Η ιδέα είναι από το περιοδικό "Λιχουδιές" του περασμένου Φεβρουαρίου, αν δεν απατώμαι.
Όταν είδα την συνταγή μου άρεσε τόσο πολύ η ιδέα και αμέσως το έβαλα μπροστά.
Άλλαξα λίγο τις ποσότητες, γιατί τι να φτάσει τώρα ένα φλυτζανάκι ρύζι!! ντροπή!! για το λόχο (3 άτομα)!!
Δεν είχα άδικο όμως, γιατί παρά λίγο να μην φτάσει.
Δεν θα το πιστέψετε, αλλά έφαγε και το παιδί μου!! με μπόλικη σάλτσα γιαουρτιού μέσα, και φυσικά μου ζήτησε κι άλλο.
Το μόνο που μπορεί να σε δυσκολέψει σ' αυτή τη συνταγή είναι το πλύσιμο και καθάρισμα του σπανακιού, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Εξ' άλλου υπάρχει και έτοιμο πλυμένο καθαρισμένο για αυτούς που δεν έχουν χρόνο.
Σήμερα θα ετοιμαστώ, θα κάνω δουλειές για να φύγω αύριο πιο άνετα για την κοπή της πίτας στην Αθήνα, στον Αρμενιστή.
Μάλλον θα φύγουμε σχετικά πρωί, οπότε σας αφήνω γιατί έχω πολλές δουλειές, δουλειές με φούντες!!
Υλικά
600 γρ. φρεσκοπλυμένο σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
400 γρ. κιμά (έβαλα 600 γρ.)
1 φλυτζ. του καφέ ρύζι (έβαλα 2 φλυτζ.)
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο(κι εδώ πρόσθεσα λίγο)
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας λεμόνι
5 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα(έβαλα άνιθο)
Αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα και τα ξερά, μαζί με 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σκορπιστεί σε μικρά κομματάκια. Αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε κρεμμύδια και κιμά.
Προσθέτουμε το φρεσκοπλυμένο σπανάκι αφού το χοντροκόψουμε. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μαραθεί για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα ο κιμάς και το σπανάκι.
Προσθέτουμε το ρύζι, την ψιλοκομμένη ώριμη ντομάτα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση(εδώ εγώ, δεν το έλεγε, αλλά πρόσθεσα 2 κούπες νερό, γιατί πως θα βράσει το ρυζάκι;), χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 3/4 της ώρας.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το λεμόνι, ανακατεύοντας συνέχεια.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα φυλλαράκια του δυόσμου και αλατίζουμε. Συντηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε το φαγητό συνοδευόμενο με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σπανακόρυζο με κιμά, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με την δροσιστική σαλτσούλα... υπέροχο!
Φιλάκια, θα τα πούμε αύριο το βράδυ!
Πρεπει να ναι πολύ ωραιο... την επομενη φορα που θα κανω σπανακορυζο θα κανω και λιγο ετσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πολύ ωραίο κόλπο ώστε να φάνε τα παιδιά και λαχανικά και κρέας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η ιδέα του κιμά και του γιαουρτιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλάζει όλο το φαγάκι έτσι.
Πολύ ωραία η ιδέα,δεν θα μπορούσα να φανταστώ το πάντρεμα αυτών των υλικών,μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ταιριαστοί συνδυασμοί γεύσεων και υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κιμάς πάει με το γιαούρτι, αλλά αυτό δε θα το φανταζόμουν... Ενδιαφέρον!
Πολύ λαχταριστό και πρωτότυπο το φαγητό σου Μαρία! Εννοείται πως το αντιγράφω αμέσως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπο! Ωραίες γεύσεις που σίγουρα δένουν μεταξύ τους! Μπράβο Μαρία! Ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτότυπη κι ωραία ιδέα, το σπανάκι με κιμά μόνο σε πίτες το έχω παντρέψει μέχρι στιγμής, μιας και το έφαγε και το παιδι, ένας λόγος παραπάνω να το επαναλάβεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συνδυασμοί αν και ξενίζουν σε πρώτη ανάγνωση, είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα ανταμοίβει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα, πολύ ωραίο, γλύψαμε και την κατσαρόλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά μέχρι να τα πούμε.
Ελπινίκη, όταν το φτιάξεις κάνε πολύ γιατί δεν θα σου φτάσει.
Ξανθή, κόλπο δεν λες τίποτα, ειδικά για τον δικό μου γιό.
Μάριον, έχεις δίκιο γίνεται ένα τελείως διαφορετικό φαγητό.
Nadia, πραγματικά κι εμένα αυτό το πάντρεμα μου φάνηκε υπέροχο.
The dark chef, ευχαριστώ πολύ, όταν είδα τη συνταγή ενθουσιάστηκα.
mia maria, είναι πάρα πολύ γευστικό φαγητό.
Αγγελική, ευχαριστώ πολύ, η ιδέα δεν είναι δική μου, αλλά την ξεχώρισα αμέσως.
Γαστερόπληξ, σίγουρα θα το επαναλάβω πολύ σύντομα.
Kitcen stories, το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, γευστικό φαγητό.
Πολύ πρωτότυπη ιδέα. δεν το έχω ξανακούσει αλλά για να το φάνε οι άντρες σου σίγουρα θα αρέσει και στούς δικούς μου. Κρατάω τη συνταγή. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το εχω ξανακούσει, αλλά φαινεται πολύ καλό , και μια και το προτείνεις θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!καλό Σ/Κ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι ένα θαυμάσιο πιάτο βασισμένο σε πολύ παλιά ελληνική συνταγή(την είχε συμπεριλάβει η Ευη Βουτσινά σε κάποιο ημερολόγιο με παλιές ελληνικες συνταγες)
ΑπάντησηΔιαγραφή