κονιάκ και ανακατεύουμε σιγά σιγά την μαρέγκα.
(Αυτή την φορά κτύπησα τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπέν μαρί,μέχρι να φθάσουν σε θερμοκρασία λίγο πριν τους 60 βαθμούς, για το φόβο της σαλμονέλας)
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος ανακατεύουμε στο μείγμα την μισή κρέμα βανίλια.
Και τις δύο κρέμες (βανίλια και σοκολάτα) τις αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Την κρέμα σοκολάτα την στρώνουμε σε δύο στρώσεις ενδιάμεσα στους δύο δίσκους παντεσπάνι και αφού καλύψουμε με την τρίτο δίσκο διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα βανίλια σαντιγύ.
Στολίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.

11 σχόλια:

  1. Τέλεια τουρτα... φαινεται πολύ λαχταριστη!
    φΙΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω... τι τούρτα είναι αυτή!
    Υπέροχη δείχνει...

    Χρόνια πολλά σε όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η τούρτα σου. Και από την ζήτηση που έχει μάλλον η συνταγή είναι πετυχημένη.
    Μπράβο Μαρία μου.

    Να τους χαίρεσαι όλους :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελπινίκη, Μπέττυ, Μάριον, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, θα ήθελα να μπορούσα να σας κεράσω ένα κομματάκι.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λες να σπάσω την παράδοση και φέτος στα γενέθλια μου, να προσπαθήσω να φτιάξω αυτό το κόσμημα;

    Και δεν λυπάσαι να το κόψεις και να το φας;

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ (γενεθλίων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Δύσπιστε, αν φας το πρώτο κομμάτι μετά δεν θα μπορείς να την αποχωριστείς, σίγουρα θα την φτιάξεις και στα επόμενα γενέθλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά να τον χαιρόσαστε !!!

    τι ωραίες που είναι οι παλιές μαμαδίστικες τούρτες !!!!!!!!

    καλό μήνα και καλή βδομάδα Μαράκι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Μαρία, επίσης καλό μήνα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελεια τουρτα μακαρι να ειχα ενα κομματι τωρα!!!!!Καλο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ5/2/14 16:12

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ!Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ!
    ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΤΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ?ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σταυρούλα, εννοώ το φλυτζανάκι το μικρό του καφέ, αλλά επειδή αυτά έχουν διάφορα μεγέθη, βάσει του δικού μου φλυτζανιού είναι 240 γρ. αλεύρι και 360 γρ. ζάχαρη, θα το προσθέσω και στην συνταγή!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή