Κάθε μέρα μπαίνω στο σπίτι και βλέπω την κόκκινη μαντεμένια κατσαρόλα να με περιμένει, με προκαλεί με τον τρόπο της να μαγειρέψω και εγώ βέβαια ενδίδω.
Μαγείρεψα αυτό το μπουτάκι και μέλωσε τόσο ωραία και έγινε σαν ώριμο κορόμηλο που δεν το πίστευα.
Τελικά η κατσαρόλα έχει τη χάρη της (μεγάλη), ξαφνικά νιώθω μια ασφάλεια, ότι το φαγητό ότι κι αν κάνω θα βγεί καλό. Καλό αυτό!!
Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο που να χωράει στην κατσαρόλα
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3-4 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
200 ml ζωμό κοτόπουλου(3/4 κούπας περίπου)χρησιμοποίησα "σπιτικό ζωμό", αυτόν που είναι σαν ζελέ και έβαλα το μισό ζελεδάκι. Έβαλα ελάχιστο αλάτι λόγω του ζωμού.
Εκτέλεση
Κάνουμε τρύπες στο κρέας και βάζουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη σάλτσα σόγιας και το βούτυρο και αλείφουμε το μπούτι τοποθετώντας μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
Ρίχνουμε ελάχιστο λάδι μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί για πολύ λίγο με το μπούτι.
Ρίχνουμε στον πάτο της κατσαρόλας το ζωμό, περιχύνουμε πάνω στο μπούτι το σιρόπι σφενδάμου (βάζουμε και πατατούλες αν θέλουμε) και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και όταν πάρει βράση το ζουμί κατεβάζουμε από το μάτι και τοποθετούμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι στο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2,5 ώρες περίπου ελέγχοντας και ραντίζοντας πότε πότε με το ζουμί του.
Αν το φαγητό πάρει να καραμελώσει πιο γρήγορα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς.
Μαγείρεψα αυτό το μπουτάκι και μέλωσε τόσο ωραία και έγινε σαν ώριμο κορόμηλο που δεν το πίστευα.
Τελικά η κατσαρόλα έχει τη χάρη της (μεγάλη), ξαφνικά νιώθω μια ασφάλεια, ότι το φαγητό ότι κι αν κάνω θα βγεί καλό. Καλό αυτό!!
Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο που να χωράει στην κατσαρόλα
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3-4 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
200 ml ζωμό κοτόπουλου(3/4 κούπας περίπου)χρησιμοποίησα "σπιτικό ζωμό", αυτόν που είναι σαν ζελέ και έβαλα το μισό ζελεδάκι. Έβαλα ελάχιστο αλάτι λόγω του ζωμού.
Κάνουμε τρύπες στο κρέας και βάζουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη σάλτσα σόγιας και το βούτυρο και αλείφουμε το μπούτι τοποθετώντας μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
Ρίχνουμε ελάχιστο λάδι μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί για πολύ λίγο με το μπούτι.
Ρίχνουμε στον πάτο της κατσαρόλας το ζωμό, περιχύνουμε πάνω στο μπούτι το σιρόπι σφενδάμου (βάζουμε και πατατούλες αν θέλουμε) και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και όταν πάρει βράση το ζουμί κατεβάζουμε από το μάτι και τοποθετούμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι στο φούρνο. Ψήνουμε για 2-2,5 ώρες περίπου ελέγχοντας και ραντίζοντας πότε πότε με το ζουμί του.
Αν το φαγητό πάρει να καραμελώσει πιο γρήγορα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς.
Λουκούμι το φαγητό σου Μαρία! Άξια η κατσαρόλα και η μαγείρισσα φυσικά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τρεχουν τα σαλια μαρακι,μπραβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου νυχτα,φιλια!!!
Μελωμένο και ξελιγωτικό!!!! Αχ, αυτή η κατσαρόλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε οι μαντεμένιες, ούτε σιδερένιες, ούτε νάϋλον κατσαρόλες μετρούν, αν δεν έχεις έφεση και ταλέντο για αυτή τη δουλειά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ταλέντο αυτό δεν σου λείπει!
Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις, κάνε το τεστ του "μισού". Δηλ. φτιάξε την μισή ποσότητα στην κοινή κατσαρόλα και το άλλο μισό στην μαντεμένια.
Τότε θα δεις την διαφορά.
Καλή σου μέρα!
ΥΓ: Μια πατατούλα όμως θα την ήθελα τώρα κι ας είναι πρωί.
Για το άλλο που ρώτησες, δες τα σχόλια μου.
Πρεπει να ναι τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ζουμακι που φαινεται εκει στη φωτο κατω κατω... για βουτιες!
Μαρία μου λουκούμι όντως έγινε το φαγάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήgwgoyla ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα
Έφη, αχ αυτή η κατσαρόλα, έχεις δίκιο.
Δύσπιστε, τι Δύσπιστος θα ήσουν αν δεν τα έλεγες αυτά; πάντως σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και θα το κάνω αυτό που είπες.
Όσο για το άλλο με κάνεις και ανησυχώ, αν μάθεις κάτι στείλε μου κανένα μήνυμα στο email:mpiouka@gmail.com
Έλπινίκη μου είναι γλυκό το ζουμάκι του γιατί έχει μέσα το σιρόπι σφενδάμου, σαν να λέμε μέλι.
Πεντανόστιμο φαίνεται... καλα η κατσαρόλα δεν παίζεται !!! αχ μου άνοιξε η ορεξη πρωι πρωι!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης έχεις δώσει κι έχει καταλάβει της κατσαρόλας απ' ότι βλέπω και πολύ καλά έχεις κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό το φαγάκι μαγειρεύτηκε τέλεια!!!
Mαράκι φαίνεται τέλειο.................κρίμα να μην μπορώ να δοκιμάσω λίγο
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουκούμι το φαγάκι σου Μαρία. Ζήλεψα τις πατατούλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει καλή δουλειά η κατσαρόλα.
Φαίνεται λαχταριστό, είναι και δύσκολη η ώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια φαίνεται η κατσαρόλα.
Η αλήθεια είναι ότι το αρνί δεν το πολυτρώω εκτός από το Πάσχα. Όμως ο γιος μου είναι μεγάλος fan οπότε το μαγειρεύω πότε πότε για εκείνον. Αυτό πάντως δείχνει νοστιμότατο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πωωω... λουκούμι φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σιρόπι σφενδάμου το βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ; δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ...
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Έλενα η κατσαρόλα είναι πρώτη, κάνει ωραία φαγητά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα, δεν μπορώ να μην μαγειρέψω είναι προκλητική η κατσαρόλα!!
nadia, αν κάνεις ένα ταξιδάκι δεν θα είναι δύσκολο.
Μάριον, ανάμενε όπου να'ναι έρχεται και θα την ευχαριστηθείς.
manousina, το έχω πάθει κι εγώ να με πιάσει λιγούρα μόνο που βλέπω τα φαγητά.
Κατερίνα να το μαγειρέψεις θα του αρέσει, μπορείς να βάλεις κατσίκι αντί για αρνί, είναι πιο υγιεινό.
Μπέττυ, το σιρόπι σφενδάμου ή όπως γράφει το μπουκάλι SIROP D'ERABLE, θα το βρείς σίγουρα στον ΑΒ εκεί που βρίσκεται και η σάλτσα σόγιας.
georgiaxara, σ' ευχαριστώ πολύ, γεια σου.