Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Λουκάνικα με ντομάτες

Λουκάνικα σπιτικά, χειροποίητα, μας έστειλε φίλος από την Καρδίτσα, γι' αυτό κι εγώ ανασκουμπώθηκα να τα μαγειρέψω κάπως διαφορετικά.
Κάποτε φτιάχναμε κι εμείς στο χωριό τα δικά μας λουκάνικα(έχω φτιάξει εγώ!! λουκάνικα και λουκάνικα!!), και ξέρω ότι όταν βάλεις μέσα το καλύτερο κρέας δεν έχεις φόβο να τα μαγειρέψεις όπως σ' αρέσει κι αγαπάς.
Τα συγκεκριμμένα λουκάνικα, έχω να πώ, ότι ήταν φοβερά, απίστευτα μαλακά, χωρίς υγρά, τέλειο κρέας.
Αυτό που με δυσκόλεψε είναι ότι μέσα στο πακέτο υπήρχαν και λουκάνικα καυτερά και δεν το ήξερα!!
Πάω λοιπόν να φάω.... και η τυχερή έπεσα πάνω στο καυτερό, σημειωτέον δεν τα τρώω καθόλου τα καυτερά!! όπως λοιπόν έφαγα τη μπουκιά μου με λαχτάρα, γιατί ήταν λαχταριστααααααά, προσγειώθηκα ανώμαλα!! χα χα χα!!
Ευτυχώς που είχα τη φαεινή ιδέα να δοκιμάσω κι ένα άλλο κι είδα ότι δεν έκαιγε!!, αλλιώς από μακριά θα τα κοίταζα!!

Υλικά
2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
500-600 γραμμάρια χωριάτικα χοιρινά λουκάνικα
250 γρ. ντοματούλες με το μίσχο τους
2 κουταλιές ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί (3/4 κούπας)
12 φυλλαράκια φασκόμηλου


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα φυλλαράκια του φασκόμηλου στη βάση πυρίμαχου σκεύους,
    
τακτοποιούμε επάνω τα λουκάνικα και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λευκό κρασί.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε 100 ml (1/3 κούπας)βραστό νερό, ανακατεύουμε και γυρίζουμε τα λουκάνικα από την άλλη πλευρά.


Σκεπάζουμε με τις ντοματούλες κομμένες σε φέτες και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και τραγανό φρέσκο ψωμί.

12 σχόλια:

  1. Πωπω τι μου κάνεις πρωινιάτικα!!! Τέλειο φαγάκι, θα έχει βγάλει και το λιπάκι του το λουκάνικο......αμάν, αμάν, αμάν!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δεν μπορώ τα καφτερά. Τα λουκάνικά σου είναι πολύ νόστιμα μαγειρεμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω να φάω τέτοια λουκάνικα πολλααααααά χρόνια μόνο από αυτά που έφτιαχνε ο πατέρας έτρωγα.
    Όσες φορές δοκίμασα έκτοτε με τίποτα ή πολύ πικάντικα ή ξερά.
    Τα δικά σου φαίνονται ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά τα λουκάνικα δείχνουν πολύ καλά!!
    Η Καρδίτσα φημίζεται για τα λουκάνικά της, είναι ο γαμπρούλης μου από εκεί και όποτε πηγαίνω φεύγω με ... τόνους λουκάνικα;-)
    Το φαγάκι σου σούπερ όπως πάντα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το φαγάκι σου, ότι πρέπει για την εποχή! Και εγώ δεν είμαι πολύ του καυτερού οπότε σε καταλαβαίνω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμα ειναι καλό το λουκάνικο, φτιάχνει κανείς θαύματα!!!Εγώ δεν εχω την πολυτέλεια να μου στείλει κανείς δυστυχώς και τα κοιτάζω απο μακρυά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη, αχ αυτό το λιπάκι το άτιμο κι εμένα με δελεάζει.

    Κατερίνα, ούτε λίγο δεν μπορώ τα καυτερά, καταλαβαίνεις τι έπαθα!!

    Asteri, μεζές για κρασάκι πρώτος.

    Ξανθή κι εγώ τα αποφεύγω τα λουκάνικα του εμπορίου, σαν εκείνα του πατέρα μου που φτιάχναμε στο σπίτι, δεν έχω ξαναβρεί.

    Έλενα, πάρα πολύ ωραία ήταν αυτά τα λουκάνικα, πηγαίνω κι εγώ στην Καρδίτσα (έχουμε συγγενείς), κι έχουμε φάει καλά.

    mia maria, κι εσένα δεν σου αρέσουν τα καυτερά; ωραία έχω αρκετή παρέα.

    Ριρή, το πιο καλό είναι να το έχεις φτιάξει μόνος σου και να ξέρεις τι περιέχει, αλλά έχει φασαρία η κατασκευή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα καυτερά που δεν τρως, μηνα ανησυχείς δεν θα πάνε χαμένα, θα τα φάω εγώ. Στην Καρδίτσα κάνουν εξαιρετικά λουκάνικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. manousina, έλα παιδί μου να τα πάρεις, μην κάνω πάλι λάθος και μπουκώσω κανένα!! πάντως είναι εξαιρετικά, όπως το λες, λουκάνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την επόμενη φορά δοκίμασε να τα τυλίξεις σε φέτες μπέικον... σούπερ!
    τα κάνω χρόνια έτσι σε τραπεζώματα και δεν μένει μπουκιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ιδέα Μπέττυ, ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή