Αυτή τη βδομάδα θα έχω στην κουζίνα μου την μαντεμένια κατσαρόλα μέσω του παιχνιδιού που ξεκίνησε από το greekfoodblogs, την κοινότητά μας δηλαδή, και παρέχεται από το cookshop.
Η πρώτη μου εμπειρία με την κατσαρόλα ήταν εκπληκτικά θετική. Είναι βέβαια ένα βαρύ σκεύος, αλλά όταν το βάλεις στη φωτιά και αρχίσεις να μαγειρεύεις καταλαβαίνεις τη διαφορά από την πρώτη στιγμή.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το φαγητό δεν πρόκειται να σου κολλήσει, ακόμη και σε δυνατή φωτιά και επίσης θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
Όταν το βάλεις σε χαμηλή φωτιά, το ξεχνάς και κάνεις τις δουλειές σου, κι όταν κλείσεις εντελώς την φωτιά συνεχίζει να μαγειρεύει.
Ένα άλλο θετικό του σκεύους είναι ότι μπαίνει ολόκληρο στο φούρνο και έτσι σου επιτρέπει να ξεκινήσεις με το μάτι της κουζίνας και να τελειώσεις το φαγητό στο φούρνο.
Στη πορεία θα σας πω κι άλλα γιατί θα μαγειρέψω κι άλλα φαγητά στη κατακόκκινη μαντεμένια κατσαρόλα.
Ας μπούμε στο ψητό τώρα.
Τα σαλιγκάρια είναι ένας υπέροχος κρασομεζές που σερβίρεται σε πολλές ελληνικές ταβέρνες και σε όλα τα ρακάδικα στην Κρήτη.Στην Κρήτη έχω απολαύσει πολλές φορές, χοχλιούς μπουμπουριστούς(τέλειος μεζές).
Για μένα αποτελούν ένα απολαυστικό έδεσμα τα σαλιγκάρια και μου αρέσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία να τα ψάχνω και να τα μαζεύω.
Αν τα σαλιγκάρια είναι μαζεμένα από περιοχές με πολλά θυμάρια και σκίνα είναι ακόμη πιο νόστιμα.
Όταν μαζέψουμε τα σαλιγκάρια τα βάζουμε σε ένα μεγάλο καλάθι(να παίρνουν αέρα), τους βάζουμε αλεύρι για τρεις μέρες για να βγάλουν τις ακαθαρσίες, και τα σκεπάζουμε με κάτι βαρύ να μην φύγουν.
Όπως βλέπετε έχουν τη φασαρία τους τα σαλιγκάρια όταν τα μαζέψεις μόνος σου.
Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και έτοιμα κι έτσι μπορούν να απολαύσουν αυτό τον υπέροχο μεζέ όλοι όσοι ξέρουν να τρώνε!!
Υλικά
1 κιλό σαλιγκάρια μεγάλα
1 κιλό κρεμμυδάκια(εγώ βάζω μεγάλα και τα κόβω)
1 1/2 κούπα λάδι
1/3 κούπα ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο(προαιρετικά)
1 κουταλιά γλυκού δενδρολίβανο
3 φύλλα δάφνης
5 ντομάτες ώριμες ή 1 κούπα έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη
Αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά ζάχαρη
Βάζουμε τα σαλιγκάρια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ(αν έχουν μεμβράνη μπροστά), σκεπάζοντάς τα με κάτι βαρύ για να μη φύγουν. Πλένουμε καλά για να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες. Βάζουμε τα σαλιγκάρια με νερό στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ένας αφρός στην επιφάνεια του νερού (λίγο πριν βράσουν), ρίχνουμε αλάτι και τα γυρίζουμε με δύναμη με μια ξύλινη κουτάλα, όλο προς την ίδια κατεύθυνση.
Με αυτό το τέχνασμα τα σαλιγκάρια θα βγαίνουν πιο εύκολα από το καβούκι τους αργότερα.
Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε τη σάλτσα με λίγο νερό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση σχεδόν και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-50 λεπτά, ώστε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
Η πρώτη μου εμπειρία με την κατσαρόλα ήταν εκπληκτικά θετική. Είναι βέβαια ένα βαρύ σκεύος, αλλά όταν το βάλεις στη φωτιά και αρχίσεις να μαγειρεύεις καταλαβαίνεις τη διαφορά από την πρώτη στιγμή.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το φαγητό δεν πρόκειται να σου κολλήσει, ακόμη και σε δυνατή φωτιά και επίσης θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
Όταν το βάλεις σε χαμηλή φωτιά, το ξεχνάς και κάνεις τις δουλειές σου, κι όταν κλείσεις εντελώς την φωτιά συνεχίζει να μαγειρεύει.
Ένα άλλο θετικό του σκεύους είναι ότι μπαίνει ολόκληρο στο φούρνο και έτσι σου επιτρέπει να ξεκινήσεις με το μάτι της κουζίνας και να τελειώσεις το φαγητό στο φούρνο.
Στη πορεία θα σας πω κι άλλα γιατί θα μαγειρέψω κι άλλα φαγητά στη κατακόκκινη μαντεμένια κατσαρόλα.
Ας μπούμε στο ψητό τώρα.
Τα σαλιγκάρια είναι ένας υπέροχος κρασομεζές που σερβίρεται σε πολλές ελληνικές ταβέρνες και σε όλα τα ρακάδικα στην Κρήτη.Στην Κρήτη έχω απολαύσει πολλές φορές, χοχλιούς μπουμπουριστούς(τέλειος μεζές).
Για μένα αποτελούν ένα απολαυστικό έδεσμα τα σαλιγκάρια και μου αρέσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία να τα ψάχνω και να τα μαζεύω.
Αν τα σαλιγκάρια είναι μαζεμένα από περιοχές με πολλά θυμάρια και σκίνα είναι ακόμη πιο νόστιμα.
Όταν μαζέψουμε τα σαλιγκάρια τα βάζουμε σε ένα μεγάλο καλάθι(να παίρνουν αέρα), τους βάζουμε αλεύρι για τρεις μέρες για να βγάλουν τις ακαθαρσίες, και τα σκεπάζουμε με κάτι βαρύ να μην φύγουν.
Όπως βλέπετε έχουν τη φασαρία τους τα σαλιγκάρια όταν τα μαζέψεις μόνος σου.
Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και έτοιμα κι έτσι μπορούν να απολαύσουν αυτό τον υπέροχο μεζέ όλοι όσοι ξέρουν να τρώνε!!
Υλικά
1 κιλό σαλιγκάρια μεγάλα
1 κιλό κρεμμυδάκια(εγώ βάζω μεγάλα και τα κόβω)
1 1/2 κούπα λάδι
1/3 κούπα ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο(προαιρετικά)
1 κουταλιά γλυκού δενδρολίβανο
3 φύλλα δάφνης
5 ντομάτες ώριμες ή 1 κούπα έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη
Αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά ζάχαρη
Βάζουμε τα σαλιγκάρια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ(αν έχουν μεμβράνη μπροστά), σκεπάζοντάς τα με κάτι βαρύ για να μη φύγουν. Πλένουμε καλά για να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες. Βάζουμε τα σαλιγκάρια με νερό στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ένας αφρός στην επιφάνεια του νερού (λίγο πριν βράσουν), ρίχνουμε αλάτι και τα γυρίζουμε με δύναμη με μια ξύλινη κουτάλα, όλο προς την ίδια κατεύθυνση.
Με αυτό το τέχνασμα τα σαλιγκάρια θα βγαίνουν πιο εύκολα από το καβούκι τους αργότερα.
Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε τη σάλτσα με λίγο νερό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση σχεδόν και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-50 λεπτά, ώστε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
καλημέρα Μαράκι !!! υπέροχος ο μεζές σου, κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ !!! είναι πολύ λιχουδιά αυτό το φαγητό !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή βδομάδα !!!
Εγώ δεν τα τρώω, τα έχω δει λίγο ανάποδα αλλά τολμώ να πω ότι στη φωτό φαίνονται λιμπιστικά πολύ ακόμα και για μένα. Οι γονείς μου και τα πεθερικά μου κάνουν σαν τρελοί για αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κατσαρόλα την έχω βάλει στο μάτι, είναι υπέροχη!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Μαρία μόνο σε μένα αρέσουν τα σαλιγκάρια άντε και στην κόρη καμιά φορά, τα είδα και τα ζήλεψα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Εμείς που μας αρέσουν οικογενειακώς (τι μας αρέσουν??... τα τσακίζουμε όπου τα βρούμε)θα πάρουμε και όσες μερίδες περισσέψουν από όσους δεν τα τρώνε:P
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Μαράκι, καλή σου εβδομάδα!
Μαρακι κι εγω καπως ετσι τα μαγειρευω..τα τσακιζουμε..ειναι νοστιμοτατα..μου ανοιξες την ορεξη τωρα..γεια στα χερια σου.Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις.Φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAρέσουν πολύ στον άντρα μου και με τα πρωτοβρόχια μαζεύουμε μπόλικα και τα καθαρίζω και αφού τα ζεματίσω τα φυλάω σε μερίδες στον καταψύκτη! Συνήθως στιφάδο τα μαγειρεύω αλλά βάζω μέσα μπόλικο μάραθο που τους πηγαίνει εξαιρετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μοναδικό φαγητό που έχω αρνηθεί να μαγειρέψω από τότε που παντρεύτηκα είναι οι χοχλιοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή ο καλός μου τρελαίνεται (Κρητικός γαρ) και επειδή έχουμε συχνά πεσκέσι από Κρήτη, μόνος του τα φτιάχνει και μόνος του τα τρώει!!!
Μακάρι να είχα λίγα για τον καλό μου, εγώ δεν τα τρώω καθόλου! Η σαλτσούλα όμως είναι λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία, λιχουδιά δεν λες τίποτα, κάθε χρόνο μόνη μου τα μαζεύω, τρελαίνομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη κι ο σύζυγος δεν τα τρώει, βασικά ούτε να τα βλέπει. Αυτά ή τρελαίνεσαι ή τα απεχθάνεσαι.
Ξανθή, κι εμείς μοιρασμένοι είμαστε, σ΄άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι. Δεν πειράζει αυτοί χάνουν.
Έλενα καλό αυτό που αρέσουν σε όλους,δεν μαγειρεύεις διπλά φαγητά.
Λίλα, έτσι τα βάζω κι εγώ στην κατάψυξη και τα μαγειρεύω λίγα-λίγα.
gwgoyla, χαίρομαι που σας αρέσουν, είναι από τα ωραιότερα φαγητά.
Μπέττυ κατάλαβα κι εσύ ούτε να τα βλέπεις δεν θέλεις, σαν τον άνδρα μου που είναι και Κρητικός ο μπαγάσας.
mia maria,κι εσύ δεν τα τρώς; χάνεις!!
Καλή βδομάδα σε όλους
Κι εγώ Μαράκι μου δεν μπορώ να τα φάω τα σαλιγκάρια!!!Ομως δεν θα ελεγα οχι, στην σαλτσούλα σου με ζεστο ψωμάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Ριρή μου, εσύ που είσαι στην Κρήτη δεν τρώς χοχλιούς μπουμπουριστούς; τι κρίμα!! στείλε μου μερικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Περίμενω να δω τι θα φτιάξεις στην "κόκκινη" κυρία!!! Λατρεμένοι χοχλιοί. Την πρώτη φορά που δοκίμασα φοβόμουν, τώρα άμα τους βρω τους τσακίζω και ευτυχώς μας στέλνουν από την Κρήτη. Μπράβο Μαράκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmanousina μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρήτη κι εσύ; είδες τι ωραία είναι;
Πεντανόστιμα είναι ...είμαι σίγουρη! Λατρεύω τα σαλιγκάρια είδικά αν έχει κ ωραίο ψωμάκι φρέσκοζυμωμένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή