Θα το αλλάξω το μενού αυτή την βδομάδα, θα έχει βάφλες γλυκές και αλμυρές.
Πολύ μου αρέσουν οι βάφλες!!, έχω δοκιμάσει όμως μόνο γλυκές βάφλες και γι αυτό θέλω να φτιάξω και αλμυρές να τις δοκιμάσω. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μου αρέσουν καθ' ότι γλυκατζού...αλλά μια δοκιμή είναι αυτή και θα με πείσει.
Θα ξεκινήσω φυσικά με την γλυκιά εκδοχή, τις βάφλες Λιέγης και μετά την ίδια συνταγή θα την μετατρέψω σε αλμυρή.
Οι βάφλες Λιέγης είναι ονομαστές και έχουν μια ιδιαιτερότητα. Στο τέλος πριν το ψήσιμο προστίθεται ζάχαρη περλέ, δηλαδή πιο μεγάλη πέρλα από την κοινή ζάχαρη. Εδώ στην Ελλάδα όμως δεν ξέρω αν υπάρχει και δεν το έψαξα. Έβαλα την κοινή ζάχαρη, αν και θα μπορούσα να βάλω, τώρα που το σκέφτομαι, ακατέργαστη που είναι κάπως πιο χοντρή. Φυσικά εσείς κάλλιστα μπορείτε να βάλετε όλη την ζάχαρη από την αρχή μέσα στην ζύμη και να σας πω κι εγώ αυτό θα κάνω την επόμενη φορά ή ακόμα μπορούμε να την παραλείψουμε τελείως και να βάλουμε μόνο τα 60 γραμμάρια ζάχαρη.
Σε αυτές τις χώρες οι βάφλες πωλούνται στο δρόμο, είναι ιδιαίτερα νόστιμες και δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση και νότα στους περιπάτους των επισκεπτών.
Υλικά για 12 βάφλες
500 γρ. αλεύρι
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη
50 γρ.γάλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Ζάχαρη κρυσταλλική περίπου 80 γρ
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα (χλιαρό)και τη μαγιά μέσα σε μπολ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι τα αυγά κτυπημένα, το υπόλοιπο αλεύρι, την ζάχαρη, εκτός από την κρυσταλλική ζάχαρη, και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα μίξερ χειρός γιατί κολλάει και αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη στη ζύμη και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στην βαφλιέρα τις νόστιμες βάφλες για 3 λεπτά περίπου.
Αφού ψήσουμε όλες τις βάφλες, τις γαρνίρουμε με ότι λαχταράμε και τραβάει η ψυχή μας.
Η πιο υγιεινή εκδοχή είναι το πολυδύναμο μέλι με καρύδια ή μια μαρμελάδα από τα χεράκια μας.
Φυσικά υπάρχουν και οι πιο θερμιδογόνες λύσεις, όπως με μερέντα και μπισκότο ή μπανάνα, με παγωτό και άλλα πολλά, όρεξη να έχεις!!
Με το Thermomix
Βάζουμε το γάλα με τη μαγιά μέσα στο μπολ και ρυθμίζουμε 2 λεπτά στους 37 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κρυσταλλική ζάχαρη και ρυθμίζουμε 2 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
Στη συνέχεια αφήνουμε να φουσκώσει και ακολουθούμε τα ίδια βήματα όπως πιο πάνω.
κι εγώ που νόμιζα πως ήταν δικές σου, χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θα έλεγα ΟΧΙ για μια με σος σοκολα!!!!!!!
Αφού θα την φάμε την βάφλα, ας την φάμε όπως της αξίζει με 2 μπάλες παγωτό, σως σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια..... ουφ.. Τι μου κάνεις Μαράκι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήτις λατρεύω τις βάφκεσ γιατί μου ανασύρουν γλυκές αναμνήσεις κυριακάτικων οικογενειακών πρωινών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου έχουν μείνει αξέχαστες οι βάφλες που έφαγα στο Μόναχο όταν είμαστε φιλοξενούμενοι σε φίλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά που μου τις θύμησες.
telies oi vaffles sou maria!!edo tis trome sixna!me marmelada kai santigi!!
ΑπάντησηΔιαγραφήna ise kala!kali eudomada sou euxome!!
Έχω πάαααρα πολύ καιρό να φτιάξω....καλά που μου τις θύμισες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικές οι βάφλες σου, μου αρέσει που ξέρεις πολλά πράγματα γενικότερα γύρω από κάθε τι που μαγειρεύεις.Να είσαι καλά καλή σου εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ, μην νομίζεις κι εγώ με σοκολάτα τις προτιμώ, μην κοιτάς που έβαλα το μέλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina, από μια άποψη έχεις δίκιο, μια ψυχή που είναι να βγεί....
Νίκη, αυτά τα οικογενειακά Κυριακάτικα πρωϊνά είναι μέσα στην ψυχή μας.
Ξανθή, είναι το κάτι άλλο και μένει αξέχαστο όταν το κάθε είδος το γεύεσαι στο τόπο καταγωγής του.
vasiliki, πολύ νόστιμες θα είναι με τη μαρμελάδα και την σαντιγύ, θα τις δοκιμάσω. Καλή βδομάδα να έχετε κι εσείς.
Λίλα, φτιάξε καιρός είναι να τις δοκιμάσεις.
Εγώ πάλι έχω πάρει βαφλιέρα και την έχω και κάθεται, από βλακεία μάλλον....λες να ήρθε η ώρα της???χαχαχαα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση Μαρία μου!!! Κόλαση!
Και εγώ κάπως σαν την Έφη, παροπλισμένη την έχω την βαφλιέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω καλέ που δεν έχω βαφλιέρα και δεν μπορώ να τις φτιάξω, να πάρω το μερίδιο της Εφης και απο τον/την para-kelsoscooks ??? ασε που προσυπογράφω το σχόλιο της Manousina, αφου θα την κάνουμε την αμαρτία, ας την κάνουμε όπως της αξίζει !!!! χαχαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά Μαράκι μου !!!!
Λαχταριστές,λαχταριστές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άνοιξες την όρεξη. Θα τις φτιάξω για τον απογευματινό μας καφέ!
Βρήκες το αδύνατο σημείο μας..οικογενειακώς. Τις τσακίζουμε το καλοκαίρι με παγωτό και ότι άλλο χωράει πάνω στις βάφλες, αλλά έξω από το σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να πάρω μια βαφλιέρα...:)
ΦΙλιά
Συμφωνώ απόλυτα με τη Μανουσίνα!Θέλω μια θερμιδογόνα βάφλα τώρα!Μας άνοιξες την όρεξη απογευματιάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη πως το κάνεις αυτό; εγώ ότι πάρω το ξεπατώνω, δεν υπάρχει περίπτωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήpara-kelsoscooks, χρησιμοποίησε την βαφλιέρα θα σκουριάσει η καημένη!!
Μαρία εσύ δικαιολογείσαι αφού δεν έχεις βαφλιέρα, να πάρεις όμως χρειάζεται.
Δήμητρα μην κάθεσαι καθόλου στη βράση κολλάει το σίδερο.
Μάριον θα τραγουδήσω!! βρήκες το αδύνατο σημείο μου κι αυτό είναι μείον μου....Να πάρεις οπωσδήποτε βαφλιέρα αφού τις τρώτε τόσο πολύ.
Λένια καλώς ήλθες. Κι εσύ θερμίδες θέλεις; πάρε όσες θέλεις με τις βάφλες, αλλά μετά μην παραπονεθείς ότι σε παχαίνω!
Το ξέρεις ότι τις αγαπώ όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι στην οικογένεια. Είναι νοστιμότατες οι βάφλες σου Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι σ' ευχαριστώ πολύ, οι βάφλες είναι μια λιχουδιά που δεν μπορείς να αντισταθείς εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήδειχνουν υπεροχες!!!!ειναι πραγματι οπως και οι κρεπες αγαπημενο γλυκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, η βαφλα Λιεγης θελει περλε ζαχαρη οπωσντιποτε διοτι αυτη γινεται καραμελα στο ψησιμο και την αισθανεσαι να σπαει μαλακα αναμεσα στα δοντια... Τι να κάνουμε ομως, στην Ελλαδα ουτε εγω εψαξα... την εχω απο ενα Βελγο...
ΑπάντησηΔιαγραφή