Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μπιφτέκια γεμιστά με σπανάκι

Το αιώνιο πρόβλημα, τι θα φάμε σήμερα; κάθε μέρα αναρωτιέμαι και ψάχνω να βρώ λύσεις για να υπάρχει μια ποικιλία στο τραπέζι της οικογένειας.
Συνήθως προσπαθώ μέσα στη βδομάδα να υπάρχουν τα όσπρια, τα λαχανικά οπωσδήποτε και αναγκαστικά το κρέας λόγω του παιδιού(σίδηρος κτλ). Για αυτό το λόγο παίρνω συνήθως κιμά γιατί δεν τρώει καθόλου κρέας μοσχάρι σε κομμάτια.
Τώρα θα μου πείτε έτσι όπως είναι το κρέας σήμερα μόνο καλό δεν κάνει δυστυχώς!!
Ας μην πιάσω όμως αυτό το θέμα γιατί θα σας στεναχωρήσω, εξ' άλλου ακούμε τόσα πολλά από τα μέσα ενημέρωσης που δεν χρειάζεται.
Έχω καταλήξει ότι αν δεν έχεις κάποιον δικό σου γνωστό κτηνοτρόφο να σε προμηθεύει κρέας και να ξέρεις πως έχει εκτραφεί το ζώο, καλύτερα να μην μαγειρεύεις κρέας περισσότερο από μια φορά την βδομάδα(και πολύ λέω).
Πάμε τώρα στη συνταγούλα, που είναι κατά τα άλλα πολύ νόστιμη και εν μέρει υγιεινή.


Για τα μπιφτέκια
800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 ντομάτα μέτρια τριμμένη
2 κουταλάκια μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 αυγό 
1 μέτριο κριθαρένιο παξιμάδι μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
αλάτι και πιπέρι


Για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
4 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι


Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αυγό, το παξιμάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά και πλάθουμε στρογγυλά λεπτά μπιφτέκια.


Για τη γέμιση:
Ζεματάμε για λίγο το σπανάκι και το στραγγίζουμε ώστε να μην έχει καθόλου νερά.
Το σοτάρουμε ελαφρά με το λάδι και το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς.


Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπόλ και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, την ψίχα ψωμιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Μοιράζουμε στα μισά μπιφτέκια τη γέμιση, αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.


Βάζουμε επάνω τα υπόλοιπα μπιφτέκια, πιέζοντας ελαφρά στις άκρες να ενωθούν.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκρίλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.



17 σχόλια:

  1. τέλειο μπιφτεκάκι, που συνδυάζει χόρτα με κρέας, ξεγελάς μικρούς και μεγαλούς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική η ιδέα σου Μαρία μου και πολύ πολύ υγιεινή!
    Ευτυχώς το σπανάκι αρέσει σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτότυπη η ιδέα σου Μαρία! Ούτε τα δικά μου παιδιά αγαπούν το κρέας πολύ και καταλήγουμε σε κιμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!
    ΤΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ??
    ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΤΣΙ...
    ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΑΥΡΙΟ
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρωτότυπο και άκρως θρεπτικότατο.δεν το είχα σκεφτεί αυτό και πρώτη φορά γενοκότερα το βλέπω.αυτή η συνταγή θα καταχωρηθεί όπωσκαιδηποτε στο βιβλιο μου συνταγών!
    http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ιδέα!
    Σιγουρα θα μπει στο προγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φανταστικά και θρεπτικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poli nostima fenonte ta mpiftekakia sou maria mou!!orea idea me to spanaki!!na iste oloi kala!!filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήξερα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί, αλλαντικά αλλά με σπανάκι ούτε θα μου περνούσε από το μυαλό.Πρωτότυπη ιδέα. Μπράβο, σπαζοκεφάλιαζε εσύ, να φτιάχνουμε εμείς το μενού της εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία έγραψες πάλι....!!!!
    Πολύ πρωτότυπο και σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ θα τα έτρωγα ευχαρίστως, ο γιος μου ο μυστήριος δεν ξέρω. Πάντως είναι πολύ καλή ιδέα!Μπράβο Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι όντως πολύ καλή λύση. Ακόμη και με αλεσμένα άλλα λαχανικά μπορείς να κάνεις παρόμοια "γεμίσματα" ή να εμπλουτίσεις μ' αυτά τον κιμά σου αγαπητή Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δουλειές διάφορες μου στέρησαν την βόλτα στα φιλικά blogs και μόλις πρόλαβα το δημιούργημα σου.
    Πολύ καλή η ιδέα του γεμιστού με σπανάκι (ή και άλλα λαχανικά).
    Δεν έκανα ποτέ και καταγράφεται πάραυτα!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. manousina τα χόρτα με το κρέας είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

    Έλενα, κι εμένα μου αρέσει πολύ το σπανάκι παντού.

    Κική, κι εσείς το ίδιο; ευτυχώς έχω και παρέα και δεν αισθάνομαι μόνη.

    georgiaxara, να μου πεις σου άρεσαν;

    Νίκη καλώς ήλθες στην παρέα.

    Ελπινίκη μου να το φτιάξεις, να το φτιάξεις.

    Γαστερόπληξ, είναι και νόστιμα.

    Vasiliki μου είναι νοστιμότατα με το σπανάκι, ευχαριστώ να είσαι κι εσύ καλά.

    parakelsoscooks είναι πονοκέφαλος όντως το καθημερινό φαγητό.

    Εφη, είναι γευστικό γιατί το σπανάκι σπάει ευχάριστα τη γεύση του μπιφτεκιού.

    Κατερίνα μην νομίζεις κι ο δικός μου μυστήριος είναι.

    penelope, υπάρχουν όντως πολλές επιλογές για να γεμίσεις ένα μπιφτέκι.

    Σταύρο οι δουλειές πρέπει να γίνονται κι έχουν προτεραιότητα πάντα. Θα σου αρέσει έτσι το μπιφτέκι σίγουρα.

    Καλό Σ/Κ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!!!
    ΕΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ!
    ΤΑ ΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Μαρία!
    Τα μπιφτέκια τα έκανα γεμιστά μόνο με τυριά και αυγό.Πολύ καλή η ιδέα σου για το σπανάκι.
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταπληκτικά τα μπιφτέκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή